Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Najlepszy miesiąc pory ciepłej na ujemną anomalię

Najlepszy miesiąc pory ciepłej na ujemną anomalię
Maj
14%
 14%  [ 1 ]
Czerwiec
0%
 0%  [ 0 ]
Lipiec
14%
 14%  [ 1 ]
Sierpień
28%
 28%  [ 2 ]
Wrzesień
42%
 42%  [ 3 ]
Głosowań: 7
Wszystkich Głosów: 7

Autor Wiadomość
Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 10 Wrzesień 2021, 19:45   Najlepszy miesiąc pory ciepłej na ujemną anomalię

Lekkie nawiązanie do tej ankiety http://www.lukedirt.com.pl/viewtopic.php?t=4039

Jakby ktoś pytał to dla mnie kwiecień tak samo jak październik to nie jest pora ciepła.

Co do tej ankiety, to dla mnie zdecydowanie najlepszym miesiącem na chłód jest wrzesień. Ten miesiąc pod wieloma względami ma najmniej wspólnego z porą ciepła, nie chodzi o tavg, która zazwyczaj jest trochę wyższa niż w maju, ale o długość dnia i liczbę burz oraz sumę opadów. Dodatnie anomalie w tym miesiącu zazwyczaj nie mają żadnej wartości, bo lubi być on zlosnikiem. Coraz bardziej przychylnie patrzę na chłód w tym miesiącu, wręcz chciałbym, aby ciepłe wrześnie skończyły się raz na zawsze, ale to niestety marzenie. Po nim oczywiście najlepszym miesiącem na chłód jest sierpień, dlaczego to już mówiłem w poprzedniej ankiecie, na trzecim miejscu dałbym... maj. Jednak z trójki najlepszych miesięcy w roku, najbardziej lubi być zlosnikiem no i pod względem burz dużo słabszy od czerwusia i lipusia. Na czwartym miejscu chyba jednak lipuś, bo jednak bubu w tym miesiącu jest bardziej letnie. Najgorzej chyba w czerwcu, ale jednak przynajmniej w dwóch najbliższych latach jak miałbym wybierać z trójki maj-lipiec, jeden zimny miesiąc to celowalbym w czerwiec przez szaleństwo ostatnich lat ;-)

Zapraszam do dyskusji :-D

pawel 
Moderator
fan 2024 roku

Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 10 Wrzesień 2021, 19:53   

Wiadomo, że sierpień ;-)

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 10 Wrzesień 2021, 19:55   

Sierpień jeszcze potrafi dać parne ciepelko w 1 połowie, druga już faktycznie bardziej wrześniowy typ

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Wrzesień 2021, 19:57   

Mimo wszystko - wrzesień. Trwające dni utwierdzają mnie w przekonaniu, że jednak lubię pogodę tego typu, ale wiem też, że nie byłbym nieszczęśliwy, gdyby jej zabrakło. Wrzesień jest miesiącem, w którym jestem już nasycony ciepłem i pierwsze chłodniejsze dni nie wywołują we mnie negatywnych odczuć, akceptuję to stopniowe przechodzenie do kolejnego etapu roku (jeden mały wyjątek, nie chcę jeszcze przymrozków).
Co innego wcześniejsze miesiące pory ciepłej, kiedy naprawdę chcę jak najlepiej wykorzystać ten letni czas, podziwiać burze, doświadczać wysokich temperatur i dynamiki w pogodzie. Maj z kolei nie jest jeszcze latem, ale wtedy z kolei zależy mi na tym, by nasycić się trwającym rozkwitem przyrody, pięknymi krajobrazami i długimi dniami zbliżającymi nas do lata. Dodatnie, a nawet bardzo dodatnie anomalie, oznaczają zazwyczaj bardzo przyjemną pogodę kojarzącą się z latem. Ujemne - albo spadki w okolice zera, albo pogodę "kurtkową", zwłaszcza w pierwszej połowie. Najchętniej przez najbliższe lata w ogóle nie oglądałbym w tym miesiącu ujemnych anomalii. Wiesz Jacob, nawet zgodziłbym się na ten Twój kwiecień 64-lecia jeśli pozwoliłbyś mi na pełną dowolność w maju - a wtedy nie zawahałbym się spełnić swoich najbardziej grzesznych i nieprzyzwoitych pragnień i fiksacji :mrgreen:

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 10 Wrzesień 2021, 19:59   

Ja dałem sierpień. Z tą złośliwością we wrześniu to niestety działa w obie strony, a na myśl o powtórce okresu 11-24.09.2008 (już nie ważne czy w wersji kujawskiej czy mazowieckiej xd) chce mi się rzygać wcale nie słabiej niż na myśl o analogu z 2006 roku. Poza tych suchy, słoneczny i lodowy wrzesień pokroju 1998 czy 2003, to nadal jest tylko mniejsze zło, którego jedynym plusem jest brak złośliwości xd Co innego w październiku, wtedy to potrafi już ładnie przyszronić i też przynosi to już więcej korzyści (powolne usypanie przyrody).

A jeśli chodzi o sierpień, to ten miesiąc jest wiadomo pajacem przy czerwcu i lipcu, to po pierwsze, a po drugie moje dwa ulubione sierpnie (2007 i 2011) mają już lekko ujemny znaczek, zresztą 2006, 2008, 2009, 2014 i 2021 też uważam za niczego sobie ;) A te najgorsze jak 2001, 2002, 2015, 2018, 2019 i 2020 mają mocno dodatnie xd

Co do maja to on jest tu zdecydowanie na ostatnim miejscu, zaraz po czerwcu, który też potrafi dać takie bubu, że głowa mała, przypadki z 2001, 2005 i niestety 2009 czy 2012 w pierwszej połowie rozwalają mój mózg. Co do lipca, to tutaj jest mi to już bardziej obojętne, chyba nawet wręcz zależy mi na plusowym znaczku mniej niż we wrześniu xd Ale oczywiście najlepszą opcją jest ciepły lipiec w wersji 2021, 2009 czy też płockiej 2001 i lubelskiej 1999/2002 xd Chociaż ten "słabszy" Król (2009) wcale tak ciepły dzięki bubu-wstawkom nie był i nie zdziwię się, jeśli w ref 2001-2030 spadnie na minus xd

Ogólnie to tak, jakbym miał uszeregować w którym najbardziej mi zależy na plusowej anomalii

Maj
Czerwiec
Wrzesień
Lipiec
Sierpień

W tych pierwszych 4 preferuje plus, w tym 5 raczej minus, zwłaszcza w 2 połowie, ale na plus w wersji pokroju 2010 czy pierwsza połowa z 2002 (czy też w sumie 2007 bez obwarzanków xd) się zdecydowanie nie obrażam

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 10 Wrzesień 2021, 20:05   

kmroz, nie czepiam się, ale mocno mnie zaskoczyłeś, szczególnie faktem, że wolałbys ujemną anomalię w lipcu niż w tym gównie

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 10 Wrzesień 2021, 20:07   

Jacob, lipiec 2009 gdyby słabiej przywalił w dniach 15-19.07 (co by mi nawet pasowało xd) miałby ujemną anomalię ;)

A dla mnie niestety takim samym gównem jest złośnik pokroju 11-24.09.2008 jak to co mamy teraz :-P

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 10 Wrzesień 2021, 21:16   

Z bólem serca wybieram lipiec- ten pod pewnymi warunkami nawet przy ujemnej anomalii jest w stanie przynieść przewagę lata, odbija się to zazwyczaj kosztem niegodnych lata nocek, ale jestem w stanie jakoś to jeszcze zaakceptować.

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 10 Wrzesień 2021, 21:21   

A gdybym miał uszeregować podobnie jak kmroz to wyszło by tak
1. Czerwiec
2. Wrzesień
3. Sierpień
4. Maj
5. Lipiec

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 10 Wrzesień 2021, 21:24   

Dałem maj, bo już się przyzwyczaiłem do nich, zdecydowanie większe opory mam przed sierpniem pon. normy a czerwca pon. normy sobie nawet nie wyobrażam 😲

1. Maj
2. Sierpień
3. Wrzesień
4. Lipiec
5. Czerwiec

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Odpowiedz do tematu