Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Wszystko ma swoją normę. Żadne "ekstrema" nie działają pozytywnie.
Te winogrona są jeszcze zielone. Wkrótce zaczną nabierać koloru (jakby "śliwkowy"). Wtedy konieczne będzie osłonięcie ich siatką , aby nie stały się łupem szpaków.
A oto moje pomidory. Z żoną preferujemy późniejsze odmiany gruntowe.
W zeszłym roku dobierały się do borówek, wiśni i winogron. Co ciekawe w tym roku wiśniami i borówkami pogardziły, może dlatego że u mnie obrodziły one śladowo i lecąc wysoko nie dostrzegały niczego interesującego. Rok temu krążyły nad moimi zabezpieczonymi siatką ciemnymi winogronami ignorując jasne, rosnące tuż za płotem u sąsiada. A moją czereśnię kilka lat temu musiałem wyciąć, gdyż wykończył ją rak bakteryjny. Następnej nie posadziliśmy.
Teraz już hortensje pięknie kolorują. Nawet trawnik odżył po niedawnych deszczach.
Trawa nie odrosła tylko tam gdzie sięgają korzenie iglaków. A są one bardzo rozprzestrzenione., ponieważ warstwa żyznej gleby to niecały metr, miejscami jeszcze mniej. Poniżej jest warstwa piasku, a pod nim szare iły. Dlatego korzenie iglaków rosną wszerz, a nie wgłąb. To szkodzi trawnikowi.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38257 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 13 Grudzień 2021, 23:42
kmroz napisał/a:
Niech to lato spełni sny! Niech przywróci wiarę w Globcia, ale z zachowaniem ku temu jakichś zasad przyzwoitości. Niech nadrobi stracony już miesiąc sezonu burzowego, niech przyniesie dużo romantycznych, cieplutkich nocy z koncertami pasikoników. Niech nam da dużo powodów do radości i przyniesie dużo miłości Wiośnie 2021 już dziękujemy, za 21 minut będzie ona historią
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum