Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 39129 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 31 Marzec 2020, 23:05
U mnie właśnie najgorzej mam wrażenie było 21.12.2019 Nie było wprawdzie suchej gleby, takie cuda zimą nie są możliwe, ale było znacznie bardziej sucho niż kiedykolwiek o tej porze - to na pewno. Tak naprawdę w moim regionie okres od 11.10 do 20.12 to było kolejne stepicho, w sumie to było może jakieś 20-25mm. Na szczęście parowanie jesienią, nawet taką jak w 2019 jest niewielkie, ale nie czuć było w połowie grudnia "odwilżowej" pogody.
_________________ Wrzesień 2024 na Dolnym Śląsku to złoto i potęga
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 39129 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 31 Marzec 2020, 23:13
Tak czy inaczej drugą połowę 2019 roku chętnie bym przyjął powtórnie, ale pod warunkiem normalnego SPEI drugiego kwartału (opady to jedno, odchylenia od normy +5K i ponad 100h w takim czerwcu 2019 to drugie)
U mnie po odżyciu przyrody we wrześniu dość stepowe były II połowa października i listopada i właśnie III dekada grudnia, ale pozostałe okresy były mokre, a nawet bardzo, w szczególności okres od 7.09 do 9.10
W sumie listopad i grudzień 2019 łączy to, że ich III dekady były skrajnie pochmurne i beznadziejne termiczne (choć ta listopada nawet bezwzględnie chyba gorsze) i suche
Wysłany: 31 Marzec 2020, 23:24
Dla mnie w sumie lipiec i sierpień 2019 to takie normalne letnie miesiące pod niemal każdym względem (małym ERROREM była tutaj Szósta Pentada), od których były większe wymagania z powodu czerwca. Miesiące, które naprawdę się postarały, ale nie miały szans spełnić oczekiwań, tu potrzebny był lipiec 2011 i/lub sierpień 2006...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum