Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Grudzień 2020 projekcja (tym razem na poważnie ;) )
Autor Wiadomość
FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 26 Październik 2020, 14:30   

To chyba dla Nowosybirska projekcja :)

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 28 Październik 2020, 17:44   

Albo dla Norylska :shock:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 28 Październik 2020, 18:37   

W Norylsku nie ma lampy w grudniu, dosłownie ;D

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 28 Październik 2020, 21:29   

FKP napisał/a:
W Norylsku nie ma lampy w grudniu, dosłownie ;D

Ale bezchmurnie może być :jupi:

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Październik 2020, 22:24   

Takie odbite światło może grozić pogorszeniem wzroku, więc nie wiem, czy jest się z czego cieszyć... :cry: Trzeba będzie później dużo owoców leśnych jeść- zwłaszcza jagód, bo mają antyoksydanty (a na nie trzeba będzie poczekać do przełomu wiosny/lata). :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 28 Październik 2020, 22:51   

Właśnie dlatego przy pokrywie śnieżnej preferuję pochmurną pogodę, która mi wtedy w niczym nie przeszkadza. Słońce w taką zimę wolę w ograniczonej ilości, bo na dłuższą metę rzeczywiście byłoby męczące. Świeci nisko, więc idąc w jego kierunku, jarzy prosto w twarz, czego jakoś nie lubię będąc ciepło ubranym, a po nadto intensywnie odbija się od śniegu, na który aż ciężko jest wtedy patrzeć.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 28 Październik 2020, 22:54   

PiotrNS napisał/a:
Właśnie dlatego przy pokrywie śnieżnej preferuję pochmurną pogodę, która mi wtedy w niczym nie przeszkadza. Słońce w taką zimę wolę w ograniczonej ilości, bo na dłuższą metę rzeczywiście byłoby męczące. Świeci nisko, więc idąc w jego kierunku, jarzy prosto w twarz, czego jakoś nie lubię będąc ciepło ubranym, a po nadto intensywnie odbija się od śniegu, na który aż ciężko jest wtedy patrzeć.

No to ja akurat taką prawdziwie "dolomicką" pogodę z furą śniegu i lampką jak najbardziej popieram i lubię. Jak tego śniegu jest naprawdę sporo i jest zmrożony (brak ryzyka topnienia bez PRAWDZIWEGO ciepła) to nawet stoleruje takie pseudociepło z tmax +3/+8 i tmin -10/-5. Wszak nie raz doświadczyłem takich warunków w Dolomitach jak byłem tam co roku przez 13 lat na nartach.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 28 Październik 2020, 23:07   

Ja niestety mam pewne zaległości, bo akurat nigdy nie miałem przyjemności być w tych okolicach, nie znam Alp/Dolomitów w zimowej scenerii, choć planuję to zrealizować :) Marzy mi się, by zobaczyć Matterhorn, słynny szczyt koło szwajcarskiego Zermatt. Moja kuzynka była kilka razy na nartach w Cortina d'Ampezzo, być może znasz tę miejscowość. Może gdybym zobaczył taką dolomicką scenerię w oryginalnej wersji, to bym się do niej przekonał :D W Polsce jednak nie przepadam za czymś takim, chyba że w formie pojedynczych dni jak 19 lutego 2018. Mnie Słońce zupełnie nie pasuje do chłodu (takiego odczuwalnego, wymagającego cieplejszego ubioru, nie w sensie norm), stąd w porach przejściowych wolę lampę przy ociepleniach - choćby częściową i nie zawsze, lecz np. przy co drugim ociepleniu - niż przy ochłodzeniach. Takie preferencje, może kiedyś się zmienią ;)

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 28 Październik 2020, 23:12   

PiotrNS napisał/a:
Moja kuzynka była kilka razy na nartach w Cortina d'Ampezzo, być może znasz tę miejscowość. Może gdybym zobaczył taką dolomicką scenerię w oryginalnej wersji, to bym się do niej przekonał

Ja rok w rok jeździłem w regiony Sella Rondy. Pierwsze lata do Ortisei i Santa Cristiny, później do Colfosco. Na nartach (często stokami) zwiedziliśmy jednak szerokie okolice. Do samej Cortiny dotarliśmy jedynie raz - pech chciał, że akurat był to rok mojego skistressu, czyli 2012 rok (wywołany tym, że rok wcześniej na nartach złamałem rękę) i zwyczajnie wtedy nadawałem się tylko do oślich łączek, toteż sobie wiele tam nie pojeździłem. Przełamałem się dopiero ostatniego dnia tamtego wyjazdu, a po paru latach już na dobre - zwłaszcza w 2015 i 2017, kiedy miałem bardzo dobre sezony i potrafiłem zjechać z każdej trasy.

Chyba wkrótcę zrobię wątek o moich pobytach w tamtych regionach, bo warto ;) Dodam iż ostatni raz byłem tam w 2018 roku. W 2019 już nie pojechałem, jedynie raz wybrałem się na górkę szczęsliwicką - podczas mroźnego wieczoru 18.02, lecz niestety już po roztopach i był jedynie sztuczny śnieg. Zimą 2019/20 nart - ani zjazdowych, ani biegowych - ani razu nie założyłem - pierwszy taki przypadek od wielu, wielu lat. W tym roku liczę przynajmniej na to drugie, bo ze zjazdowymi będzie ciężko, no chyba, że górka będzie normalnie funkcjonować.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 28 Październik 2020, 23:21   

Ja chciałbym wrócić do jazdy na nartach po dłuższej, już prawie pięcioletniej przerwie i mam nadzieję że uda się coś pojeździć. Samej jazdy podobno się tak łatwo nie zapomina i po kilku próbach ponownego oswojenia się z nartami można sobie już przypomnieć technikę. Na szczęście niczego sobie nie złamałem, chociaż raz zaliczyłem ostrą glebę przy dużej prędkości, która podobno wyglądała koszmarnie, podczas gdy mnie - dzięki adrenalinie - nic nawet nie zabolało i musiałem się tylko otrzepać i poszukać nart :D

Odpowiedz do tematu