Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Najbardziej komfortowe zakresy temperatur
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 17 Czerwiec 2019, 15:16   Najbardziej komfortowe zakresy temperatur

Tutaj piszemy, jaki jest dla nas najbardziej komfortowy przedział temperatur w każdym miesiącu.

Moje ulubione zakresy temperatur to:

Styczeń: :arrow: Zimą najbardziej mi zależy na dużej ilości Słońca, temperatura ma drugorzędne znaczenie.
Luty: :arrow: Jak wyżej.
Marzec: :arrow: 10-20 stopni
Kwiecień: :arrow: 15-25 stopni
Maj: :arrow: 20-25 stopni
Czerwiec: :arrow: 20-30 stopni
Lipiec: :arrow: 25-30 stopni
Sierpień: :arrow: 25-30 stopni
Wrzesień: :arrow: 20-25 stopni
Październik: :arrow: 15-25 stopni
Listopad: :arrow: 10-20 stopni
Grudzień: :arrow: Tak jak w styczniu i w lutym.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 17 Czerwiec 2019, 15:22   

Mnie od listopada do marca zależy tylko na sporej ilości Słońca.
Pozostałe miesiące:
Kwiecień/Październik: 10-23 st.
Maj/ Wrzesień: 13-25 st.
Latem 17-28 st. :-) ;-)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 17 Czerwiec 2019, 16:11   

Na wstępie chcę podkreślić, że temperatur jakie podam nie należy traktować jako ius cogens (normy bezwzględnie wiążące), bo są dodatkowo zależne od wielu innych czynników jak usłonecznienie, długość dnia i zakresu temperatur (również anomalii), jaki panował wcześniej. Przykład: Maj 2018, który po skrajnie ciepłym kwietniu przyniósł po prostu kontynuację jego pogody z lekkim "podkręceniem" ciepła na jeszcze wyższy poziom, był dla mnie w pełni rewelacyjny. Jednak gdyby nadszedł po przeciętnym kwietniu jako "terapia szokowa" (jak maj 2002), byłoby to już skrajnością za jakimi nie przepadam. Inny przykład: Wrzesień 2016, którego pierwsza połowa była skrajnie ciepła, nadszedł po dość umiarkowanym, łagodnym lecie, dzięki czemu patrzyłem na to łaskawym okiem. Jakby taka wrześniowa fala gorąca przyszła jednak np. w 2018 roku po ekstremalnym, rekordowo długim lecie (zwłaszcza sierpniu), to już by mi przeszkadzała.
No to przejdźmy do rzeczy:
- Styczeń - temperatura maksymalna nie niższa niż -5/-7 stopni, brak górnej granicy (bo w sumie czego oczekiwać po tym miesiącu). Temperatury minimalne są mi raczej obojętne, bo mróz to natura tego miesiąca. Mimo to nie lubię spadków poniżej -20.
- Luty - temperatury maksymalne bliskie 0, po jednej i drugiej stronie, górnej granicy brak, aczkolwiek powtórka takiego ekstremum jak w 1990 czy 2008 roku (z temperaturami około 20 stopni) byłaby dla mnie już niepotrzebnym szaleństwem (swoją drogą ciekawe co by się wtedy działo na meteomodelu ;) ). Wymagania co do temperatur minimalnych te same co w styczniu.
- Marzec - 8-17 stopni. Nie potrzebuję jeszcze maksymalnych wartości na poziomie 20+, także dlatego że ze względów "bezpieczeństwa" nie zależy mi na zbyt szybkiej wegetacji. Z drugiej strony oczekuję już w miarę stabilnego i częstego przekraczania progu 10 stopni, a temperatury poniżej 5 są dla mnie "złem koniecznym" i chcę by było ich jak najmniej. Temperatury minimalne - jedyne życzenie to jak najmniej mrozów.
- Kwiecień - 12-21 stopni z zachowaniem normalnego wzrostu norm (na początku miesiąca bliżej dolnej granicy, im później tym bardziej do przodu). Dni gorące są kompletnie niepotrzebne, tak samo jak te z temperaturą poniżej 5 stopni. Co do temperatur minimalnych, oczekuję wygaszenia przymrozków. Na początku mogą się jeszcze pojawiać w łagodnej formie, ale w II połowie stanowcze nie.
- Maj - 17-26 stopni z podobnym jak w kwietniu zróżnicowaniem wg. pory miesiąca. W I i II dekadzie poproszę o prawdziwą wiosnę, ale w III nie mam już nic przeciwko łagodnemu wstępowi do lata jak w 2016 czy 2017 roku i nawet okresowe przekroczenia 26 stopni są przeze mnie mile widziane. Zero przymrozków, noce najlepiej niechłodniejsze niż 5 stopni, choć parę pojedyncze spadków jeszcze toleruję.
- Czerwiec - 19-28 stopni, już bez podziału na początek i koniec miesiąca. Wymogi co do nocy takie same jak w innych miesiącach lata - 8-15/17 stopni.
- Lipiec i sierpień - 22-28 stopni, noce od 8 do 15/17 stopni. Upały znoszę dobrze, ale niech nie będzie ich dużo, w prognozach będzie widać ochłodzenie, a po tak gorącym dniu powinno nadejść ukojenie w nocy. Powyżej 17 stopni nie lubię, chyba że siedzę z teleskopem na polu i obserwuję gwiazdy :) Kilka chłodniejszych nocy (ale tylko w sierpniu) toleruję.
- Wrzesień - 17-28 stopni. Tutaj mamy największy "rozrzut". W tym miesiącu, gdzie noc staje się dłuższa od dnia, ziemia szybko się wychładza i słońce operuje na niższej wysokości, nie mam nic przeciwko "wydłużeniu lata". Jesienią jeszcze się nacieszymy ;) Wymogi co do nocy, to nie mniej niż 3 stopnie, żadnych przymrozków.
- Październik - 13-22 stopnie. Oby jak najwięcej "złotej jesieni", bo dla mnie to październik jest kwintesencją jesieni, która nie kojarzy mi się wcale pejoratywnie. To piękna, kolorowa pora roku. Co do temperatur minimalnych, to przymrozki wiele złego już nie zrobią, więc nie jestem już ich wrogiem, aczkolwiek lepiej mniej niż więcej.
- Listopad - tu występuje pewien dualizm. I połowa listopada to jeszcze czas na ładną jesień i w moich upodobaniach jest ciepło tak od 7 stopni wzwyż (bez górnej granicy, byle bez przesady). Noce obojętne. II połowa listopada to już niestety inna rzeczywistość. Najbardziej nielubiane temperatury, plucha, "ciemne" i krótkie dni w otoczeniu bezlistnych dni są tutaj normą i nawet duże odchylenia in plus nie wystarczają często do zaspokojenia kogoś chcącego zaznać jeszcze trochę ciepła przed zimą, więc na tym etapie staję się zwolennikiem anomalii ujemnych. Niech sobie będzie nawet zima, mróz i śnieg, lepsze to od pogody a'la październik 2016.
Grudzień - wymagania identyczne jak w lutym, aczkolwiek w porze świątecznej zawsze chętnie przyjmę trochę więcej śniegu i mrozu. A jak ma być ciepło - to na całego! :)

Co o tym sądzicie? :)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 18 Czerwiec 2019, 00:16   

A to moje, dostosowane do naszego klimatu:

Okres listopad-luty - silna i trwała strefa, raz w miesiącu/na dwa miesiące astrefowy napływ ciepłej masy z S/SE. Za dnia liczne przejaśnienia i rozpogodzenia,regularnie pojawiające się raz tydzień 1-3 dni z pełnym/niemal pełnym/przeważającym usłonecznieniem. Kilka dni ze śniegiem i mrozem nie większym niż 10 st. może się zdarzać. Niezbędny całodobowy umiarkowanie lekki do umiarkowanie silnego wiatr, okresowo silniejsze wietrzenia i cisze.

Początek lutego- początek kwietnia - makrotyp cyrkulacyjny jak wyżej, istotny wzrost usłonecznienia. Wymagane w lutym przynajmniej 5-7 dni z t. maks. >=10 st. i 1-2 dni z t. maks. >=15 st., najlepiej w drugiej połowie. W marcu analogicznie >=15 st. i >=20 st.. Tolerowany niewielki udział nocy z t. min. <0 st., początkowo całkiem istotny (20-30%), w drugiej połowie marca już symboliczny. Generalnie t. min. jednak pow. zera, w tym kilka nocy w lutym z t. min. >=5 st. i w marcu >=10 st., jedna lub dwie noce z t. min. podchodząca odpowiednio pod 10 st. i pod 15 st..

Kwiecień - typ cyrkulacji nie jest ważny, byleby bez cyrkulacji "chłodzącej", przewaga "dogrzewającej". Przewaga bardzo wysokiego/niemal pełnego usłonecznienia. Temp. maks. wahające w się przewadze od 15-22 st., co najmniej 3-5 dni z t. maks. >25 st. w tym 1-2 dni podchodzące pod 30 st.. Noce od 5 st. do 12 st., kilka nocy >15 st. i jedna/dwie podchodząca pod 20 st..

Maj - typ cyrkulacji w przewadze obojętny, w sporej ilości dogrzewający. Usł. jak wyżej. Temp. maks. 20-27 st., 2-4 dni pow. 30 st., noce 10-17 st., 2-4 noce pow. 20 st..

Czerwiec - cyr. jak wyżej. Usł. jak wyżej. Temp. maks. 23-30 st., 1-3 dni t. maks. podchodzące pod 35 st., raz- dwa razy może przekroczyć. Noce 13-20 st., 1-2 noce podchodzące pod 25 st..

Lipiec - cyr. i usł. jak wyżej. Temp. maks. 25-32 st., 2-4 dni podchodzące pod 35 st., 2-3 może przekroczyć. Noce 15-22 st., 3-4 noce pod 25 st.

Sierpień - cyr. i usł. jak wyżej. Temp. maks. 24-31 st., 2-3 dni pod 35 st., 1-3 może przekroczyć. Noce 14-21 st., 2-3 noce pod 25 st.

Wrzesień - cyr. i usł. jak wyżej. Temp. maks. 20-27 st., 2-4 dni pow. 30 st.. Noce 10-17 st., 2-4 noce pow. 20 st.

Październik - znaczna przewaga cyrkulacji dogrzewającej, niewielki udział obojętnej i brak chłodzącej. Usł. jak wyżej. Temp. maks. 15-22 st., 2-4 dni z t. maks. >25 st., noce 5-12 st., 3-4 pow. 15 st..

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 18 Czerwiec 2019, 16:19   

Styczeń
tavg w przewadze powyzej -3 stopni, przynajmniej 10 dni powyżej 2h słońca i 20 dni z jakimkolwiek słońcem, przewaga umiarkowanego wiatru. Najlepiej trochę śniegu, trochę deszczu, ale brak długich ciągów mroźnej i śnieżnej pogody (regularne i wyraźne odwilże). Kilka darowanych dni w miesiącu (tavg powyżej 5 stopni)

Luty
tavg w przewadze powyżej 0 stopni, najlepiej około 5, śnieg i mróz głównie w pierwszej połowie, większość dni ze słońcem przynajmniej powyżej 1h, brak dłuższych ciągów ciemnicy niż 1 dzień, podobnie jak w styczniu umiarkowany wiatr. W drugiej połowie przynajmniej jeden epizod wiosenny (tavg powyżej 7 stopni i sensowna ilość słońca)

Marzec
Tavg w przewadze na poziomie 5+ stopni, jak najmniej nocy z mrozem. Sporo słońca i pojedyncze dni ciemne z deszczem (najbardziej nie lubię dni pochmurnych i suchych). Generalnie usłonecznienie, jak i suma opadów bez ograniczeń, przewaga dni powyżej 3h słońca, suma opadów na poziomie przynajmniej 30mm.

Kwiecień
Tavg w przewadze 5-15 stopni, dużo typowo wiosennej pogody, jak najwięcej słońca (znaczna przewaga dni powyżej 5h słońca), ale też sporo opadów (powyżej 40mm najlepiej). Brak dłuższych epizodów JEDNOCZEŚNIE zimnych i ponurych.

Maj
Tavg w przewadze 10-20 stopni, tmax przeważnie w przedziale 15-25 stopni, dużo słońca (przewaga dni powyżej 8h słońca), regularne opady, sumarycznie co najmniej 50mm. Brak przymrozków, a także dni JEDNOCZEŚNIE ponurych i z tmax 15 stopni. Również preferuje brak upałów, czy temperatur powyżej 28 stopni.

Czerwiec
Tmax na poziomie 18-28 stopni, Tmin 5-13 stopni, brak ponurych ochłodzeń, usłonecznienie i opady jak w maju.

Lipiec i sierpień
Tu oczekiwania podobne, tmax na poziomie 20-28 stopni, tmin 7-15 stopni, upały do przeżycia jeśli krótkie. Usłonecznienie jak najwyższe, opadów może być już nieco mniej (byle w każdej pentadzie spadło powyżej 5mm deszczu i przez oba wakacyjne miesiące W SUMIE przynajmniej 70mm). Miesięczna avg na poziomie

Wrzesień
tmax przeważnie 15-25 stopni, tmin 5-13 stopni, przewaga dni powyżej 7h słońca, opady regularne, ale suma wystarczy koło 30mm (chyba, że lato było suche, wtedy koło 50mm). Słaba tolerancja dla okresów zimnych i ponurych (tmax poniżej 15 stopni i mniej niż 3h słońca dziennie)

Październik
Przewaga tavg powyżej 7 stopni, noce najlepiej bez mrozu, w ciągu miesiąca przewaga dni z umiarkowanym zachmurzeniem, rozsądnymi ilościami słońca, toleruje jedno kilkudniowe wyżowe i lampowe ochłodzenie z tmax poniżej 10 stopni i mrozem nocami, poza tym niech będzie ciepło. Brak dni zimnych i ponurych jednocześnie, zupełny brak opadów w tmax poniżej 10 stopni, ogółem opady już jak najrzadsze (chyba, że jest wyraźnie ciepło, wtedy w celach grzybowych)

Listopad
Przewaga tavg powyżej 3 stopni, okresowe ekstremalne ocieplenia przy cyrkulacji W/SW. Rozsądne ilości słońca (przewaga dni z przynajmniej godziną słońca), mało opadów (jak już to przy tavg powyżej 7 stopni, lub poniżej zera - śnieg). Ogółem jak najmniej epizodów zimowych jednak a także wyżów ze stojącym powietrzem i smogiem.

Grudzień
Podobnie jak styczeń: tavg w przewadze powyżej -3 stopni, przynajmniej 10 dni powyżej 2h słońca i 20 dni z jakimkolwiek słońcem, przewaga umiarkowanego wiatru. Najlepiej trochę śniegu, trochę deszczu, sporo dni bez opadowych i brak długich ciągów mroźnej i śnieżnej pogody (regularne i wyraźne odwilże). Kilka darowanych dni w miesiącu (tavg powyżej 5 stopni)

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Czerwiec 2020, 18:28   

Styczeń: 0-10 C- może bardziej śnieżyć niż padać, w końcu to najzimniejszy miesiąc
Luty: 0-15 C- tu wolałbym, by przeważał deszcz, ale wolałbym by jakieś pogodne i ciepłe dni się pojawiły
Marzec: 0-15 C (z czego wolałbym by "15" nadchodziły po rozpoczęciu astronomicznej wiosny, czyli 3 dekady)- przewaga deszczu, ale okresowe i ostatnie epizody śnieżne też zalecane, wolałbym by to był miesiąc mokry
Kwiecień: 10-20 C, czasami 20-25 C- tu tylko sam deszcz i też nie dużo, a w Wielkanoc niech będzie powyżej >20 C w ciągu dnia
Maj: czasami 10-20 C, 20-25 C- może trochę popadać (ale też wolę ten miesiąc w pogodnym wydaniu) i oby Zimna Zośka polegająca na przymrozkach i opadach w postaci stałej nie pojawiła się
Czerwiec: 15-25 C- najlepiej spokojnie i słonecznie, ale oczywiście niech też coś popada
Lipiec: 15-25 C- tu może trochę pogrzmiać, bo to najbardziej "niebezpieczny" miesiąc
Sierpień: 15-25 C- może trochę popadać, ale najlepiej bez burz
Wrzesień: czasami 10-20 C, 20-25 C- z powrotem mnóstwo słońca
Październik: 10-20 C, czasami 20-25 C- tak samo jak miesiąc wcześniej, przewaga pięknej, prawdziwie wyżowej pogody
Listopad: 0-15 C (z czego wolałbym by "15" ograniczyły się do 1 dekady, między okresem Wszystkich Świętych a Dniem Niepodległości)- wolałbym by jakiś pierwsze epizody zimowe dały znak, ale deszcz też jest w porządku, jedyne czego nie chciałbym, to by ten miesiąc był suchy
Grudzień: 0-15 C- tu liczę na renesansowe ciepło w 1 połowie miesiąca, a w 2 chłodniej i epizody zimowe ;-)
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 10 Czerwiec 2020, 00:48, w całości zmieniany 1 raz  

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 9 Czerwiec 2020, 18:33   

Bartek617 napisał/a:
Marzec: 0-15 C (z czego wolałbym by "15" nadchodziły po rozpoczęciu astronomicznej wiosny, czyli 3 dekady)- przewaga deszczu, ale okresowe i ostatnie epizody śnieżne też zalecane, wolałbym by to był miesiąc mokry

Mamy kolejną żabkę :!: 🐸

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Czerwiec 2020, 22:33   

Ładne zdjęcie. ;-)

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 9 Czerwiec 2020, 22:56   

Chciałem edytować, ale w sumie to prawie, że nie mam czego. Serio, wcale aż tak dużej zmiany to tu nie ma :shock:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 9 Czerwiec 2020, 23:02   

U mnie jedyna zmiana dotyczy przymrozków - w październiku całkiem się na nie obraziłem. Poza tym mogę podpisać się pod moim postem z Dnia Euforii.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

Odpowiedz do tematu