Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
*oczywiście w skali kraju jakby ktoś miał poważne wątpliwości
Coś Was zaskoczyło
Mnie przeciętność 3 dekady maja 2019, ale jakby nie patrzeć bardzo anomalnych dni jednak nie było, a zimnica z 29-30.05 zrobiła swoje. W drugą stronę jestem zaskoczony, że słynna 3 dekada maja 2006 miała taki słaby odchył (słabszy nawet od 2020, bo 2004 mnie nie zaskoczyła), jednak tutaj względnie ciepły był początek. Również zdziwiła mnie porównywalna, a nawet nieco niższa anomalia 3 dekad z 2013 i 2015 niż 2001, która kojarzyła mi się z lodowatym piekłem, w obu przypadkach jednak na południu kraju było wtedy bardzo zimno, zwłaszcza w 2013 był mocny kontrast.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 165 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13450 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 24 Maj 2021, 23:37
Mnie z podobnych przyczyn zaskoczył 2014 rok, kiedy ta fala gorąca nie rozciągnęła się nazbyt długo, jak również nie wiązała się chyba z jakimiś anomalnie ciepłymi nocami podciągającymi średnią. Poza tym ta dekada kończyła się już dość chłodno.
Prócz tego, zdziwił mnie niski wynik III dekady maja 2006. Oczywiście liczyłem się z tym, że anomalia będzie niska, lecz nie myślałem że aż tak. Tylko 2004 i 2020 miały zimniejsze.
Wrażenie dużego ciepła w III dekadzie maja 2019 wzięło się chyba stąd, że po prostu od połowy tego miesiąca krajowa anomalia codziennie systematycznie pięła się w górę. Mogło się wydawać, że za ten stan rzeczy odpowiadają bardzo ciepłe doby, podczas gdy naprawdę to I połowa maja 2019 była tak zimna, że nie potrzeba było wiele do tego, by zredukować miesięczny odchył temperatury. Wiele dni w tej III dekadzie to klasyczny abordaż - systematycznie ciepło, ale żaden bord
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 318 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27601 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 24 Maj 2021, 23:38
PiotrNS napisał/a:
jak również nie wiązała się chyba z jakimiś anomalnie ciepłymi nocami podciągającymi średnią
W czarnoziemie noc z 22 na 23 maja 2014 to czołówka abs. najw. t. min. maja, ogólnie t. min. podczas tego epizodu gorąca były pokaźne, podobnie jak t. śr. dob..
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna jesień
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 165 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13450 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 24 Maj 2021, 23:45
Teraz jak się przyglądam to faktycznie, już tak nie dziwi. Ochłodzenie też wkraczało stopniowo, najniższe anomalie wystąpiły już na początku czerwca. Musiałem się trochę doedukować jeśli chodzi o znajomość tego miesiąca, nie doceniłem jego wyczynów
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
2008 - spodziewałem się znacznie niżej
2009 - a tu z kolei znacznie wyżej, myślałem, że z +2K
2011 - tu trochę zaskoczyła, myślałem, że niżej
2013 - tu się takiego minusa nie spodziewałem, myślałem, że obwarzanki chociaż do normy zrównają
2014 - tutaj mocno przybubiło pod koniec więc spodziewałem się, że zbiło mocniej
2017 - tu też miałem wrażenie, że trochę niżej
2019 - ostry szok, myślałem, że +2K będzie jasne, bubu w dniach 29-31.05 było dużo słabsze niż np 5 lat wcześniej
2020 - jakbym nie wiedział, byłbym ostro zaskoczony Ok, lekkiego minusa można było się spodziewać, ale nie aż takiego, bardziej -0.5/-1.5K jak już.
_________________ Wrzesień 2024 na Dolnym Śląsku to złoto i potęga
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum