Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Wróżby na 2020 rok
Autor Wiadomość
Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 28 Październik 2019, 23:27   Wróżby na 2020 rok

Miałem się wstrzymać z tym postem do grudnia, ale stwierdziłem, że miesiąc dużo nie zmieni mojej wizji pogodowe przyszłego roku, dlatego podzielę się nią z wami już dziś :-D

Styczeń: wydaje mi się, że nowy rok możemy rozpocząć mroźna i słoneczna pogodą, jednak później przyjdzie (nie chce nadużywac słów może/wydaje mi się, więc to nie świadczy o moim przekonaniu, że tak będzie :) ) standardowa i ponura odwilż, jednak nie uswiadczymy zbyt wysokich temperatur. Od ok. 15/20 stycznia powinna wrócić mroźna i w przewadze słoneczna pogoda, III dekada stycznia przyniesie, falę mrozów, z apogeum gdzieś w jej połowie. Styczeń minie raczej w całości pod znakiem pokrywy śnieżnej, która będzie utrzymywać się już od grudnia i będzie jej stopniowo nieco przybywać.

Luty: zacznie się stopniowym złagodzeniem mrozów, z końcówki stycznia, ale i tak będzie to naprawdę chłodny początek lutego, będziemy mieli w nim sporo brzydkich i odwilzowych dni, na pewno cieplejszych niż te ze stycznia, apogeum ocieplenia przypadnie na początku II połowy miesiąca, niestety końcówka miesiąca przyniesie ochlodzenie, również sporo opadów śniegu i mieszanych.

Marzec: tutaj nie mam kolorowej wizji, początek miesiąca będzie zimowy, będziemy mogli podziwiać białe krajobrazy ;-) , jednak w niezbyt pogodnym wydaniu :/ . Jednak malutkimi kroczkami będziemy szli (a raczej raczkowali) w kierunku wiosny, dopiero po rozpoczęciu kalendarzowej wiosny spodziewalbym się dwucyfrowych temperatur (oczywiście na plusie :) ), jednak nie spodziewalbym się dużej ilości słońca, ci co narzekali na marzec 2019 dostaną za swoje :evil:
Będzie to zdecydowanie mokry miesiąc, sporo opadów mieszanych, a w końcówce sporo deszczu.

Kwiecień: kontynuacja powolnego trendu ocieplenia, choć myślę, że AI połowa miesiąca będzie ponura i bardzo deszczowa, w drugiej za to będziemy mogli liczyć na więcej pogody do jakiej przyzwyczaiły nas obie kwietnie :-) . II połowa będzie bardzo przyjemna nie tylko solarnie, ale i stabilna termicznie :-) , mogą się jednak pojawić chłodniejsze noce i z czasem może jakieś burze ;-)
Będzie to też raczej mokry miesiąc, choć z niesprawiedliwie wyrobiona sumą opadów, I połowa znacznie wilgotniejsze. Podobnie solarnie, tutaj I połowa może zawieść, za to druga dać czadu, ogółem myślę, że tradycyjnie będzie to ciepły miesiąc :-D

Maj: umiarkowanie ciepła i pogodna majówka? Czemu nie :-D , właściwie myślę, że ten miesiąc wreszcie na moją prośbę (i nie tylko moja :P ) oszczędzi nam rollercoasteru :) . Cały miesiąc będzie ciepły może nawet bardzo, ale oszczędzi nam upałów/niezosnych nocy. Uslonecznienie wysokie, ale nie będzie takiego szału jak 2 lata wcześniej :lol: . Będzie raczej suchym miesiącem, ale jak przeczytaliscie dokładnie opis pierwszego trymestru 2020 roku, to nie powinien wyrządzić żadnych szkód :-D .

Czerwiec: skoro maj ma nam oszczędzić rollercoasteru, to będzie trzeba za to zapłacić :( . I dekada czerwca przyniesie raczej spore ochlodzenie, chwilowo może nawet zrobić się nieletnio. II dekada przyniesie zdecydowane ocieplenie, pod koniec również zrobi się upalnie dojdą również nieznosne noce i później burze, w III dekadzie znów mocniej się ochlodzi, ale przed końcem trochę się ociepli i będziemy mieli wreszcie przyjemna i letnia pogodę :) .
Będzie to raczej ciepły, choć umiarkowanie ciepłych i przyjemnych letnich dni będzie jak na lekarstwo :-( , bardzo mokry miesiąc, uslonecznienie słabe, ale nie będzie to duże odchylenie na minus, na szczęście ;-)

Taka jest moja wróżba na I połowę przyszłego roku
bardzo chłodny styczeń, lekko chłodny luty, bardzo zimny marzec :evil: , ciepły kwiecień, bardzo ciepły maj i lekko ciepły czerwiec.
Cała połowa bardzo mokra, z wyjątkiem maja. Pogodne będą styczeń i maj, reszta miesięcy w normie/poniżej

Jak macie jakieś pomysły na choćby jeden miesiąc to piszcie z ciekawością przeczytam, jutro opiszę wizję II połowy przyszłego roku, ale już mniej szczegółowo ;-)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 28 Październik 2019, 23:52   

Co Wy macie z tymi zimnymi przepowiedniami :?: Puk, puk, tu Globcio :!: :!: :!: :twisted:

Styczeń: bardzo ciepły i dość pogodny, wilgotny jak na miesiąc zimowy

Luty: rekordowo ciepły i słoneczny, powyżej normy opadowej

Marzec: rekordowo ciepły/ekstremalnie ciepły oraz rekordowo słoneczny, w przewadze suchy, coś jak 9-27 X 2019 w Nuveo Songe ❤

Kwiecień: bardzo ciepły i wilgotny, dość słoneczny

Maj: ekstremalnie ciepły, bardzo słoneczny, w normie opadowej z częstymi burzami

Czerwiec: ciepły i słoneczny, w normie opadowej.

Ogółem I połowa roku 2020 pyknie zarówno rekord usłonecznienia jak i temperatury :mrgreen:

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 29 Październik 2019, 08:37   

FKP napisał/a:
Co Wy macie z tymi zimnymi przepowiedniami :?: Puk, puk, tu Globcio :!: :!: :!: :twisted:

Styczeń: bardzo ciepły i dość pogodny, wilgotny jak na miesiąc zimowy
Luty: rekordowo ciepły i słoneczny, powyżej normy opadowej
Marzec: rekordowo ciepły/ekstremalnie ciepły oraz rekordowo słoneczny, w przewadze suchy, coś jak 9-27 X 2019 w Nuveo Songe ❤
Kwiecień: bardzo ciepły i wilgotny, dość słoneczny
Maj: ekstremalnie ciepły, bardzo słoneczny, w normie opadowej z częstymi burzami
Czerwiec: ciepły i słoneczny, w normie opadowej.
Ogółem I połowa roku 2020 pyknie zarówno rekord usłonecznienia jak i temperatury :mrgreen:

Dla mnie może być po za styczniem i lutym a reszta tak jak napisałeś.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 29 Październik 2019, 09:53   

FKP, ale to są twoje życzenia, a nie przewidywania :lol:

Co do mnie

Styczeń taki przecietny, ale trafi mu się prawdziwe ocieplenie. Raczej wilgotny

Luty bardzo pogodny, ale mroźny z okresowym dosypywaniem śniegu

Marzec mroźny i pogodny, pierwsze oznaki końca zimy w ostatniej dekadzie

Kwiecień dość ciepły i deszczowy, ale słońca nie zabraknie. W drugiej połowie burze

Maj odleci jak czerwiec 2019, przewiduje też sporo burz w nim, ale tylko na wschodzie i południu

Czerwiec za to raczej stosunkowo chłodny, że sporymi ilosciami słońca, ale opadami w normie

Lipiec taka fuzja 2014 i 2018, trafi się takie ochłodzenie na tydzień jak w 2018, ale zamiast ciemnicy przyniesie kilka rześkich nocy, a tak to gorąco i burzowy

Sierpień do bólu przeciętny pod każdym względem

Wrzesień powalczy o rekord ciepła, nadal dużo burz, ale też słonecznie. Przewiduje też na dobre przełamanie trendu chłodnych trzecich dekad września i pierwszych października

Październik z ciepła połowa, potem zimny z częstym PPk, w całości miesiąc suchy tylko na początku więcej opadów

Listopad cieplejszy niż druga połowa października, deszczowy, ale słońca nie zabraknie

Grudzień z silnym spadkiem NAO, będzie kontynuował trend rozpoczęty w tym roku, mroźny i bardzo śnieżny. Tylko tak jak w tym roku przewiduje paraliż śnieżny na święta, a tydzień przed nimi lampową fale mrozów, tak za rok raczej coś takiego jak w 2012, czyli raczej na święta ocieplenie.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 29 Październik 2019, 10:40   

No to teraz II poloweczka :)

Lipiec: zacznie się umiarkowanymi temperaturami, dosc chłodnymi nocami i wysokim uslonecznieniem. Stopniowo będzie się ocieplac, II dekada będzie najcieplejsza w miesiącu (pierwszy raz od 2010), ale raczej nie przewiduje upałów, może 1/2 dni z lekkim, ale będzie to coś w stylu II połowy sierpnia 2002, III dekada przyniesie ochlodzenie kontynuując słoneczna aurę.
Generalnie widzę, taki a'la lipiec 2013, tylko dużo pogodniejszy z odjechanym uslonecznieniem (raczej nie rekordowym) i niestety strasznie suchy, choć podobnie jak w 2013 będziemy po bardzo wilgotnej I połowie roku ;-) .

Sierpień: początek sierpnia jeszcze przyniesie kilka darowanych dni, ale załamanie pogody przyjdzie jeszcze w I petandzie i będziemy mieli coś na wzór II dekady lipca 2018, tylko raczej w chłodniejszej wersji. W połowie miesiąca się ociepli przyjdzie też upał, niestety przy wysokiej wilgotności i z nieznosnymi nocami :-/ . W III dekadzie drastycznie się ochlodzi i czeka nas już prawdziwa jesień, jak to w PRL, w III dekadzie sierpnia. Opadów również nie zabraknie, będzie to chłodny miesiąc, może nawet najchlodniejszy w tym wieku. Solarnie również zbliżony do tego z 2006, ale możliwe, że będzie jeszcze gorszy. Wyjątkowo mokry, może nawet rekordowo :shock:

Wrzesień: rozpocznie się nieciekawie kontynuując aurę z sierpnia 2020, jednak stopniowo będzie coraz cieplej i trochę pogodniej :) . Aura na dobre poprawi się w II dekadzie miesiąca, wydaje mi się, że w II połowie słońce nas rozpiesci, od czasu do czasu będzie ciepło, choć przewiduje dość umiarkowane temperatury, czasem też chłodniejsze noce. Generalnie wrzesień będzie przeciętny pod każdym względem, ale mocno spolaryzowany.

Październik: w końcu złamie trend chłodnych I dekad, choć nie przyniesie takich szaleństw jak w 2011, będzie dość pogodnie, ale będą też brzydsze dni na koszt ciepłych nocy. Ciepła aura pociągnie do do ok. 13 X, dalsza część tamtej dekady przyniesie stopniowe ochlodzenie w wersji p*ździernika 2016. III dekada to będzie coś a'la październik 2010, mogą też pojawić się skrajnie zimne noce, miejscami mogą się nawet posypać rekordy zimna dla tego miesiąca :-o . Jednak jak mówiłem będzie bardzo pogodnie, może też pojawić się kilkudniowy ciąg bezchmurnego nieba. Będzie to termicznie normalny miesiąc, pogodny i suchy.

Listopad: rozpocznie się mocnym ociepleniem, które potrwa do... Końca miesiąca :lol: . Myślę, że to będzie skrajnie ciepły miesiąc (mam nadzieję, że jednak nie rekordowy, bo już dość tych rekordów). Bardzo stabilna śr. tmax na poziomie 7-10 st., noce też ciepłe. Myślę, że bez większych ociepleń, ale za to też bez ochlodzen :-) , solarnie bez szału, ale myślę, że norma uslonecznienia zostanie wyrobiona, miesiąc raczej mokry.

Grudzień: początek miesiąca całkiem ciepły, ale szybko się ochlodzi, przewiduje mroźny, słoneczny i bardzo suchy miesiąc. Coś trochę na wzór grudnia 1996, myślę, że ostatnia dekada przyszłego roku pokaże pazurki i będzie wręcz III dekada grudnia stulecia :!: , jednak śniegu będzie niewiele, utworzy się co najwyżej symboliczna pokrywa śnieżna, apogeum zimna przypadnie na sam koniec roku.

Przewiduje, że nie będzie to zbyt ciepły rok, zwłaszcza w porównaniu do ostatniego pięciolecia. Solarnie lekko powyżej normy, za to będzie bardzo wilgotny

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 29 Październik 2019, 11:24   

Lipiec: połączenie czerwca 2019 i lipca 2014,

Sierpień: coś jak 2018

Wrzesień: tym razem bardzo ciepły, coś jak IX 2014

Październik: rekordowo ciepły i ekstremalnie słoneczny, bez cienia wątpliwości

Liść już kilka tygodni temu opadł: Nieważne

Grudzień: Przebije 2015 :mrgreen:

Druga połowa 2020 zapiszę się jako rekordowo ciepła i wyjątkowo słoneczna, zresztą cały rok 2020 przebije rekord temp. i usł. po czym zrobi to 2021, 2022, 2023... :-P :-D :-o :lol:

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 29 Październik 2019, 12:42   

"Puk, puk, tu Globcio"
Uwielbiam te Twoje teksty, podobnie jak "p*ździo", to słowo jest takie urocze 😂

To teraz moje wróżby. Ciekawe kto z nas będzie najbliżej prawdy, oczywiście to tylko zabawa i nie ma co się do tego przywiązywać :)

- Styczeń 2020 rozpocznie się ociepleniem po ataku mrozów w końcówce grudnia 2019. Po święcie Trzech Króli sypnie śniegiem i zapanuje dość ponura i śnieżna pogoda w stylu stycznia 2013. Pod koniec możliwe jest ochłodzenie i sam miesiąc wyjdzie poniżej normy.
- Luty będzie ciepły, choć początkowo niewiele będzie na to wskazywać. Będzie dość mroźno, a pokrywa śnieżna długo się utrzyma i okresowo będzie jej przybywać. Po przejściowym okresie w połowie miesiąca nadejdzie przedwiośnie. Będzie bardzo ciepło, ale również deszczowo i wietrznie, zaś anomalia wywinduje w górę. Bardzo prawdopodobne są lokalne zbliżenia do 15 stopni.
- W marcu pogoda będzie się "łamać". W pierwszej dekadzie ochłodzi się i sypnie śniegiem, ale po tym krótkim incydencie zima już nie wróci. Niestety (lub na szczęście) dominować będzie mokra i pochmurna aura, którą zakończy zdecydowane ocieplenie w ostatniej dekadzie. Może nie będzie spektakularnych temperatur, ale
przez kilka dni z rzędu codziennie panować będzie iście "późnokwietniowa" pogoda, niestety z dość chłodnymi nocami. Marzec zapisze się lekko powyżej normy.
Kwiecień niestety zawiedzie. Będzie dość chłodny, ale nie tyle z powodu przedłużających się chłodów i ataków zimy, co z powodu braku znaczniejszego ciepła. Absolutne maksima mogą być dosyć niskie. Miesiąc będzie przeciętny w kwestii usłonecznienia i dosyć mokry, ale szczęśliwie w deszczowej, a nie śnieżnej wersji.
Pogodowa nuda przedłuży się na maj. Mimo że nie będzie nam dokuczać szczególny chłód, w pierwszej fazie miesiąca zabraknie większych ociepleń i lampowych dni. Anomalia będzie długo poniżej normy, ale wszystko zmieni się w III dekadzie, która przyniesie gorące scenariusze i wyprowadzi maj ponad normę (ale bez przesady).
Czerwiec zacznie się gorącą i słoneczną, suchą pogodą. Zmiana nadejdzie pod koniec I dekady, kiedy zrobi się parno i burzowo. Spadnie wiele deszczu, a temperatury minimalne sprawią że nadal będzie powyżej normy. W III dekadzie pogoda się ustatkuje, jednak nadal będzie dość ciepło, z zaledwie niewielkimi ochłodzeniami. To wywoła dużą anomalię, będzie kolejny bardzo ciepły czerwiec.
Na początku lipca przyjdzie nam zmierzyć się z falą upałów. Temperatury wszędzie przekroczą 30 stopni, zbliżając się lokalnie do 35. Po kilku dniach takiej pogody nadejdą silne burze i dość dotkliwe ochłodzenie w deszczowej wersji, które może potrwać około tygodnia. Na szczęście w pobliżu połowy miesiąca pogoda ulegnie poprawie i dostaniemy prawdziwy lipiec 2013 - umiarkowanie ciepły i bardzo słoneczny. Niestety będzie sucho, w tym aspekcie pogoda przejdzie ze skrajności w skrajność. Lipiec wyjdzie w pobliżu normy, lokalnie poniżej.
Temperatura będzie się zwiększać i na początku sierpnia, tradycyjnie znowu zrobi się upalnie. Tym razem na dłużej, między ciągami takich dni pojawią się tylko nieznaczne ochłodzenia. Zdarzy się sporo burz i upał ewoluuje z postaci suchej do wilgotnej. Panikarze tacy jak PiotrNS będą się na to wkurzać, ale w połowie pogoda się odmieni. Ostatnie dwa tygodnie lata będą bardzo przeciętne i miesiąc okaże się bardzo/anomalnie ciepły, czyli taki se jak na dzisiejsze czasy :D
We wrześniu wróci lato. Nie będzie miało jednak takiej postaci jak we wrześniu 2016; będzie bardziej systematyczne i rozsiane na cały miesiąc. Możliwe są lokalne wzrosty do 30 stopni, ale będą też ochłodzenia z bardzo chłodnymi nocami. Padać będzie niewiele. Wrzesień okaże się jednym z najcieplejszych w historii.
Październik po dwóch latach znów zawiedzie. Nadejdą jesienne szarugi, słońce będzie pojawiać się rzadko, a średnia temperatura okaże się być zbliżoną do normy.
Za to listopad... Nie przyniesie żadnej zimy, będzie w całości ciepły i bardzo ciepły. Może nie jakoś wyjątkowo pogodny, ale za to oszczędzi przymrozków. Wydłuży fenologiczną jesień i stanie się jednym z najcieplejszych, co sprawi że jesień 2020 okaże się ekstremalna.
Grudzień długo będzie przypominać miniony miesiąc i śrubować wysoką anomalię roku. Zima nadejdzie dopiero za połową miesiąca, ale raczej w śnieżnej niż mroźnej wersji - "chłodni pasterze :D " Ściągnie anomalię grudnia do niewiele powyżej normy.

Rok 2020 okaże się bardzo ciepły, choć po pierwszych 4-5 miesiącach można będzie w to wątpić. Największy wkład w wysoką anomalię będzie miała jesień.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 29 Październik 2019, 12:58   

Obstawiam, że 2020 rok będzie najchłodniejszy od 7 lat ;-)
Natomiast obecny 2019 rok będzie w trójce najcieplejszych, ale raczej nie będzie on rekordowo ciepły...

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 29 Październik 2019, 13:06   

Ja podobnie, może nawet od 10 lat :-)
Co do rekordu 2019 to sam nie wiem, wstrzymam się z opinią do grudnia, bo to przede wszystkim on zadecyduje czy rekord padnie ;-)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 29 Październik 2019, 13:25   

Ta, może jeszcze chłodniejszy od 1980 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Odpowiedz do tematu