Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20746 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: Wczoraj 0:02
Zedytowalem
Zaskoczeń niewiele, jedyne co to detale, no. Lato 2022 spodziewałem się wyżej, że czerwiec i lipiec mocniej podziałają od W strony, a sierpień od N
2010 to za bardzo uparłem się na składową W, a z drugiej strony to czerwiec tam zaniżał bardziej niż bym się spodziewał, ale to by pasowało dobrze do tego że kojarzyłem go z chłodnym i Wybrzeżem. No i lipiec zapomniałem szczerze że tam był mega gorący, za dużo skojarzeń z M*skwą mam, a na W/NW Polski to też mocno bordowy miesiąc.
W 2013 za bardzo zachodnio myślałem w czerwcu, a za mało w lipcu
2001 chyba dla mnie największy smaczek, choć tu się kierowałem też zimnoscia tamtego lata w Oslo nie miałem pojęcia o tej cieplejszej plamce w lipcu, ale była ona ultralokalna
2007 za to myślałem że może wypaść wyżej z uwagi na to, że lipiec nie był tak zimny jak na N/NE, ale zapomniałem że czerwiec na ścisłym NW już odstawał trochę na minus, a sierpień po stronie W wyraźnie
A w 2009 to głupio myślałem, że lipiec będzie zaniżał, a on miał niższą anomalię na W/SW/C, ale NW już bardziej zawyżało jak już z resztą kraju
_________________ W 2024 tęskniłem za wiosną 2023
W 2025 doceniłem wiosnę 2024
W 2026 doceniłem wiosnę 2025
Teraz boję się cokolwiek mówić bo 2027 jeszcze może zrobić kalkę wi*sny 2026 i okres 17.04 - 18.05 zmienić na ten rodem z 2000 roku...
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38692 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: Wczoraj 0:10
Jacob, no ja już w podpowiedziach chyba doskonale wyjaśniłem skąd te różnice, no ale poza 2001 to tak czy siak były one niewielkie, bardzo dobrze poszła ta zagadka
Dla mnie osobiście największym smaczkiem byłyby pewnie 2021, 2006 i 2003, aczkolwiek dzięki kilku innym zagadkom, to już przywykłem. Lato 2001 to akurat nigdy mi się zimno nie kojarzyło, więc paradoksalnie to jeszcze kilka miesięcy temu pewnie bym dał nawet wyżej niż te 15 miejsce, ale z obecnej perspektywy to fakt, jest pewne zaskoczenie, zwłaszcza, że lipiec do dzisiaj kojarzyłem raczej z rozkładem bardziej E>>>W a sierpień trochę z N/NW<<reszta kraju.
Może jeszcze 2023 i 2020 mnie zaskoczyłyby tak nisko, ale ogólnie widze, że one na N/NW lubią wychodzić nisko, w 2020 to sprawka lipca, o którym do niedawna nie wiedziałem, a w 2023 to efekt jednak obu wakacyjnych miesięcy, a także tego że czerwiec na ścisłym N wcale aż tak gorący nie był. No i 2025 bym na N spodziewał się może niżej, ale tutaj się czasem zapomina, że czerwiec to bardziej W/S>>>NE, a lipiec to na ścisłym wybrzeżu miał wrećz chyba najwyższą anomalię w kraju
Z tych co u Ciebie były duże różnice, to myślę, że w 2022 przede wszystkim ten sierpień tam nie zawyżył aż tak, no i osobiście lipiec mi się kojarzył mocniej W>>E niesłusznie. 2010 to jednak chyba robota sierpnia głównie, że aż tak mocno nie tam nie zaniżył jak powinien, w 2013 to myślę, że w czerwcu właśnie się nam obu zapomnialo że on bardziej NE>>>SW niż E>>>W, a w 2007 to trochę mamy taką potrzebę przesadnego wychodzenia na przekór opinii, że tamto lato to S>>>N, paradoksalnie właśnie na ścisłym N to może i było cieplejsze, ale na NW zarówno czerwiec jak i sierpień wypadły niżej ,a tylko lipiec wyżej i to wcale nie tak wiele. I wreszcie 2009 to wina skojarzenia że czerwiec i lipiec miały na SE najwyższą anomalię, to odruchowo człowiek myśli, że na NW najniższą, a tu totalnie tak nie było
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20746 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: Wczoraj 2:13
Dobrze masz lata: 2019, 2006, 2016 i 2011
O 9 miejsc w górę musisz podwyższyć lato, które i dla mnie wypadło tam zaskakująco wysoko czerwiec z rozkładem S/SW i w mniejszym stopniu W > NW/NE i w mniejszym stopniu E, tam zawyżał o 0,4K, jeszcze mocniej bo o 0,6K zawyżył lipiec, z dość sugerującym rozkładem C/W (ale już nie ścisły) > E i w mniejszym stopniu S. No i sierpień o dziwo lekko tam zaniżył (o 0,2K) rozkład S i w mniejszym stopniu E > SW/W.
O 7 miejsc w górę lato, w którym przyznam szczerze, że jestem ciekaw co Tobą kierowało, żeby je dać tu tak nisko . Czerwiec miał rozkład SE/NE >> NW i tam zaniżył, ale zaledwie 0,1K , lipiec SE/E >> NW i tu właściwie był w normie krajowej, a na siłę to zawyżył o niespełna 0,1K , a sierpień to S/E i w mniejszym stopniu jeszcze ściśle SW > NW/N i w mniejszym stopniu C/W i tu już sierpień nieco bardziej zaniżył, bo o 0,3K, więc jak widzisz różnice względem kraju były znikome
Za to 7 miejsc w dół lato, w którym czerwiec N/NW >> S tu przedłużył się jęzor chłodu z S i zaniżył o 0,5K, lipiec NE >>> SW , a Łódź zaniżyła o 0,3K. Sierpień ze znikomym rozkładem, ale jak patrzę to na siłę S/C > SW , ale za bardzo się tym nie sugeruj. Zawyżył tu o 0,1-0,2K jakoś.
O 6 miejsc w dół lato, którego czerwiec miał dość słaby podział E/NE > N/NW, Łódź właściwie w ogóle nie odstawała od anomalii ogólnokrajowej, lipiec NE/NW i w mniejszym stopniu W >>> S/SE, tu Łódź zaniżyła o niespełna 0,3K, no a sierpień NE >>> W/SW zaniżył o ponad 0,4K
O 4 miejsca w dół opuść lato, w którym czerwiec miał dość lekki rozkład SW/NW > E i tu Łódź bardziej się utożsamiła ze wschodem kraju, bo zaniżała o niespełna 0,4K, lipiec to E/NE >>> W i tu Łódź też zaniżyła, ale już tylko o 0,1K, sierpień to N/NE >>>> S/SE i tu Łódź idealnie pośrodku i idealnie z ogólnokrajowką
Również o 4 miejsca w dół lato, w którym czerwiec miał podział S/SE >>> W/N/NE (bez ścisłego NW o czym warto wspomnieć) zawyżył, ale tylko o niespełna 0,2K, lipiec też o tyle zawyżył, a rozkład E/SE >>>> W, a sierpień S/SW > NE i tu Łódź zawyżyła o tyle samo co w czerwcu i lipcu , więc wszystkie miesiące na plus, tylko po prostu przeceniles tamto lato
Także o 4 miejsca w dół lato, gdzie czerwiec ze specyficznym podziałem raczej N/NE/SW > S/E, Łódź tu zaniżyła o nieco ponad 0,1K, lipiec za to S/SE >>>> N/NE i tu Łódź już przypisała się do północnej części, bo zaniżyła o 0,4K, a sierpień NE >> W i tu Łódź też zaniżyła, ale nieco mnie bo o niespełna 0,3K
Za to o 4 miejsca w górę lato, w którym czerwiec nie odstawał od ogólnokrajowej anomalii, rozkład N i w mniejszym stopniu W (ale bez NW ) >>> SE , lipiec S/SW/C >> N i tu Łódź zawyżyła o 0,1-0,2K, sierpień za to NE/E >>>> NW i tu Łódź akurat zaniżyła o 0,2K
O 3 miejsca w górę lato, które miało czerwiec z rozkładem NE >>> S/SW aczkolwiek jego przekrój pomiędzy nie był tak do końca jednoznaczny Łódź tu na siłę, nieznacznie zawyżyła (dosłownie to o 0,06K ) lipiec z rozkładem S/SE > N i tu Łódź tak samo na siłę zaniżyła (0,05K na minus od ogólnokrajowej) i sierpień gdzie raczej W >> reszta kraju (ale na siłę to NE/C i coś pomiędzy S a SW tu sierpień nieco bardziej zaniżył, bo o 0,2K , więc chyba po prostu nie doceniasz tamtego lata samego w sobie
I tak samo o 3 miejsca w górę gdzie chyba po prostu myślisz zbyt północno , bo rzeczywiście tam każdy miesiąc zaniżył, ale raczej nie tak bardzo jak myślisz czerwiec o 0,4K i miał tam zauważalną chłodniejszą plamkę, jego rozkład to S >>> NE , w lipcu S >>> N i tu Łódź też zaniżyła o 0,3K , a sierpień S/SE >> N i w mniejszym stopniu W i tu trochę nad wyraz powiedzieć, że Łódź zaniżała, ale powiedzmy (o 0,04K)
Pozostałe zmiany o 1-2 miejsca
_________________ W 2024 tęskniłem za wiosną 2023
W 2025 doceniłem wiosnę 2024
W 2026 doceniłem wiosnę 2025
Teraz boję się cokolwiek mówić bo 2027 jeszcze może zrobić kalkę wi*sny 2026 i okres 17.04 - 18.05 zmienić na ten rodem z 2000 roku...
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38692 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: Wczoraj 14:11
Ogólnie niektóre moje odpowiedzi mogą być zaskakujące, ale ja wziąłem poparwkę na to, że koło 2015 ta stacja została przeniesiona do zastoiska i mocno zaniża, zwłaszcza nocami. Wiem np (sprawdziłem to już 9 miesięcy temu) że lato 2025 pod względem tmin na tej stacji było najzimniejsze od... 1993 roku. Ale już po podpowiedziach widzę, że jednak na ogólną średnią aż tak mocno to chyba nie wpłynęło, może zasługa krótkich nocy latem Więc jeśli się zastanawiasz czemu takie absurdalne błędy się pojawiły, to właśnie dlatego, choć widzę, że akurat taki 2025 to CHYBA dzięki temu w miarę blisko trafiłem (o ile dobrze zrozumiałem podpowiedzi), ale tam to chyba zadziałało jeszcze combo czynników tendencja do zimnych nocy+ogólnie najzimniejsze lato w centrum kraju xd
1. 2019
2. 2024 (7 miejsc w górę)
3. 2015
4. 2018
5. 2022
6. 2006
7. 2002 (4 miejsca w dół)
8. 2023 (4 miejsca w górę)
9. 2003
10. 2021
11. 2010 (6 miejsc w dół)
12. 2020 (3 miejsca w górę)
13. 2008 (9 miejsc w górę)
14. 2012 (4 miejsca w dół, no i jak miałem go nie przeceniać, skoro było to jedno z cieplejszych lat przed przeniesieniem stacji )
15. 2013
16. 2016
17. 2007 (4 miejsca w dół)
18. 2017 (3 miejsca w górę)
19. 2011
20. 2014
21. 2025
22. 2005
23. 2004
24. 2001 (7 miejsc w dół)
25. 2009
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
WIKTORIA LEGIOWAWICKA 11.06.2026
Burza w lodzie to potęga i basta
Ostatnio zmieniony przez kmroz Wczoraj 23:45, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum