Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
• Strona Główna • FAQ • Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Statystyki • Rejestracja • Zaloguj • Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Lato 2026 będzie?

Lato 2026 będzie?
Powyżej normy
71%
 71%  [ 5 ]
W normie
14%
 14%  [ 1 ]
Poniżej normy
14%
 14%  [ 1 ]
Głosowań: 7
Wszystkich Głosów: 7

Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: Wczoraj 15:57   

Jeśli chodzi o Kasprowy Wierch, chodziło mi cały czas o anomalie ;-) Jak tam śnieg spadł kilka dni temu, tak u nas pojawi się pewnie gdzieś w listopadzie, więc m. in. rzeczywiście na tym przykładzie można dostrzec, jak bardzo jesteśmy wszyscy poróżnieni ;-)

Zdaję sobie sprawę z okoliczności, że Polska nie jest jedną wsią i średnie temp. się różnią- o dziesiąte części C czy nawet kilka C za poszczególne miesiące ;-) Miałem tutaj na myśli ogólne odchylenie termiczne od danego miesiąca, a pod tym względem no wbrew pozorom stosunkowo łatwo o podobieństwa ogólnokrajowe (w skali miesięcznej) ;-)

Natomiast sam Sącz ma niewiele wyższą wysokość niż Egiertowo ;-) Ta druga miejscowość przyjmuje mniej więcej porównywalną wysokość do Krakowa (dominuje raczej w okolicy przedział ok. 220-260 m. n. p. m.) ;-)

Sącz tymczasem ma nie wiem w dolinie rzeki Dunajec i Kamienicy koło 300, na przedmieściach może bliżej 350-400 m. n. p. m. ;-)

Przeliczmy sobie jeszcze odległości jakie dzielą miejscowości w linii prostej (powyżej 500 km na linii północ-południe), to no ja sobie potrafię wytłumaczyć, dlaczego Sącz ma rzeczywiście wyższą średnią ;-)

Operując kilometrami to najbardziej zbliżone temp. do wyżej położonych miejscowości na Kaszubach są gdzieś w rejonie Rabki Zdrój, Nowego Targu na Podhalach czy Krynicy-Zdrój np. ;-) Takie Zakopane np. już jednak raczej przeważnie będzie mieć niższe temp. powietrza ;-)

200 m. wysokości na północy Polski jednak nie jest równe blisko 1000 na południowych krańcach kraju, tylko raczej gdzieś 500-600 m. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu