Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
To już całkiem inne zagadnienie. Ale najkorzystniejsze jest wcześniejsze pokrycie gruntu śniegiem od opadów na mocno zmarzniętą już glebę. Jednak "matka natura" zazwyczaj robi co tylko chce
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8319 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 27 Wrzesień 2020, 20:51
Przejrzałem okresy zimowe i sprawdziłem czy jest różnica w długości leżenia pokrywy jeżeli jest ziemia zmarznięta i wtedy kiedy ziemia jest mokra. Więc w długości pokrywy nie ma właściwie w żadnej. Jedynie jeżeli przychodzi odwilż i gdy ziemia nie była zmarznięta pokrywa szybciej się topi. Nawet jeżeli mam pokrywę ponad 30 cm i jest odwilż z deszczem w ciągu 2 dni może być już pokrywa w płatach a jeżeli była ziemia zmarznięta to przy takich samych warunkach odwilży pokrywa stała trzyma się dłużej. I to jest jedyna różnica.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum