Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38267 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 9 Maj 2020, 23:18
U mnie aktualnie już tylko +8.8, a więc niestety to większe ocieplenie ograniczy się w pełni tylko do doby ruchomej 10-11.05....
Ale przyznam, że w maju mnie pseudociepło aż tak nie denerwuje jak od września do kwietnia. Jednak o 20:00 zakończyłem leśny spacer ubrany na letnio i dopiero pod sam jego koniec zaczęło być mi lekko chłodno. Obecnie już zimno w bluzie...
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13252 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Maj 2020, 23:26
Dla mnie też w maju pseudociepło ma już dosyć małe znaczenie - oczywiście temperatur poniżej 5 stopni nie chcę, ale jednak nie wadzi już tak bardzo.
Wczoraj wieczorem wracałem się ze spaceru ścieżką rekreacyjną ubrany na prawie letnio (krótki rękaw, ale długie spodnie) i czułem się trochę dziwnie, bo dookoła prawie wszyscy szli w bluzach, a nawet kurtki się pojawiły. Temperatura wynosiła 18 stopni, więc jakbym przystanął, byłoby mi chłodno, ale w ruchu jeszcze dobrze.
15 sierpnia 2019 wieczorem było 17 stopni i temperatura dość szybko spadała (jeden z nielicznych rześkich wieczorów tego miesiąca), więc na podobny spacer ubrałem sobie lekką bluzę. I też czułem się dziwnie, bo prawie wszyscy oprócz mnie byli wyrozbierani. No ale jednak kalendarz to kalendarz
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38267 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 9 Maj 2020, 23:29
PiotrNS napisał/a:
Dla mnie też w maju pseudociepło ma już dosyć małe znaczenie - oczywiście temperatur poniżej 5 stopni nie chcę, ale jednak nie wadzi już tak bardzo.
Wczoraj wieczorem wracałem się ze spaceru ścieżką rekreacyjną ubrany na prawie letnio (krótki rękaw, ale długie spodnie) i czułem się trochę dziwnie, bo dookoła prawie wszyscy szli w bluzach, a nawet kurtki się pojawiły. Temperatura wynosiła 18 stopni, więc jakbym przystanął, byłoby mi chłodno, ale w ruchu jeszcze dobrze.
15 sierpnia 2019 wieczorem było 17 stopni i temperatura dość szybko spadała (jeden z nielicznych rześkich wieczorów tego miesiąca), więc na podobny spacer ubrałem sobie lekką bluzę. I też czułem się dziwnie, bo prawie wszyscy oprócz mnie byli wyrozbierani. No ale jednak kalendarz to kalendarz
U mnie 1-5.08, 9.08, 14-16.08, 21-24.08 też były rześkie wieczory Bardzo nas poróżnił ten miesiąc...
A co do reszty wypowiedzi, nie od dzisiaj wiadomo. Ale jednak Ci przyznam, że w lipcu 2019 jak się ochłodziło, to dość szybko zauważyłem reakcję ludzi. Jeszcze 2-4.07 było sporo krótkich rękawków (w końcu palące słońce ), ale w kolejnych dniach coraz więcej lekkich kurtek/marynarek dostrzegałem w otoczeniu.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 152 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 13485 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 10 Maj 2020, 10:32
No to maj 2020 już niemal na pewno będzie poniżej normy, już drugi raz z rzędu
Oby lato przyniosło nam temperatury na poziomie lekko powyżej normy wieloletniej (coś jakby w stylu lata z 2013 roku).
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20469 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 10 Maj 2020, 11:02
LukeDiRT napisał/a:
No to maj 2020 już niemal na pewno będzie poniżej normy, już drugi raz z rzędu
Oby lato przyniosło nam temperatury na poziomie lekko powyżej normy wieloletniej (coś jakby w stylu lata z 2013 roku).
A mi się wydaje, że jak maj będzie chłodny to czerwiec też w końcu obydwa miesiące mają silna korelacje (rok temu na tym poległem, więc w tym roku są większe szanse, że będę miał rację ), to by rujnowało moją poprzednia wizję lata 2020, ale coś się jeszcze wymyśli
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20469 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 10 Maj 2020, 11:10
Zastanawialiśmy się nad Wiosna Stulecia, a już niemal jest pewne, że zapisze się jako najzimniejsza od 2015 , a jak maj zapisze się anomalia ok. -1/<, to mamy najzimniejsza wiosnę od 7 lat, na co są też bardzo duże szanse
_________________ Pierwsza połowa wiosny 2026 to horror, ale 2026 rok to najlepszy moment po 2013 roku na właśnie taką
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum