Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 152 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 13480 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 28 Czerwiec 2019, 17:28 Rekord temperatury we Francji - zanotowano ponad 45 stopni
Niezłe grzanie mają we Francji.
Jak na razie, zanotowano tam 45,8 stopnia, a niewykluczone, że ostateczna temperatura będzie jeszcze wyższa. Niesamowite, a zarazem trochę przerażające. Warunki jak na Bliskim Wschodzie.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20704 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 6 Marzec 2021, 19:49
Temp. zdecydowanie były kosmiczne, ale gdyby wilgotność powietrza byłaby niska oraz nocą byłoby znacznie, znacznie chłodniej, to lepiej by się taki żar przetrwało. W Nimes podobno temp. wyniosła +44 C, ale nocą było 2 razy mniej, a także wiatr idealnie wstrzelił się (w ciągu dnia mocniejszy, a na noc osłabł, co doprowadziło do spadku). Parametr wilgotności i punktu rosy też nie był taki tragiczny- dałoby się przeżyć.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20704 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 6 Marzec 2021, 21:07
Spokojnie, to nie będzie w tym roku, podejrzewam, że tegoroczne lato będzie podobne w kwestii tmaks. do ostatniego, a kto tam wie, czy nawet chłodniej nie będzie. Nie sugeruję, że tak na pewno się stanie, ale w sumie nie miałbym nic przeciwko- ostatnio każdy rok praktycznie jest bardzo ciepły i lato ma na ten rekord też swój udział.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 6 Marzec 2021, 21:12, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 312 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27300 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 6 Marzec 2021, 21:19
Bartek617, Ale Ty chyba pisałeś o krajowej abs. t. maks. lata a ta akurat w 2020 była niska, więc prawdopodobieństwo wystąpienia wyższej w 2021 jest spore
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Wysłany: 6 Marzec 2021, 21:34
No w sumie tak , ja tam w sumie wolałbym, by przede wszystkim występowały często chłodniejsze noce (w ciągu dnia może czasami sobie być ciepło, nawet względem norm). Ostatnie lato miało słabe tmaks., ale tmin. akurat już do niskich nie należały... Było stosunkowo mało tropików (co się ceni), ale też niewiele takich ewidentnie prawdziwie rześkich nocy.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13245 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Marzec 2021, 13:45
Właśnie mam podobne przeczucie, dodatkowo myślę że przez jeden-dwa dni mocno usmaży się Ziemia Lubuska i Dolny Śląsk, podczas gdy w reszcie Polski upał będzie dość zwyczajny, niewyróżniający się na tle minionych lat. Taki krótki strzał gorąca, po którym przyjdą burze
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum