Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 165 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13450 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 6 Kwiecień 2020, 20:49
2020 - 6 kwietnia! 😁
Wbrew wszystkim zapowiedziom i oczekiwaniom stało się to już dzisiaj, więc możliwe że będziemy mieli do czynienia z kilkoma przekroczeniami tej wartości pod rząd. Dziś notowano 20,3. Mimo tak ciepłej zimy, i tak zatęskniłem za "20-tkami". Ostatnia wystąpiła u mnie 27 października i kiedy znikała z termometru, było aż trochę przykro
W ten sposób znamy już daty wszystkich pierwszych "20-tek" pierwszych dwóch dekad XXI wieku i na tej podstawie (mając na względzie lata przestępne) mogę obliczyć normę powitania takiej temperatury w ostatnim dwudziestoleciu.
I tak, w latach 2001-2020 po raz pierwszy 20 stopni notowaliśmy średnio 3 kwietnia
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 39129 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 6 Kwiecień 2020, 21:00
A ja z kolei coraz bardziej dochodzę do wniosku, że tmax>20 są mi potrzebne do szcześcia tylko od maja do września włącznie, a wiosną znacznie bardziej mnie ekscytuje opcja pierwszych przekroczeń tmin>10 stopni...
_________________ Wrzesień 2024 na Dolnym Śląsku to złoto i potęga
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 21118 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 6 Kwiecień 2020, 21:02
kmroz napisał/a:
A ja z kolei coraz bardziej dochodzę do wniosku, że tmax>20 są mi potrzebne do szcześcia tylko od maja do września włącznie, a wiosną znacznie bardziej mnie ekscytuje opcja pierwszych przekroczeń tmin>10 stopni...
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 21118 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 6 Kwiecień 2020, 21:10
Swoją drogą dzisiejsza doba w niemal całym kraju zapisze się zerowym zachmurzeniem. W Toruniu również zachmurzenie 0,0 miał 6 kwietnia 2019 . Ciekawe czy kiedykolwiek był już taki przypadek rok po roku zdarzył się kompletnie bezchmurny dzień (tamten o dziwo przyniósł dość niska amplitudę dzięki silnemu wietrzeniu, dzisiaj też było dość wietrznie, ale bez porównania z przed rokiem), bo taki średnio zdarza się 2/3 razy do roku, choć 2020 ma już 3 takie przypadki na koncie, z czego wszystkie w przeciągu niecałych ostatnich 2 miesięcy
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 165 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13450 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 6 Kwiecień 2020, 21:35
Ale jaja, też pomyślałem o 30 czerwca 😂
Jeśli chodzi i przekroczenia 20 stopni, to na ich regularności też zależy mi zasadniczo od maja. W kwietniu wolę epizodycznie i bliżej 20 niż 25 (to dlatego tak marudziłem na kwiecień dwa lata temu, choć i tak bardzo go lubiłem). Z kolei w marcu w ogóle nie potrzebuję 20 stopni, które o tej porze roku dla nieprzyzwyczajonego organizmu są jeszcze trochę szokujące. W tym miesiącu w zupełności wystarczy mi 17-18 stopni przy ociepleniach, a przy tym systematyczne podgrzewanie powietrza tak, żeby pierwsza "20-tka"w kwietniu była już całkiem przyjemna i możliwe było cieszenie się nią w pełni
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum