Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Był taki rok - opowieść PiotraNS
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 6 Czerwiec 2026, 23:32   

kmroz napisał/a:
To drugie to chyba nawet aluzja do czegoś

Pomidor :D

Jeśli chodzi o czerwiec, to jest w tym sporo racji. Tak niska ocena przychodzi mi jednak z trudnością, bo z jednej strony nie potrafię zanadto zganić I połowy, a z drugiej doceniam to, że w II pomimo ekstremalnego bordu dynamika włączyła się na dobre. Nawałnica z 24.06 nie była niestety pożyteczna (tak do końca pojedyncza nie była, bo działo się jeszcze w nocy), ale dni 29-30.06 już tak. One rzeczywiście wydźwignęły ten miesiąc. Pytanie brzmi tylko - na ile...

W przypadku lipca, pozostaje niestety ten zasadniczy dylemat - czy było warto :?: Moim zdaniem tak. Lepszego kandydata na rekordowo ciepły miesiąc latem nie było nigdy (tylko czerwiec 2024, ale to gdyby pięć lat wcześniej nie wydarzył się Mutant). Siłą rzeczy więc zmienność była ograniczona do opcji ciepłych i cieplejszych - ale poza kwestią temperatur była ona zagwarantowana w wybitnym stopniu. To był naprawdę niesamowity miesiąc, który - podobnie jak sierpień 2023 - abstrahując od Globcia ma u mnie coś w rodzaju "nagrody honorowej". Jego temperatury były też stosunkowo mało dotkliwe z uwagi na częste przerwy w postaci burz. Tylko odrobinę chłodniejszy 2024 był odczuwalnie znacznie gorszy.

Listopada bronić nie planuję, bo - masz rację - nie dał nic i był w zasadzie bezwartościowy, natomiast nie był też przy tym jakimś szczególnym dramatem w pogodzie, z czym tak niskie oceny mi się kojarzą. Z dwojga złego wolę temperatury jak wtedy niż naprawdę realne patolstwo jak w wielu innych przypadkach. A najbardziej brakuje mi zimy i to jest chyba ten punkt zaczepienia...

Odnoszę jednak wrażenie,że rok jako taki oceniasz zdecydowanie za surowo i - nie tylko z uwagi na swoją nietuzinkowość oraz sumę opadów - zasługuje na więcej. Jeszcze rozumiem 2001, 2009, 2010 czy 2012, ale - przynajmniej moim zdaniem - takiemu 2013 czy 2016 jest daleko do poziomu roku 2021. Uważam ten rok za naprawdę bardzo udany m.in. za to, że pokazał, jak dalece inaczej może potoczyć się pogoda. Z każdej pory roku można wyprowadzić wiele zalet, lato było moim zdaniem jednym z najlepszych, sezon burzowy prawie jedyny w swoim rodzaju, zima pełna atrakcji, a i wiosna nie dała się nudzić. Za samo przełamanie sierpnia mogę ten rok mocno chwalić ;)

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Czerwiec 2026, 00:02   

PiotrNS napisał/a:
Odnoszę jednak wrażenie,że rok jako taki oceniasz zdecydowanie za surowo i - nie tylko z uwagi na swoją nietuzinkowość oraz sumę opadów - zasługuje na więcej. Jeszcze rozumiem 2001, 2009, 2010 czy 2012, ale - przynajmniej moim zdaniem - takiemu 2013 czy 2016 jest daleko do poziomu roku 2021. Uważam ten rok za naprawdę bardzo udany m.in. za to, że pokazał, jak dalece inaczej może potoczyć się pogoda. Z każdej pory roku można wyprowadzić wiele zalet, lato było moim zdaniem jednym z najlepszych, sezon burzowy prawie jedyny w swoim rodzaju, zima pełna atrakcji, a i wiosna nie dała się nudzić. Za samo przełamanie sierpnia mogę ten rok mocno chwalić

Daleki jestem do oceny surowej, no ale sorry - wolę zdecydowanie 2013 i 2016. Ten pierwszy to można się przyczepić do marnej burzowości lipca i sierpnia, ale to co pokazały wcześniejsze miesiące to jednak klasa. W 2021 przypomnę, że sezon burzowy u Ciebie trwał de facto tylko dwa miesiące, a i jeszcze pierwsze 2 tygodnie obfitowały w dłuższe przerwy... W 2013 1 kwartał to mieli, zjada i przeżuwa 2021, duet majowo-czerwcowy zresztą też świetny i tamten rok tak naprawdę tylko w sierpniu, październiku i grudniu pokazał dno. Żadnej przewagi 2021 nad 2013 nie widzę.... Co do 2016. Zimowo zgadzam się, był bardzo słaby, ale jednak co sam zauważyłeś - "niezerowy". Z uwag na duże różnice w np listopadzie na korzyść 2016, to już ta przewaga 2021 nad 2016 nie jest taka duża. A pora ciepła? No sorry, ale to jest inna galaktyka. Kwiecień z majem dużo bardziej przekonujące, czerwiec podobnie gówniany, wakacje dużo bardziej zrównoważone - w 2021 szło to w różne skrajności tj. najpierw lipiec a potem epizody w sierpniu z bordem, a z drugiej strony początek i koniec września wręcz boleśnie zimne. Wrzesień zgoda, w 2021 lepszy, ale to jedyna przewaga oprócz stycznia i lutego. Październik i listopad... tu komentarza nie trzeba ;) W kwesti sezonu burzowego... sam lubiłeś podkreślać zasługi 2016 i też to, że nie ograniczyły się do 2 miesięcznego okresu....

WIKTORIA LEGIOWAWICKA 11.06.2026 :serce:

Burza w lodzie to potęga i basta :prayer: :mroz:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 7 Czerwiec 2026, 00:42   

To ja już wolę 2021 rok ;) :zygacz:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 7 Czerwiec 2026, 22:41   

kmroz, mnie jednak trudno uznać wyższość 2013 roku, który od czasu zakończenia roku szkolnego do końca był dla mnie praktycznie pozbawiony zalet - jedynie od biedy doceniam łagodność lipca i opady listopada. Już prędzej 2016, ale jednak słabość miesięcy zimowych boli. Luty rekordowo ciepły [*], grudzień bardzo skąpy, a i w styczniu trochę zabrakło mocy. Piękny Sen był jaki był, ale jednak potrafił przynieść prawdziwą bajkę - nie raz i nie dwa. A za sprawą dałpudru żaden z miesięcy zimowych 2021 roku nie był stracony, co już pracuje na przewagę nad 2016. Do tego ten sezon burzowy... Może bardziej rozłożony w czasie, ale to pięć lat później wszystkie wcześniejsze sezony zostały zmiecione z planszy. Czepianie się dłuższych przerw w pierwszych dwóch tygodniach właściwej zabawy na przełomie czerwca i lipca 2021 trochę mnie rozbawiło, bo w tym okresie burz i tak było ponad miarę, a ich jakość była... aż za wysoka. Taka częstotliwość była bardziej naturalna niż to, co wyprawiało się w dekadzie 9-18 lipca, gdy burz było więcej niż dni w kalendarzu. Bardzo lubię 2016 rok, ale 2021 to dla mnie coś zupełnie innego niż wszystkie pozostałe roczniki, rocznik absolutnie fascynujący.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Czerwiec 2026, 22:50   

PiotrNS, nie będę na pewno jakoś przeciwko 2021 u Ciebie oponował, ale no jednak serio widzę w nim wiele wad/niedociągnięć. Może jako wypadkowa to się fajnie uzupełniało (np po lipcowym tropiku bardziej się doceniało sierpniowe bubu, po bardzo mokrych u Ciebie końcówkach maja/sierpnia łatwiej szło zaakceptować skrajną suchość pierwszych połów czerwca/września), ale jednak tych skrajności było sporo. W 2016 było to jednak wszystko lepiej rozłożone i tylko właśnie zimowość stawia ten rok na nieco gorszej pozycji niż 2021, okres marzec-listopad był moim zdanem u Ciebie w 2016 bezsprzecznie lepszy i to prawie w każdym miesiącu, może poza czerwcem, sierpniem i wrześniem, tutaj bardziej na równi :lol: Żeby nie było może trochę hejt wobec 2021 roku jest zbęny, ale no na pewno uparcie na tle wieku uważam, że jest daleki od TOP. Na tle standardów po 2016 roku uważam go jednak za cud i dopiero być może 2026 ma szanse do zmienić, u Ciebie jest na dobrej drodze, ale nie zapeszajmy...

WIKTORIA LEGIOWAWICKA 11.06.2026 :serce:

Burza w lodzie to potęga i basta :prayer: :mroz:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 8 Czerwiec 2026, 22:56   

kmroz, tzn. nie odebrałem tego w kategoriach hejtu na 2021 rok, tylko uważałem go za zasługujący na bardziej pozytywne wyróżnienie. Masz rację z tym sierpniem - fakt wystąpienia tego przełamania w czasie, gdy los lata wydawał się jużprzypieczętowany, dał szczególnąsatysfakcję. Suchość wspomnianych połów także prędzej uchodziła - zwłaszcza września, kiedy miałem za sobąnie tylko rekordowo mokry sierpień, lecz także wyjątkowo mokre lato ogółem. W czerwcu jednak już wnet po ustabilizowaniu pogody wypatrywałem deszczu, pamiętam jak obawiałem się przejścia ze skrajności w skrajność. Ogólnie pora ciepła 2016 była jednak może trochę lepsza. Może, bo czerwiec 2016 mocno odpycha, a w porze ciepłej 2021 jednak nie znajduję takiego miesiąca - czerwiec też miał wtedy swój sens i uzasadnienie. Racją jest, że na tle roczników po 2016 roku właśnie 2021 był cudem, a tak często podnoszona przeze mnie burzowość i suma opadów są w takich porównaniach jedynie tłem. Kluczowe znaczenie ma zimowość miesięcy roku kalendarzowego - a 2021 był jedynym tak udanym rocznikiem po 2012.

Odpowiedz do tematu