Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Optymalna pogoda i jej parametry w każdym miesiącu
Autor Wiadomość
Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 25 Wrzesień 2020, 11:27   

PiotrNS, poza tolerancja dla pseudociepła, którą jako tako od lutego do kwietnia i jesienią masz (bo jak dobrze wiesz, ja za grosz :evil: ) to nie zgadzam się z tym, żeby sierpień był najcieplejszym miesiącem lata powiem szczerze, że moim marzeniem jest doświadczyć w którymś roku dość ciepłego lata, które zacznie się już na początku maja, a skończy najpóźniej ok. 5 sierpnia :mrgreen: .

Mi zależy na krótkiej wiośnie z wyraźnym trendem wzrostowym. I jesieni o przeciętnej długości z bardzo powolnym trendem spadkowym (ale za to wielki skok w dół najlepiej na początku grudnia, ale też może być jeszcze sama końcówka listopada) ;-)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Wrzesień 2020, 14:56   

Jacob napisał/a:
PiotrNS, poza tolerancja dla pseudociepła, którą jako tako od lutego do kwietnia i jesienią masz

Od lutego do kwietnia to czy ja wiem... W lutym jeśli nie ma ujemnej temperatury minimalnej, to nie jest dla mnie pseudociepło, dla mnie ten "punkt 0" jest granicą jeśli chodzi o pseudociepło. W marcu chodzi mi tak naprawdę o wiosnę pokroju marca 2017, która spełniła moje kryteria. Trochę Słońca wtedy było, a przy tym temperatury utrzymywały się na wysokim poziomie i często padało, na tyle że norma została osiągnięta. Zimy w marcu jednak już nie chcę - co innego epizodzik, a co innego regularna zima; to jednak nie to, choć czasami miewa swój urok. Jeszcze za meteomodelowych czasów nieraz pisałem, że nie chcę sztucznego napędzania wegetacji i Kwietniówkę uważam za szkodliwą, podobnie jak np. zbyt ciepłe zimy - jednak wiosna fenologiczna musi się już w marcu rozpocząć i postępować, to nic szkodliwego. W tym aspekcie najlepsza jest po prostu naturalność, odwlekanie tych procesów w nieskończoność niczym się nie przysłuży, a tylko się nam naprzykrzy - bo wiosną poza takimi paskudnymi wyjątkami jak 2020 chyba zawsze chce się, żeby było już cieplej, ładnie. W kwietniu też o żadnym pseudocieple nie było mowy, chcę aby noce były w miarę możliwości dosyć ciepłe, chociaż w tym miesiącu nawet dość niskie TMin-y stają się mniej dotkliwe, kiedy po wyjściu z domu człowieka wita świecące już wysoko słonko :)
A sierpień najcieplejszy... cóż, myślę podobnie jak Dorka :) Kiedy robi się za gorąco, to dobrze jest wiedzieć, że szczególnie długo to już nie potrwa. W czerwcu 2019 kilkakrotnie miewałem naprawdę czarne myśli, widząc ten brak ochłodzeń w prognozach i wiedząc jaka jest susza, obawiałem się najgorszego, czyli naprawdę morderczego lata, które przyjdzie prędzej czy później, choć ja wolałbym później.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 25 Wrzesień 2020, 15:00   

Nouvelsongelski marzec 2017 byłby super ale ciekawy jestem Piotr co sądzisz o tym loszcu u mnie.

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 25 Wrzesień 2020, 15:05   

Szczerze to zarówno w Płocku jak i w Toruniu za suchy :lol:

Perełką w tamtym marcu był 21.03 :mrgreen:
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2017-03-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc

Najbardziej to szkoda tej sztucznej końcówki, że nie była ciepła tylko właśnie taką sztuczna :/

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 25 Wrzesień 2020, 15:07   

A na ten z NS to patrzeć nie idzie 😖
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2017-03-31&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=31&ord=asc

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 25 Wrzesień 2020, 15:07   

Jacob, Wyndź :evil: :lol:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Wrzesień 2020, 15:09   

W Płocku też bardzo fajny, szkoda jedynie że na początku nie było odrobinę cieplej. No i od 7 do 13 marca było okrutnie jałowo, ale dobrze przynajmniej, że bez mrozów nocnych.

PS. Tyle się nachwaliłem marca 2017, że miał mało spadków poniżej zera, a ten i tak miał ich więcej od... lutego 2016 :shock:

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 25 Wrzesień 2020, 15:11   

Ja także z Piotrem się w wielu miejscach zgadzam, choć podobnie jak Krzysiek i Kuba, nie mam jeszcze aż tak wiosennych oczekiwań do połowy marca- za to po 15.03 marzyłby mi się już taki przełom jak w pierwszych połowach kwietniów 2013/2018 i zero jakichkolwiek pomruków zimy i przymrozków. No i najcieplejszym miesiącem powinien być jednak moim zdaniem lipiec, a sierpień mogłby być taki jak chociażby 2009 u mnie nawet.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 25 Wrzesień 2020, 15:12   

PiotrNS, Jak dla mnie to u Ciebie właśnie te marce były najlepsze w wieku :mrgreen:

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2009-03-31&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=31&ord=asc

https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2006-03-31&rodzaj=st&imgwid=349200660&dni=31&ord=asc

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 25 Wrzesień 2020, 15:13   

Jacob, :zygacz:

Odpowiedz do tematu