Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 21170 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: Wczoraj 15:55
kmroz, myślę że okolice 9-10.08 i ścisły początek kiedy większy bord był spychany na N, potem też ochłodzenie ok 20.08
Ja kojarzyłem rozkład ale nie miałem zapisanego bo rozpocząłem tą serię od sierpnia 2001, myślałem też o 2013, ale stwierdziłem że polecę od początku XXI w.
Aczkolwiek dobrze kojarzyłem że był on SE >> SW/NE i lekko C
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 21170 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: Wczoraj 15:59
Aż sprawdziłem i tu zdecydowanie w dniach 9 - 15.08 i 19 - 22.08 czy nawet 27.08 SW najbardziej zaniżało a częściej też najcieplej było albo od S/SE albo od NW czy środkowego W
Wysłany: Wczoraj 17:12
Dobrze masz: dolnośląskie
O 14 miejsc w dół przesuń województwo którego zasadnicza składowa w tamtym miesiącu zaniżała (choć nie jakoś szczególnie z racji małych różnic ) no i na siłę można powiedzieć że minimalny wpływ ma jeszcze jedna składowa, też zaniżająca, ale w mniejszym stopniu
Dokładnie o 10 miejsc w dół musisz przesunąć DWA sąsiednie województwa
- na jedno w podobnym stopniu wpływają dwie składowe z czego jedna zdecydowanie zaniżająca, druga za to zawyżająca, ale na tamto województwo nie miało to szczególnie dużego wpływu jak widać
- na drugie przede wszystkim ta znacznie zaniżająca składowa, ta zawyżająca ma tutaj już mniejszy zasięg
O 9 miejsc w górę podnieś województwo na które podobny wpływ mają dwie składowe, jedna była zawyżająca, drugą natomiast dość neutralna i podzielona w tamtym miesiącu
Inne DWA województwa podnieś o 6 miejsc w górę
- jednego z nich główna składowa była tą neutralną, natomiast ta która ma tam mniejszy zasięg akurat zawyżała
- w drugim nieco odwrócona sytuacja, bo główna to ta sama neutralna, natomiast ta o mniejszej wadze już zaniżająca, ale tamto województwo wypadło ciepło na tle sąsiednich co przy tak małych różnicach nie jest jakimś szczególnym smaczkiem
Za to o 6 miejsc w dół województwo które obie składowe były w tamtym miesiącu zaniżajace
O 5 miejsc w górę województwo którego 2/3 składowych zawyżały, natomiast ta trzecia była w nim dość neutralna
O 4 miejsca w górę województwo którego jedyna składowa zawyżała
I jeszcze TRZY województwa o 3 miejsca w górę
- jednego główna składowa zawyżała, zwłaszcza w nim
- drugiego w sumie jedyna definiująca składowa była tą neutralną
- a trzeciego paradoksalnie jedyna składowa zaniżała, ale okazuje się że w mniejszym stopniu niż inna
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 39180 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: Dzisiaj 0:10
1. mazowieckie
2. lubelskie (3 miejsca w górę)
3. łódzkie (4 miejsca w górę)
4. opolskie (6 miejsc w górę)
5. podkarpackie (9 miejsc w górę)
6. świętokrzyskie (5 miejsc w górę)
7. wielkopolskie
8. kujawsko-pomorskie
9. śląskie (3 miejsca w górę)
10. małopolskie (6 miejsc w górę)
11. podlaskie (10 miejsc w dół)
12. lubuskie (3 miejsca w górę)
13. dolnośląskie
14. warmińsko-mazurskie (10 miejsc w dół)
15. zachodniopomorskie (6 miejsc w dół)
16. pomorskie (14 miejsc w dół)
_________________ Wrzesień 2024 na Dolnym Śląsku to złoto i potęga
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum