Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Pogodowe oceny PiotraNS :)
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
  Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 22:21   Pogodowe oceny PiotraNS :)

Czas na jedną z najbardziej wyczekiwanych premier kwietnia 2020. Czy nowy PiotrNS pozostawi swoje wcześniejsze upodobania daleko za sobą? Czy stary PiotrNS ujdzie z życiem? Te i inne pytania znajdą odpowiedź w tabelce poniżej, zrobionej odręcznie specjalnie dla Was :D Na razie ołówkiem, bo jestem skłonny do różnych poprawek. Najlepiej tylko na plus :)
Osobiście nie przepadam za skalą /10, która jest dla mnie zbyt rozległa i łatwo w niej o postawienie takiej oceny, którą później samemu można uznać za niedopasowaną. Skala szkolna jest bardziej kompaktowa i może nawet łatwiejsza do zapamiętania. Moja metoda przyznawania kolejnych not jest nieco nietypowa, bowiem oceny 6 i 5,5 zostały oderwane od reszty i stanowią osobną półkę. Taką "nadzwyczajną kastę" ocen :lol:

Miesiące są oceniane pod względem różnych aspektów temperatury, rozłożenia opadów, które ma większe znaczenie niż suma sama w sobie, usłonecznienia i ogólnego przebiegu pogody, a także jej urozmaicenia. Na opadach zależy mi zawsze, ale jednak najbardziej wiosną i wczesnym latem. Jesienią dopuszczam więcej "słonecznej strony życia", ale umiar należy zachować zawsze. Nawet po 8 kwietnia 2018 ;)
Oceniam miesiące samodzielnie, tu i teraz, lecz w przypadku miesięcy ekstremalnych opadowo, za którymi generalnie nie przepadam, biorę pod uwagę także sytuację hydrologiczną panującą bezpośrednio przed nimi, za co mogą stracić lub zyskać 0,5 punktu w ten sposób:

- Miesiąc wyjątkowo mokry może zyskać 0,5 punktu, jeśli ratuje sytuację hydrologiczną przed nim (przykład - maj 2019)
- Miesiąc wyjątkowo suchy może stracić dodatkowe 0,5 punktu, jeśli pogłębia już istniejącą suszę

Poza powyżej wymienionymi sytuacjami jestem jednak ogólnie negatywnie nastawiony do opadowych ekstremów - tak wobec miesięcy bardzo suchych (musiałem skrzywdzić m.in czerwiec 2008 i kwiecień 2009), jak i tych, kiedy chwila bez opadów jest wydarzeniem godnym wiarygodnej długoterminówce AccuWeather (PS. to najlepsze prognozy :mrgreen: )

Tyle samo mogę przypisać w ramach „gestu dobroci”. Miesiąc, który patrząc pragmatycznie, otrzymał dość niską ocenę z powodu pewnych niedociągnięć, jednak w moich subiektywnych odczuciach i wspomnieniach był fajny, może zyskać taki sympatyczny dodatek. W takich sytuacjach miesiąc może zyskać 0,5 oceny wzwyż. Skorzystałem z tej możliwości w przypadku sierpnia 2015, który zaskarbił sobie moją sympatię udaną drugą połową. Niestety dobrze było cieszyć się Słońcem, a gorzej martwić się suszą...

Skala ocen:

6 – miesiąc bezwzględnie najlepszy, bez uwag (tę ocenę może otrzymać tylko jeden, najlepszy miesiąc). Tę ocenę otrzymało siedem moich absolutnych ulubieńców.

5,5 – miesiąc najlepszy, ale z pewnymi zastrzeżeniami niepozwalającymi przyznać mu najwyższej noty, a także miesiące współrywalizujące o palmę pierwszeństwa. Tę ocenę mogą otrzymać maksymalnie dwa miesiące.

-----

5 – wyjątkowo dobry miesiąc, bez zastrzeżeń, ewentualnie minimalnymi potknięciami. Od wyższych ocen dzielą go tylko niuanse, wszak zawsze są rzeczy dobre, lepsze i najlepsze ;)

4 – dobry, przyjazny miesiąc, z pewnymi wadami i niedociągnięciami, które nie umniejszają jednak zbytnio jego pozytywnemu charakterowi.

3- miesiąc średni, taki który raczej w niczym nie przeszkadza, ale i zbytnio się nie podoba, choć pod niektórymi względami może pokazać się od dobrej strony. Ocena 3 oznacza lekkie wskazanie na minus, zaś 3,5 lekki plus. Tę ocenę otrzymują też spolaryzowane miesiące, w których pogoda marzeń spotykała się z koszmarem.

2 – słaby, nieprzyjemny miesiąc z tylko małymi przebłyskami formy. Niepożądany, ale i nie do końca koszmarny, choć złego było w nim naprawdę wiele. Ewentualnie - dobrego było w nim naprawdę niewiele. Nieczynienie dobra już jest złem.

1 – miesiąc, o którym nie jestem w stanie powiedzieć żadnego dobrego słowa. Zawsze staram się szukać jakichś pozytywów i najniższą możliwą ocenę przyznałem tylko dwóm katastroficznym miesiącom.

Ocena „połówka” jest oceną pomostową między ocenami, która podnosi nieco jego rangę. Nie dotyczy to oceny 5,5, która jest oceną rządzącą się swoimi prawami.

A było to tak:

Zachęcam do oceniania moich ocen, zadawania pytań i różnych uwag. Postaram się rozjaśnić wszystkie wątpliwości i jestem otwarty na propozycje zmian. Właśnie dlatego jeszcze nie obliczam średnich, na wypadek jakby coś się zmieniło. Z tego co liczyłem na szybko średnią ważoną, na prowadzeniu jest 2016, a na ogonie 2010 rok. Jutro spróbuję jeszcze raz, jak już poznam Wasze sugestie :)

PS. Wiem, kilka niezłych zaskoczeń się tutaj ukryło ;)

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 22:25   

Marzec 2010 z wyższą oceną od marca 2014 to jest jakaś kpina :!: 😱 ;-)

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 22:32   

Dla mnie marzec 2014 to dwa lampowe okresy, z których udał się tylko jeden (20-22 marca + 29-30 marca). Drugi to bardzo zimne noce, szron i duży smog, a niemal cała reszta miesiąca to chłodnawy loch i niemal nieustająca mżawka.
W 2010 roku III dekada była pewnego rodzaju fenomenem, moim zdaniem najlepszą, najbardziej pełnowartościowo wiosenną III dekadą marca. A pierwsza połowa? Było jak było, ale miało to jakiś swój urok. Dochodzę do wniosku, że wolę taki śnieżek na zmianę z błękitnym niebem niż taką zimną nudę, w której nie wiadomo jaka to właściwie pora roku. Usłonecznienie było wyrobione tak równomiernie, jakby nic nie robiło sobie z tego, ile jest stopni ;)

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 22:39   

Zacznę od wyróżnień, czyli

6:
sierpien 2008, grudzień 2015, czerwiec 2017, styczeń i maj 2018, luty i listopad 2019.

Widzę, że w porze chłodnej tj. "stary Piotr" :lol: cenisz sobie bardzo wysokie uslonecznienie, ale opadowo te miesiące też były spoko (chyba), z kolei miesiące pory ciepłej jeszcze bardziej nie dziwią, bo cała trójka u Ciebie jest naprawdę bliska idealu :-)

No i na niedostateczny:
lipiec 2001 i maj 2010

Tutaj 0 zdziwienia, w pełni rozumiem, bo nie masz za co szanować tych gówien :/

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 22:50   

5,5 (tutaj mogłem coś ominąć)
wrzesien i październik 2006, lipiec 2013, kwiecień 2018, marzec, wrzesień i październik 2019

Wciąż szczędzisz zaskoczeń :lol:

1,5
czerwiec 2001, p*ździernik 2003, grudzień 2005, styczeń i marzec 2006, wrzesień 2008, marzec 2009, czerwiec i wrzesień 2010,lipiec 2011, luty 2012, luty i marzec 2013, p*ździernik 2016 i kwiecień 2017

Tutaj wszystko rozumiem, może tylko grudnia 2005 i lutego 2013 aż tak bym nie demonizowal, ale sam wiem, że ciężko się do nich przekonać. Nas pora ciepła 2010 naprawdę nie lubiła, ale Was to nienawidziła i wylewała na Was wszelkie brudy :-( . Ten czerwiec i wrzesień to zupełnie inna bajka niż u nas...

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 22:52   

Prawda, te miesiące które dostały szóstkę, właściwie w niczym nie zasłużyły na moją krytykę, bo miesiące ocenione na 5,5, choć naprawdę wspaniałe, to albo przesadzały ze swoją dobrocią jak kwiecień 2018, albo trochę przynudzały jak lipiec 2013 czy wrzesień 2006, albo kompromitowały się w detalach, jak mocne przymrozki w najlepszych październikach. W marcu 2019 z kolei jednak trochę zawadza mnie wiatr, choć po długiej analizie doszedłem do wniosku, że był najlepszy - tyle tylko, że nie na tyle, by dostać szóstkę ;)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 22:58   

Moim zdaniem w*#$&@ń 2017 powinien mieć ocenę najwyżej o pół stopnia wyższą od X 2016.

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 23:01   

5:
Maj i październik 2001, czerwiec i listopad 2003, kwiecień i październik 2004, grudzień 2006, maj, sierpień i listopad 2009, listopad 2010, kwiecień 2011, luty 2014, listopad 2015, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień i grudzień 2016 :lol: , październik 2018

Tutaj jakiś mocnych zdziwień nie ma, bo akurat o lutym 2014 wiele razy wspominałeś ;-) . Może trochę mocne wyróżnienie października 2018, ale nie wiem jak u Ciebie dokładnie wyglądały inne październiki to tutaj czepiać też nie ma się co

2:
kwiecien i wrzesień 2001, wrzesień, październik i grudzień 2002, lipiec 2004, luty 2005, sierpień 2006, lipiec 2007, luty i p*ździernik 2009 i czerwiec 2019

Tutaj mam lekkie wątpliwości propos demonizacji lipca 2004, chociaż teraz jak sobie przypominam to z nim masz też słabe wspomnienia :/ . I dziwi mnie trochę, że ten czerwiec 1019 tak dobrze jednak :lol:

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 23:01   

Zacznę od ogółu - dużo masz połówek i to mnie zaskakuje - bo oprócz wytłumaczenia hydrologicznego, w opisie wyglądało, jakbyś miał zamiar dawać pełne noty.

A teraz miesiące po kolei.

Stycznie - tu większych zaskoczeń nie ma, chociaż dziwi mnie aż taki odskok stycznia 2018 od reszty.

Lute - tu mnie zaskakuje lepsza ocena lutych 2011 i 2018 niż pozostałych zimnych. Luty 2003 ma u Ciebie słabszą ocenę, ale też mnie pod tym względem zdziwił. Jeszcze rozumiem argument słońca w 2003 i 2011, ale wtedy już totalnie miesza mi się przy 2018...

Marce - tu z kolei szokiem lekkim jest wysoka ocena marców 2012 i 2020. Dziwi mnie też, że tak zgnoiłeś marzec 2004, ale w sumie nie chwaliłeś się jak wyglądał u Ciebie, więc to drugorzędna kwestia.

Kwietnie - wysoka ocena pustyni z 2007 i 2009 dowodzi, że jednak Ty przeszedłeś mimo wszystko najmniejszą "przemianę". Z nowości zaskoczyło mnie spore wybicie się kwietni 2004 i 2016.

Maje - tu nie ma zaskoczeń. Nic dziwnego, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie ten miesiąc ani razu w tym wieku nie był szczególnie suchy, więc jeśli u Ciebie też, to nie miałeś za co karcić tych miłych dla Ciebie majów. No jedno mnie zaskoczyło, że tak krytykowany maj 2019 wzrósł u Ciebie aż do 2.5, ale nie ukrywam, podoba mi się ta decyzja.

Czerwce - tu nie ma wielu zaskoczeń. Może tylko, że 2004 gorzej od 2005, ale w sumie niewiele. No i ten czerwiec 2010 z tak niską notą mnie szokuje, wiem że go nigdy nie lubiłeś, ale żeby aż tak....

Lipce - tu wielu zaskoczeń nie ma, widzę, że jednak sporo zostało dawnego Ciebie - nie wiedzieć czemu czułem, że lipiec 2016 lub 2017 staną się ulubionymi, a 2013 spadnie co najmniej na 3 miejsce, a może i niżej. Więc zaskoczeniem tu jest... brak zaskoczenia :lol:

Sierpnie - Niska ocena niektórych mnie zaskoczyła - 2004, 2007, 2010, 2013 czy 2018 - wydawałoby mi się, że ocenisz je lepiej. No i zaskoczyła mnie po trochu ocena sierpnia 2003, jakoś liczyłem, że tą pustynię ocenisz słabiej...

Wrześnie - tu mnie zaskoczyłeś wrześniem 2007, bo kojarzyłem go z nieco niebezpiecznym na południu i w dodatku nieprzyjemnym. A tu taka wysoka ocena. Cieszy mnie również brak totalnego zgnojenia września 2017 oraz remisowe zwycięstwo września 2019. Pozostałe września ocenione na 5-5.5 mnie nie tyle zaskakują, co jednak liczyłem, że chociaż minimalnie obniżysz.... :oops:

Październiki - nadal wysoka ocena tego z 2018 jest tu dla mnie mocno zastanawiająca, chociaż oczywiście żadna to zmiana... Dziwi mnie za to aż takie zgnojenie październików 2002, 2007 i 2017. Październiki 2010 i 2011 z kolei spodziewałbym się, że ocenisz trochę niżej.

Listopady - bardzo mnie cieszą trzy z czterech najlepszych ocen. Tylko ta 2003 mnie trochę zastanawia, ale w sumie nie to że jakoś bardzo dziwi, po prostu się nie zgadzam :lol: To co mną bardziej wstrząsa, to że takie bagna jak 2005 i 2011 oceniłeś wyżej niż 2002 i 2013. 4 najsłabsze listopady nie dziwią mnie ani trochę - były naprawdę złe.

Grudnie - nawet nie wiesz jak mnie cieszy, ale i zaskakuje ocena grudnia 2018, byłem niemal pewien, że go skrzywdzisz, a jednak doceniłeś - super! Zastanawia mnie, ale i też cieszy ocena "tylko" 4 dla grudnia 2013 - dawny Piotr mam wrażenie zrównał by go z grudniem 2015! Z drugiej strony zastanawia mnie czemu aż 4 dałeś takiemu grudniowi jak 2004. Również ocena 5 dla grudnia 2016 mnie trochę zaskakuje - wiem, kiedyś był to Twój ulubiony, ale jakoś miałem wrażenie, że go mocniej obniżysz. Bardzo wysoko też oceniłeś grudzień 2007, ale podejrzewam, że zasługa Białych Świąt. No i grudzień 2009 - czy naprawdę zasługuje na tak niską ocenę?

Ogólnie? Po tym co się stało ze mną i z Jacobem, to Twoje zmiany nie są jakieś wielkie :lol: Serio, wiele z dawnego Ciebie zostało, uprzedzałeś, że będzie mało zmian, ale jakoś z Twoich ostatnich wypowiedzi miałem wrażenie, że... nie aż tak mało. Także głównym zaskoczeniem jest... brak zaskoczeń względem tego co pół roku temu.

Takie małe podsumowanie, to co głównie tu się zmieniło, że "pustynne" miesiące (przynajmniej z wiosny i lata) z ocen często 5-6 spadły na 4, czasem 3.

Nie odbierz oczywiście mojego komentarza jako hejt, wiem ,że dużo pracy włożyłeś w takie fajne opracowanie, ale jakoś tak po cichu liczyłem na dużo więcej zaskoczeń :lol: Ale kilka jest i to bardzo pozytywnych jak maj 2019, grudzień 2018 czy wrzesień 2017 - cieszę się, ze umiałeś docenić te miesiące i parę innych im podobnych. Kilka też niezrozumiałych, jak np te lute (nie jestem w stanie zrozumieć, czemu 2018 tak wysoko na przykład, albo czemu 2003 i 2011 lepiej od innych zimnych lutych...)

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 14 Kwiecień 2020, 23:15   

Co do tych grudniow to u Piotra mogło to wyglądać inaczej, bo z kolei wg. mnie zbytnio demonizujesz grudnie 2004 i 2007, a przeceniasz 2003 i 2008 ;-) . Ale wszystkie łączy to, że były dość nijakie. Ten z 2007 doceniam za cudna I dekade, ale potem już niestety zgnily wyż, podobny jak przez większość stycznia 2001 :/ , z kolei grudzień 2004 miał też dobra I dekadę i kokretna odwilż na Święta (chiński yba to Cię boli xD), ale przed świętami miał ładny śnieżny epizodzik, co też na plus względem reszty :-)
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2004-12-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc

A grudzien 2003 i 2008, podobnie jak 2018 cały czas taka badziewiasta nijakość wg. mnie :-(

Odpowiedz do tematu