Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13252 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Czerwiec 2019, 00:29
Ja jestem pod tym względem fanem czerwca. Dla mnie to razem z majem najpiękniejszy miesiąc roku. Przyroda osiąga pełny rozkwit, pachną piwonie, zakwitają maki, rododendrony, hortensje i mnóstwo innych. Powszechne ukwiecenie jest nadal czymś nowym, podczas gdy w sierpniu zdaje się już powszednie. Do tego uwielbiam te długie czerwcowe wieczory, kiedy tak długo niebo jest jasne. Z drugiej strony jest to wada, bo 'białe noce" utrudniają mi obserwacje astronomiczne, które w sierpniu nie napotykają już tej przeszkody. Mimo to, z przyrodniczego, estetycznego punktu widzenia wybieram czerwiec.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 152 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 13485 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 30 Czerwiec 2019, 07:26
Sierpień. Oto dlaczego:
- dni są krótsze niż w czerwcu (nie jestem fanem bardzo długich dni)
- w ostatnich latach często jest on najcieplejszym oraz najpogodniejszym miesiącem w roku
- pogoda jest spokojniejsza niż na początku lata, jest mniej niszczycielskich burz
- nawet jak są duże upały, to idzie je lepiej wytrzymać, a noce nie są już tak gorące
- no i można wcześniej zacząć obserwacje astronomiczne, właśnie z powodu wcześniejszego zmroku
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20720 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Czerwiec 2020, 01:05
Czerwiec jest lepszy w takim sensie, bo można kupić więcej owoców leśnych (nie tych w paczce) i wegetacja jest obfita w całej krasie.
Natomiast w kwestii pogodowej i też osobistej wolę sierpień, m. in. z powodów, które wymienił Łukasz: mniejsza szansa burz, chłodniejsze wieczory, wcześniejsze zachody i późniejsze wschody słońca, moje urodziny i też niektórych osób mi bliskich, prawdziwe wakacje trwają (w czerwcu trwa "targowanie się" o oceny czy zaliczenia i sesja) Nawet jak pogoda jest ładna w tym okresie, to nie umiem się cieszyć, bo moja wiedza jest weryfikowana przez wykładowców, a zamiast chodzić na spacery i podziwiać piękno przyrody, muszę wertować książki. W sierpniu też notuje się raczej większy wysyp grzybów.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20469 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 10 Czerwiec 2020, 01:11
kmroz napisał/a:
Według mnie czerwiec jest lepszy i wakacje powinny trwać 1.06-31.07, nie 1.07-31.08...
Dla mnie jednak nie przez to, że jednak sierpien jest średnio 2 stopnie cieplejszy. Poza tym czerwiec to i tak taki lightowy miesiąc przed wakacjami, tylko szkoda, że je skrócono w 2004 czy 2010 to już się zaczynały 18 czerwca, a w 2012 dopiero 29 czerwca... Chociaż od kilku lat znów je wydłużono chyba o 3 dni i najpóźniejszy termin ich rozpoczęcia to 27.06 (tak zakończenie roku szkolnego wypadnie dopiero w 2025 )
Choć ogólnie rzecz biorąc jednak wolę czerwiec i w przeciwieństwie do Łukasza zdecydowanie wolę 2 i niż 3 kwartał roku .
_________________ Pierwsza połowa wiosny 2026 to horror, ale 2026 rok to najlepszy moment po 2013 roku na właśnie taką
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum