Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 175 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38218 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 17 Grudzień 2018, 16:28 Śnieg
W moim regionie pojawiły sie umiarkowane opady śniegu w nocy z sobote na niedziele. Spadło około 4cm, dzięki stałej ujemnej temperaturze na razie sie utrzymuje. Dzisiaj pojawiły sie w moim regionie liczne przejaśnienia i rozpogodzenia, dzięki czemu były naprawde piękne krajobrazy. Jeśli wierzyć prognozom to przynajmniej przez tydzien powinna ta pokrywa śnieżna sie tutaj utrzymać.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 152 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 13480 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 17 Grudzień 2018, 16:29
U mnie w Gliwicach też jest śnieg, ale jest go na tyle mało, że prześwituje trawa. Na stacji w Katowicach jest oficjalnie 6cm śniegu, w Gliwicach z pewnością jest mniej.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20702 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 17 Styczeń 2021, 00:06
W rejonie Krakowa też leżał śnieg, ale nie leżało go na ogół za dużo. Jedynie w wyżej położonych miejscowościach osadziło się go niemal tuż po rozpoczęciu 1 dekady (12.12.2018) koło 5 cm (stacja w Balicach też wcześnie zmieniła typ opadu z ciekłego/mieszanego na stały, stąd ona pokazywała 4 cm), później przybyły tam dodatkowe 2-3 cm (posterunek w Balicach notował w szczycie 6 cm, choć niektóre wersje podają, że więcej niż 4 cm nie leżało). W omawianym okresie czasowym, jak się pojawił ten wpis, to leżały go na moje oko, 2-3, góra 4 cm. Zresztą są dane z różnorodnych posterunków.
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2018-12-31&rodzaj=st&imgwid=250190390&dni=31&ord=desc (Kraków-Obserwatorium)- wyjątkowo warunki śniegowe u mnie były bliższe z tą stacją, bo o ile widziałem jakieś ślady białej magii (zwłaszcza na łąkach) w dniach 11-15.12., to ciężko było mówić nawet o 1 cm- to był istny cukier-puder, który przez przewagę mrozów w ciągu dnia osadził się i ani myślał zniknąć (na osiedlu domków, gdzie mieszkam, praktycznie prawie nic nie leżało do połowy miesiąca) :
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2018-12-31&rodzaj=st&imgwid=250190370&dni=31&ord=desc (Chrzanów)- to trochę niewiarygodne, bo na ogół tam leży trochę więcej białego puchu niż koło Krakowa, no ale jak patrzyłem na 1 nagranie z przejazdu Kraków-Katowice lub Katowice-Kraków (przez Chrzanów i Trzebinię), to faktycznie ledwo co tam pobieliło (swoją drogą domyślam się, w którym regionie autor filmików mieszka, bo na ogół wrzuca nagrania z dróg w Górnym Śląsku)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum