Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Mnie interesują dane dla Warszawy, w latach PRL-owskich mieszkałem od urodzenia właśnie tam. Do Siedlec przeprowadziłem się dopiero w 1989 roku. Ciekawe będzie porównanie sumy wspomnień z rzeczywistością.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 312 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27301 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 2 Maj 2020, 21:30
Szkoda, że nikt nie zapisywał dawnej postępów wegetacji, moglibyśmy sobie sprawdzić w których latach 1 maja drzewa były w pełni zielone a w których niemal gołe
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Czyli to co pamiętam z lat 70-tych (pobyty na imprezach parkowych z dziećmi) właściwie się potwierdza. I wcześniej, gdy w latach 50-tych prowadzili nas całą klasą na pochody z bibułkowymi chorągiewkami (czerwone z naklejonym białym orłem bez korony. Jednak nie mam aż takiej sklerozy.
A rok 1980 To był ostatni pochód za Gierka. Mnie kojarzy się pogoda raczej pochmurna, ale nie zimna. Wtedy byliśmy tam z pasierbem oraz z córcią i ona podała Gierkowi bukiet kwiatów z pisemną prośbą o przydział mieszkania. Mieszkaliśmy wtedy w 4 osoby na 21 metrach kwadratowych. Dosyć szybko wezwali mnie do Urzędu Dzielnicy. Zobaczyłem swoje pismo z adnotacją Załatwić pozytywnie o ile odpowiada to prawdzie podpisaną przez Gierka. Potem baliśmy się gdy po strajkach sierpniowych przestał on być "gensekiem". Jednak już święta spędziliśmy w nowym M-4 w bloku. Ciekawe czy obecnie możliwe by było coś takiego Zwłaszcza, że ani ja, ani moja pierwsza żona nigdy nie byliśmy członkami ani PZPR, ani SD, ani ZSL.
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 2 Maj 2020, 21:50, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13245 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 2 Maj 2020, 21:49
W Warszawie akurat było całkiem sporo ładnych pierwszomajowych dni, nawet w odniesieniu do współczesności. Właściwie zasadniczą różnicą musiały być krajobrazy. W czasach Polski Ludowej drzewa na trasie przemarszu były na ogół łyse (wnioskuję po archiwalnych zdjęciach), gdyż w tym czasie dominowały bardzo zimne kwietnie, wręcz nieporównywalne do współczesnych. Przyroda rozkwitała przez to wolniej.
Zdarzyły się bardzo zimne Święta Pracy - w 1962, 1971, 1978, 1979, 1981 i 1985 nie było nawet "nastu" stopni. Rzeczywiście jednak w Warszawie śnieg na 1 maja nigdy nie padał - w 1985 roku było przenikliwie zimno, ale padał deszcz.
Ciepłe i przynajmniej częściowo słoneczne Święta Pracy (od 18 stopni wzwyż), to lata: 1966, 1967, 1969, 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1983, 1984, 1986, 1987 i 1988, zatem wiele razy. Na pewno pamiętasz pierwszomajowy pochód 1977 roku, kiedy było wręcz gorąco. Temperatura sięgała 27 stopni przy zmiennym zachmurzeniu, a poniżej 20 stopni temperatura spadła dopiero między 21:00 a 22:00, więc plenerowe imprezy musiały przypominać pod tym względem letnie festyny Moja Mama szła wtedy do matury i nieraz wspomina jak gorący to był dzień. W wielkopolskich Smolicach zmierzono wówczas 28,3, to już prawie upał.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 312 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27301 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 2 Maj 2020, 22:00
PiotrNS, W 1977 drzewa podobnie jak w większości PRL-owskich kwietniów pozostały nie wzruszone, ale od 28.04 rozpocząć się istny wegetacyjny szał, listnienie musiał być bardzo gwałtowne i masowe, tak, że 3 maja na pewno 90% mogło poszczycić się pełnym ulistnieniem. W 2012 roku jak i w wielu pozostałych przypadkach "nowoczesnych" część drzew zazieleniło się jeszcze przed tą niezwykłą Majówką, brzozy 22 kwietnia miały już zielone sukienki, lipy, graby małe liście. W 1996 roku większość drzew musiała się zielenić podczas tego ciepłego epizodu 18-25.04, te późniejsze pewnie zazieleniły się w maju. Ogólnie to bardzo ciekawy temat do rozmaitych przemyśleń i analiz
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum