Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38267 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 6 Czerwiec 2020, 12:46 Wielka burza?
Wyjątkowo na obecną chwilę wygląda prognoza modelu UM - widzi potężny układ, idący z województw małopolskiego i świętokrzyskiego, aż po mazowieckie.
Tak prezentuje się na chwilę obecną meteogram modelu UM dla mojego regionu ♥
A tak prezentuje się to na mapie:
Jeśli to się utrzyma, to ta burza będzie wielkim wynagrodzeniem ostatnich dwóch lipnych sezonów i tragicznego jak dotąd obecnego.
Prywatnie nie jestem tym "zachwycony", bo trafia akurat na bardzo newralgiczny dla mnie termin. Ale cóż, pogoda to nie jest koncert życzeń i trzeba łapać co się ma.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38267 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 7 Czerwiec 2020, 22:35
Z całą pewnością potwierdza się, że stopień 2 został słusznie na dzisiejszy dzień wydany. Piękna burza centralnie uderzyła w Michałowice, nawet znajomy z którym byłem na łowach zastanawiał się, czy to nie było mini bow echo (w końcu na radarze był widoczny łuk, a gałęzie leciały z drzew na naszych oczach). Dość późno ruszyły burze, początkowo szybko gasły i były niemrawe, ale po 19 się zaczęły konkretnie rozwijać - zaczeło się od pozornie drobnej aktywnej elektrycznie komórki z okolicy Radomia i Kozienic, która idąc na północ stopniowo formowała się w układ typu MCS
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Wysłany: 7 Czerwiec 2020, 22:43
Cóż mogę jeszcze powiedzieć, na pewno się cieszę, że w Michałowicach był tylko nawalny opad deszczu, a nie opad gradu. Same plusy dzięki temu! Ale inni już nie mieli tyle szczęścia.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum