Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38267 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 13 Maj 2020, 19:53
PiotrNS napisał/a:
Wymarzona perspektywa, suma opadów po pierwszym tygodniu jest niemalże nierealnie dobra, ale czasami mamy szczęście się przekonać, że nierealnie dobre potrafi stawać się czymś możliwym Ten październik wygląda mi na taki podrasowany melanż października 2006 i najlepszej dekady z 2013, wzbogacony zupełnymi innowacjami, które pięknie podkreśliłyby rekord miesięczny Niemal bez uwag, tylko wolałbym grać na zwłokę i wyrzucić z takiego pięknego miesiąca jakikolwiek przymrozek Jak ma być rekord, to pseudociepła w nim nie potrzebujemy, ale i tak jest świetnie
Chciałem go jednak trochę stonować, ale przyznam, że z tą pierwszą połową to trochę przesadziłem, powiedzmy, że wszystkie opady oprócz tego historycznego MCS-a z pierwszej połowy zmniejszam dwukrotnie. Co do przymrozków, to uznałem, że nie może być zbyt pięknie, bo jak jest za dobrze, to też jest nie dobrze. To nie żadne "pseudociepło", tylko ochłodzenie po prostu.
Poczekajcie na listopad.... Tutaj dopiero będzie odlot przy którym nawet listopad 2019 w Nouvel Songe to po prostu totalny mięczak
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13252 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 13 Maj 2020, 20:02
Cytat:
Tutaj dopiero będzie odlot przy którym nawet listopad 2019 w Nouvel Songe to po prostu totalny mięczak
Wiesz, tutaj wymagania są bardzo wysokie Ten listopad prawie w ogóle się nie "tonował", więc Twój mistrz będzie musiał stać się czymś w rodzaju późnojesiennego lipca 2020 wg. pewnego modelu
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38267 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 13 Maj 2020, 20:14
No, chyba, że przed jego rozpoczęciem (31.01) leżałoby przynajmniej 70cm śniegu, a oprócz tego poprzedzająca zimę jesień przyniosła 500mm opadu, wtedy może bym to rozważył
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Wysłany: 13 Maj 2020, 20:17
FKP napisał/a:
kmroz, Nie przewiduje tego........
No cóż, to mam nadzieję, że w swoim duecie przewidujesz przynajmniej 20mm opadu w każdej dekadzie... Bo domyślam się, że to będzie już totalny sufit termiczny i solarny, do tego z licznymi przymrozkami, które dodatkowo (oprócz ciepłych dni) będą erodować glebę...
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27316 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 13 Maj 2020, 20:22
kmroz, Nie przewiduje 70 cm śniegu 31.01 bo to by tłamsiło obraz zarania tego okresu, jak już to tyle może być tyle 20.01 a III dekada stycznia z odwilżą wytapiającą tą masę paskudztwa (może być w przewadze deszczowa i lochowa). Nie będę ukrywał, że w trakcie trwania mojego duetu marzeń ryzyko jarania się pseudolasów i pogarszania właściwości ujowych, podwarszawskich gleb będzie raczej spore...
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum