Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 175 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38218 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Czerwiec 2020, 20:29 Rekordy dobowe sum opadów na stacjach opadowych
Przez przypadek został mi podsunięty pomysł, abym prześledził rekordy dobowe opadów różnych stacji - na razie sprawdzę te z mojego wojewózdztwa, które są na monitorze pogodynki, potem spojrzę ewentualnie na te ukryte posterunki w historycznych danych meteomodel.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Data wystąpienia tego rekordowego opadu jest wręcz szokująca. Ogólnie nie jest on jakiś spektakularny, chociaż może wydawać się spory. Bardziej szokuje data, niż opad, chociaż wiem, że w Pruszkowie wtedy też sporo popadało.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Jak widać, ten słynny opad z 26.06.2016 absolutnie nie był lokalny, co potwierdzają radary zresztą. W Borkowie wtedy również spadło ponad 80mm deszczu. To była piękna, konkretna i rozległa strefa burzowa. Coś w tym chyba jest, co fioletowy awatar gada, że przy frontach z zachodu burze są bardziej wieloskalowe...
Data 19.07.2004 na wielu stacjach w środkowym Mazowszu jest kojarzona zarówno z jedynym lipcowym upałem, jak i wielką burzą po nim, która litościwie przyszła już koło 15:00. Jak widać, miejscami była ona naprawdę pokaźna. Zastanawiam się, czy nie był to MCS z sygnaturą Bow Echo. Biorąc pod uwagę, że byłem wtedy na wyjeździe, to pewnie tak (zawsze najlepsze burze u mnie są jak wyjeżdżam....)
Ta stacja ma bardzo młody "staż" - z tego co wiem, istnieje od 2015 roku. Ale mimo to szokuje fakt, że przez prawie 5 lat nie było tam naprawdę porządnej zlewy. Ale w sumie o tej stacji wiem tyle, że znajomy z Ostrowi narzeka, że jest ona właśnie w cieniu opadowym i rzadko kiedy zbiera porządne deszcze, nawet jak Ostrów zalewa. Dobry przykład był ostatnio, w dniu 11.06, gdy w Ostrów Mazowiecką uderzył porządny MCS - w Czarnowie wtedy chyba nawet 5mm nie spadło. Czy to niesprawna stacja, czy cień opadowy? Ciężko stwierdzić mi nie mieszkając tam.
I jest, trzeba przyznać, dość spektakularny. Ciekawe co się wtedy stało, czy to "przypadek", że na dwóch stacjach akurat jakieś "pierdy" trafiły, czy faktycznie przez północne Mazowsze przeszedł wtedy jakiś MCS?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum