Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 39129 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 5 Maj 2021, 14:45
PiotrNS napisał/a:
No to 2021 rok rozprawił się z kolejną korelacją Luty wypadł poniżej normy, marzec jeszcze do 30 dnia taki był, a kwiecień znamy i pamiętamy
Marzec nie był nawet poniżej najnowszej normy Luty mimo swoich pierwszych dwóch dekad też nie był jakiś szczególnie zimny. Do 2018 czy nawet 2011 roku, się to jednak nie umywa
_________________ Wrzesień 2024 na Dolnym Śląsku to złoto i potęga
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 39129 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 5 Maj 2021, 14:54
To akurat według kolegów z forum, bo ja do 7.02 cały czas się upierałem (i się okazało słusznie xd), że nie ma szans na bycie najzimniejszym w wieku. Dopiero potem, jak prognozy zaczęły widzieć, co widziały, to się wkręciłem w ten nastrój, zresztą on był wtedy wszędzie, nawet na meteomodel i ŁŚ xd
_________________ Wrzesień 2024 na Dolnym Śląsku to złoto i potęga
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 21258 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Maj 2021, 00:21
Marzec nie był poniżej normy? Przecież robił wszystko, by się tak zapisać: na ogół przeważały dni chłodne (zimne to jednak nadużycie, bo temp. zawsze wynosiła w ciągu dnia powyżej 0 C), jak coś mu podbiło anomalię to skrajne i amplitudowe ocieplenia przy krańcach, ale tą końcową bym w sumie bardzo chętnie na konto kwietnia wsadził. Tzn. może w środkowej, zachodniej czy północnej Polsce był to miejscami miesiąc ciepły, ale akurat w okolicach Krakowa widzę niebieskie plamy oznaczające chłód (miejscami anomalia nawet wynosiła >-1 C/K).
Tak czy owak mimo że na tle kwietnia marzec wypadł jako bardzo neutralny, to i tak moim zdaniem to był miesiąc o większej ilości epizodów zimowych (nie mogłoby w sumie za bardzo być inaczej, odliczając nieliczne wyjątki, np. bodajże w 2017 r. marzec był cieplejszy od kwietnia).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 21258 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 8 Maj 2021, 00:12
No ale ile było w nim takiego rzeczywistego ciepła? Praktycznie tyle co nic... Dlatego ewentualna dodatnia anomalia bardziej mnie w nim szokuje niż np. w takim kwietniu 2020: wtedy to chociaż regularnie w ciągu dnia było ciepło (jak noce były zimne).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum