Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 21118 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 19 Listopad 2019, 14:43
Mnie bardziej zszokowal antyrekord ciemnego kwartału 1981/2 w końcu u mnie styczeń był jednym z najsloneczniejszych, ale jednak NS jest daleko od Torunia
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 21118 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 19 Listopad 2019, 14:49
Chociaż w NS winowajca był listopad 1981, to i tak styczeń był pochmurniejszy niż u mnie
Jednak było trochę zaskakujących różnic na korzyść moich okolic
Zwłaszcza taki styczeń 1987, u mnie 64 h (swego czasu rekord), a w NS 24 h (drugi najgorszy)
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 165 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13450 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 19 Listopad 2019, 16:52
"Pora ciemna 2017/18 podobno taka paskudna na południu była wg niektórych użytkowników meteomodel
A tutaj pięknie mit obalony! Co ważne, w przeciwieństwie do pory ciemnej z 2016/17 usłonecznienie było tam u was bardzo sprawiedliwie wyrobione, dzięki czemu mimo, że pora ciemna 17/18 przyniosła o prawie 50 godzin mniej słońca, to odczuwalnie mogła wypaść jako ładniejsza"
Akurat w Katowicach (a domyślam się, że chodzi Ci o użytkownika stamtąd) była wyraźnie słabsza niż u mnie za sprawą stycznia. Tam był to rzeczywiście dosyć "nijaki" miesiąc, podczas gdy ja miałem taką rewelację, najlepszy ciepły styczeń w moim życiu.
A poza styczniem usłonecznienie wcale nie było takie sprawiedliwe. Grudzień był bardzo ciemny aż do Wigilii, kiedy zaczął się pyszny okres świąteczno-noworoczny (ja uważam za taki dni mniej więcej 22 grudnia-6 stycznia). Dla mnie najlepszy, chyba że skrócimy go do Nowego Roku, wtedy wygrywa 2015.
Listopad też nie był do końca sprawiedliwy, choć i tak bardziej od grudnia. Dużo lampki, ale też dużo dni bez słońca ciągiem, trochę jak w styczniu 2017.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 39129 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 19 Listopad 2019, 18:52
No właśnie problem w tym, że Katowice, podobnie jak w grudniu 2018 strasznie wtedy zaniżyły to usłonecznienie. Widać to wyraźnie przy porównaniu danych zachmurzenia
A co do grudnia to mnie zaskoczyłeś, przecież z tego co widzę, to u ciebie też bardzo ładny był okres od 7 do 17 grudnia (jak na standardy Mazowsza przynajmniej, bo w takim Nouvel Songe to w sumie niewiele powyżej średniej). Ciemne z tego co faktycznie widzę, podobnie u Ciebie jak u mnie były dni 1-6.12 i 18-24.12
Hobby: Meteorologia Pomógł: 64 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8514 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 19 Listopad 2019, 20:34
Mój region na pewno blado wygląda z usłonecznieniem ciemnego kwartału. Niestety ja dopiero zapisuję te dane od 2017 roku a na pobliskich stacjach tych danych nie ma. Ani w Kościerzynie ani w Borucinie a w Gdańsku również nie ma ale i tak Gdańsk to całkiem co innego.
2017/2018 - Listopad - 38h , Grudzień - 54h , Styczeń - 20h razem 112h
2018/2019 - Listopad - 93h , Grudzień - 12h , Styczeń - 46h razem 151h
Listopad 2018 był wyjątkowy bo 15 dni było z całkowitym zachmurzeniem ale początek oraz końcówka miesiąca były dni z bezchmurnym niebem. A całe dni ze słońcem to 1,6,7,8,26,28,29,30 listopad.
Tegoroczny listopad to tylko 13 h i w tym 4 godziny z dzisiejszego dnia.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 21258 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Czerwiec 2021, 22:08
kmroz napisał/a:
Pora ciemna 2017/18 podobno taka paskudna na południu była wg niektórych użytkowników meteomodel
Usłonecznienie może nie iść w parze z zachmurzeniem, chociaż oczywiście w półroczu chłodnym (przynajmniej w okresie listopad-marzec) raczej rzadko kiedy zdarzają się sytuacje, by słońce świeciło przez chmury na południu Polski (chyba że temp. są wysokie), dlatego powyższa sytuacja może zaskakiwać. Przeważnie albo należy się liczyć z pogodnym niebem, pozbawionym grubszych chmur (rzadsza) lub szarugami (częstsza opcja).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum