Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 21258 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 5 Sierpień 2026, 18:42
U mnie w domu się pomieszczenia nagrzały (w pokoju temp. wynosi ok. +30 C), ale sam bym nie powiedział, że jest duszno
Trwa trzeci z rzędu pogodny i niemalże zupełnie bezchmurny dzień... Coś niezwykłego, do czego musiało dojść, żeby stopień zachmurzenia nieba osiągał minimalny poziom- siłą rzeczy muszą być to cyrkulacje odpowiedzialne za gorąc i upały, bo przeciętne czy chłodne masy powietrza z reguły wiążą się z licznymi oraz gęstymi chmurami
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 64 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8509 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 5 Sierpień 2026, 19:32
Choć dzisiaj i u mnie był upał ale maksymalnie 30,6*C ale wtedy mocniej wiało więc było w miarę przyjemnie choć najniższa wilgotność dzisiaj to 68%. A w domu na górze gdzie jest najcieplej temperatura jeszcze nie doszła do 23 stopni więc jest bardzo przyjemnie.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 21258 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Sierpień 2026, 23:54
Ja tam wolałem się wstrzymać od głosu, bo pewne nadajniki (wiadomo nie mam tu na myśli stacji I i II rzędu- tj. synoptyczne oraz klimatologiczne*) wrażliwe na kwestie termiczne czy usłonecznienie pewnie i wskazały powyżej +40 C...
Informacje dotyczące temp. powietrza oraz opadów również na opadówkach są chyba także na tej stronie dostępne (nie licząc mapy z witryny IMGW, ta oferuje wgląd przynajmniej do danych opadowych na posterunkach III rzędu) , ale niestety ich zasięg chyba podlega pewnym ograniczeniom...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum