Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
A i to nie był główny rdzeń opadowy. W Sierpcu suma opadów prawdopodobnie przekroczyła 100 mm. Aktualnie ulice wyglądają tam dosłownie jak rzeki, właśnie otrzymałem kilka zdjęć. Oto jedno z nich...
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8211 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 22 Czerwiec 2020, 13:59
Stacja w Tychach za ostatnie 6 dni (16-21.06) odnotowała blisko 100 mm, a dzisiaj nadal pada i to momentami mocno Muchowiec w tym samym czasie wyraźnie mniej, bo nieco ponad 50 mm. Żałuję, że nie mam przydomowej stacji, ale myślę że mogę być bliżej wartości tyskiej- Muchowiec ominęły w środę i czwartek dwie komórki burzowe, które u mnie solidnie dowaliły. Po ogrodzie coraz ciężej się chodzi bez kaloszy, ziemia nie nadąża już z przyjmowaniem wody. W C czy N Polsce przynajmniej jest ciepło przez co i parowanie większe, u nas ta woda stoi. Raj dla żabek, ale niestety też dla różnej maści ślimaków, które są już tak bezczelne, że czają sie pod drzwiami wejściowymi i czekają na zaproszenie
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13252 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 22 Czerwiec 2020, 21:58
Cytat:
parowanie większe, u nas ta woda stoi. Raj dla żabek, ale niestety też dla różnej maści ślimaków, które są już tak bezczelne, że czają sie pod drzwiami wejściowymi i czekają na zaproszenie
Oj tak, jest ich masakrycznie dużo, naprawdę nie wiem czy w 2014 było ich aż tyle, czy dopiero w 2010... U mnie gleba jest już nasączona i gdzieniegdzie stoi woda, a kałuż jest co niemiara. Stoję teraz przy uchylonym oknie i słyszę szumiącą rzekę w odległości ok. 300-400 m ode mnie (nie widzę jej, bo jest wygłuszona drzewami i zaroślami). To jednak nadal nie równa się temu, co było 10 lat temu. Wtedy to dosłownie huczała nawet przez zamknięte okna
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38267 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 22 Czerwiec 2020, 22:15
A u mnie to parowanie jest jakieś niesamowite, spadło 30mm deszczu i jakby zupełnie śladu nie było. To znaczy kałuże są, ale one już w sumie były wcześniej, tylko nieznacznie się poszerzyły...
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum