Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
A tu pierwszy raz moje województwo miało najwyższa anomalię (jeśli chodzi o najniższa to jak dotąd też nie miało), za to na południu miało najniższa anomalię
To lato znane z powodzi, ale o dziwo w przeciwieństwie do kolejnego lata nikt nie pamięta mocnego kontrastu między południową, a północną Polską. Tym razem na północy było to całkiem ciepłe, wyjątkowo słoneczne i wyjątkowo suche lato (pod względem rozkładu anomalii w poszczególnych miesiącach to tam przypominało tamtejsze lato 2015, nawet w woj. Pomorskim lato 1997 miało wyższą anomalię od 2015), za to na Podkarpaciu, Śląsku i w Małopolsce do dziś się nie powtórzyło równe chłodne lato, było najzimniejsze od poprzedniego
I tutaj kolejne zapomniane bardzo kontrastowe lato tym razem między SW a NE. Na Podlasiu było to naprawdę gorące lato, zwłaszcza duet czerwiec-lipiec. Tam miało duży potencjał na rekord, ale przez zimny sierpień straciło swoją wyjątkowość
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 165 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13450 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 3 Czerwiec 2021, 22:38
Jacob napisał/a:
Tutaj myślę, że Piotra może zaskoczyć dość skromna anomalia w jego okolicach, ale zarówno czerwiec jak i lipiec miały zdecydowanie najniższa anomalię na SE,
Właśnie zaskoczyło mnie to, bo myśląc o lecie 1992, z automatu myślę o najgorętszym sierpniu w historii, do czerwca 2019 najcieplejszym miesiącu ogółem. Często zapominam jednak o tym, że czerwiec i lipiec w ogóle nie były jakoś nadmiarowo ciepłe. Czerwiec ze średnią 17,4 stopnia był niewiele cieplejszy od przykładowo czerwca 2015, zaś w samych latach 90-tych wyższą od niego temperaturę miały czerwce 1998 i 1999. 19,2 stopnia w lipcu to też nic specjalnego; gdyby nie bardzo mała ilość opadów i duża ilość lampy, nie sprawiałby wrażenie szczególnie gorącego lipca. Ten w latach 90-tych był dopiero czwarty.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum