Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 165 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13451 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Styczeń 2021, 23:18
No ten miesiąc był trudny do zaakceptowania, nawet w mojej wersji strasznie pustynny i gorący. A wystarczyło by jego druga połowa przypominała u mnie taką z 2014 roku i byłby to miesiąc do odratowania, a nadal (prawdopodobnie) rekordowo ciepły. W takim układzie to myślę, że suszę dałoby się wręcz zredukować, ale to nadal głównie zasługa tego, że do sytuacji doszło w najbardziej fartownym do tego roku, jaki można sobie wyobrazić. 2013 nie był w NS aż tak wybitny jak 2006, jego starania począwszy od zimy wzbudzają wręcz podziw.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 21258 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Styczeń 2021, 13:48
Ja mam taki podział, pewnie nikomu się nie spodoba i zabrzmi abstrakcyjnie.
Cyfry oddzielone ukośnikiem to najniższe i najwyższe temp.
Styczeń: -30/5, 50 mm (nie tylko śniegu, ale też deszczu), 50 h słońca, zachmurzenie: ~5 oktanów
Luty: -10/10, 50 mm (przewaga deszczu nad śniegiem), 50 h słońca, zachmurzenie: ~5 oktanów
Marzec: -5/15, 150 mm (głównie deszcz, ale śnieg może się zdarzać, tylko oczywiście nie w końcówce), 50 h słońca, zachmurzenie: ~5 oktanów
Kwiecień: 0/25 (oczywiście zimne noce tylko pogodne, najwyższe temp. też z ładną pogodą, jak w ogóle okresie kwiecień-październik), 50 mm (oczywiście sam deszcz), 150 h słońca, zachmurzenie: ~5 oktanów
Maj: 0/25 (oczywiście więcej ciepła niż w kwietniu mimo tego samego przedziału, dni z 20-25 C z pozytywnym biometem), 300 mm, 150 h słońca, zachmurzenie: ~5 oktanów
Czerwiec: 5/35 (ale temp. >+25 C bardzo rzadkie), 350 mm, 100 h słońca, zachmurzenie: ~6 oktanów
Lipiec: 10/35 (tak jak w czerwcu scenariusze gorące czy upalne ograniczone do minimów), 400 mm, 100 h słońca, zachmurzenie: ~6 oktanów
Sierpień: 5/35 (tak jak w pozostałych 2 miesiącach, może 1-2 dni takie bardzo ciepłe), 350 mm, 100 h słońca, zachmurzenie: ~6 oktanów
Wrzesień: 0/25 (analog do maja, tylko z odwróconą tendencją), 300 mm (ale niech ponad 200 mm pójdzie na 3 dekadę), 150 h słońca, zachmurzenie: ~5 oktanów
Październik: 0/25 (podobnie jak wrzesień, tylko więcej chłodnych momentów, ale żadnych powiewów zimy), 50 mm (sam deszcz), 150 h słońca, zachmurzenie: ~5 oktanów
Listopad: -5/15 (odwrotny trend względem marca: Dzień Zmarłych, Zaduszki i Dzień Niepodległości ciepłe, reszta przeciętna lub chłodna, pierwszy śnieg akceptowalny), 150 mm (przeważnie deszcz, ale obecność śniegu "dopuszczam"), 50 h słońca, zachmurzenie: ~5 oktanów
Grudzień: -10/10 (tak samo jak w Listopadzie, Barbórka-Mikołajki i ogólnie 1 połowa (więc 1 a nawet 2 dekada) ciepło, a ostatnie dni, w nich Święta Bożego Narodzenia zimne), 50 mm (na ogół deszcz, ale pod koniec więcej śniegu), 50 h słońca, zachmurzenie: ~5 oktanów
To byłby fajny rok: trochę powyżej 1000 h słońca i ponad 2000 mm opadów. Poczujmy się jak w górach (tyle że z łagodniejszymi zimami).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 26 Styczeń 2021, 15:32, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 21124 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 26 Styczeń 2021, 14:12
No rok Bartka totalnie do mnie nie przemawia, lato z wyśrubowanym antyrekordem lampy bijącym na głowę wynik z 1980. Maj też coś jak 2010. Kwietniowe i wrześniowe usłonecznienie nawet mi pasuje, ale październikowe zdecydowanie (mam nadzieję, że nigdy za mojego życia ten miesiąc nie będzie pogodniejszy od jakiegokolwiek miesiąca letniego, czy też od maja jak w 2010). Od listka do marca ok, ale pierwsze 3 miesiące mogłyby mieć połowę mniej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum