Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13253 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 1 Luty 2021, 15:17
Wolę śnieżną i mroźną choć nie przejmuje się pożarami w tej porze roku, po prostu moim zdaniem brak śniegu i mrozu jest czymś nienaturalnym. Odbiera zimie urok i czyni z niej słynny "półroczny listopad", szkodzi przyrodzie i sprawia, że nasz klimat staje się taki miałki, nieciekawy. Musi być biało i wystarczy wykrzesać z siebie trochę sympatii aby to docenić
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20722 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Luty 2021, 15:51
Ja parę razy widywałem podpalenia na polach, ale przy jako takim śniegu (trawka była ledwo przykryta), więc na ziemi leżało coś podobnego do zmrożonego węgla.
Wiadomo, że bardziej naturalny widok jest obecny na zdjęciu nr 1, ale umiar trzeba znać. Na nizinach i wyżynach do takich sytuacji na szczęście nigdy nie dojdzie, ale w górach zdarzały się podobno takie scenariusze, że człowiek otworzył drzwi, a tu zaspy wysokościowo sięgały praktycznie po futrynę, że wyjść nie dało się z domu... (więc zakładając, że w górach wieje mocniejszy, wręcz porywisty wiatr, to przy pokrywie wynoszącej ponad 50 cm, zaspy mogły sięgać nawet 2 m) W kwestii mrozów już różnie to bywa: póki nie ma kłopotów z ogrzewaniem, to po -30 C-parę C się spokojnie wytrzyma. Wydaje mi się, że w takich sytuacjach gorące kąpiele są zalecane.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 1 Luty 2021, 15:55, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38276 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Luty 2021, 15:55
Ciekawe czy piromani już popadli w stany depresyjne w tym roku. Cóż, niestety na południu Polski mogą mieć trochę do roboty za kilka dni, ale u nas jest bezpiecznie mam nadzieję długo.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20722 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Luty 2021, 16:02
kmroz napisał/a:
Ciekawe czy piromani już popadli w stany depresyjne w tym roku. Cóż, niestety na południu Polski mogą mieć trochę do roboty za kilka dni, ale u nas jest bezpiecznie mam nadzieję długo
Ja się nie zdziwię, jak mimo ocieplenia jakiś niewielki śnieg zostanie: gleba jest tak zmarznięta, w dodatku oprócz śniegu leży też lód, że naprawdę procesy topnienia mogą wolniej przebiegać niż zakładają modele (u mnie od połowy stycznia leży ciągiem mniejsza, lub większa, ale jednak zwarta i nieporozrywana pokrywa). Sam od siebie nie mam takiego dziwnego przeczucia (choć guzik się znam na pogodzie, taka prawda) , że zima dobiega końca, a rok temu czy 2 l. na tym etapie (w tym okresie) temu już posiadałem coś takiego.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38276 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 1 Luty 2021, 16:06
Absolutnie nie zbliża się do końca, ale miejscami się stopi śnieg, a temperatura niebezpieczne wzrośnie. Do tego odpali kurortowy halniaczek, specjalnie dla turystów Nouvel Songe i Sacopagne, a jak wicher i temperatura wysuszają błyskawicznie glebę, wie każdy strażak, każdy piroman i myślę nie tylko oni
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Wysłany: 1 Luty 2021, 16:09
kmroz napisał/a:
Do tego odpali kurortowy halniaczek, specjalnie dla turystów Nouvel Song
Koło Sącza może być faktycznie nieciekawie , ale w okolicach Krakowa, gdzie wiatry halne znacznie mniej się odznaczają (odnoszę wrażenie, że ostatnio nawet unikają, albo zatrzymują się na wysokości Myślenic i odbijają na wschód, w stronę Bochni, Brzeska i Tarnowa) pewnie wystąpią podczas tego ocieplenia ujemne tmin. Fakt, temp. wzrośnie i to mnie bardzo niepokoi, bo to nie będzie niestety przedział 0-5 C w szczycie (chyba). Wiele osób prawdopodobnie zacznie cierpieć z powodu bólu głowy, bo będzie to terapia szokowa. Dlatego z racji tej, że cenię sobie stabilność w temp. zimą, to wolałbym, by cała 1 dekada lutego już minęła jako mroźna...
Wysłany: 1 Luty 2021, 16:18
Zostanie pewien cień nadziei, że w moich okolicach osadzą się mgły czy chmury warstwowe, które ograniczą wzrost temp. w ciągu dnia. Jak ich na ogół nie lubię, tak na 2 część tego tygodnia mógłby być z nich naprawdę dobry pożytek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum