Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Dla mnie najważniejsze było, że tylko początek i koniec zamieszkiwania na działce w czasie przebudowy łazienki były zimne, środkowy tydzień to prawdziwe łagodne lato z nocami kilkunastostopniowymi i dniami z temperaturami od +20 stopni wzwyż bez upału. Czyli z pogodą trafiłem niemal idealnie. Wcześniej w czasie upałów trudno by było tam spać wśród rozgrzanych operacją słoneczną ścian. Owszem, teraz przez parę nocy włączany był kaloryfer elektryczny, ale więcej było umiarkowanego ciepła niż chłodu.
Powtarzam po raz n-ty. Uzasadnij czemu takie a nie inne DATY uznajesz za początek i koniec pór roku. Co te daty zmieniają Pierwszy czerwca lub pierwszy września każdego roku jest nieco inny pogodowo a nawet wegetacyjnie.. Ja wystarczająco uzasadniłem niezmienność zjawisk astronomicznych. Quod erat demonstrandum
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 318 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27599 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 25 Wrzesień 2021, 20:45
Ale jesień nie może być cieplejsza od lata, poza tym mi bardziej chodzi o całe miesiące, czyli zaliczanie do lata czerwca, lipca i sierpnia. Te miesiące są każdego roku pogodowo-przyrodniczo letnie a wrzesień nigdy nie jest w tym samym roku cieplejszy od któregoś z nich a powtarzam, lato z definicji musi być najcieplejszą porą roku, również w świadomości powszechnej taki pogląd funkcjonuje a okres 21 czerwca-22 września jest chłodniejszy od okresu 1 czerwca-31 sierpnia Więc jeśli ktoś odnosi pogodę i przyrodę do pór roku astronomicznych, ten popełnia ewidentny błąd, do pór roku meteorologicznych jest ok.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna jesień
Ale mi chodzi o ścisłe daty początków i końców pór roku, a nie o ględzenie o tym jaki miesiąc akurat jest cieplejszy, a który chłodniejszy. O daty OD-DO i dlaczego akurat te DATY, w związku z jakim KONKRETNYM zjawiskiem Ja swoje wyjaśniłem dokładnie i nie ma sensu w kółko tego powtarzać.
Jest latem az do równonocy jesiennej. Bywa niekiedy bardzo ciepły, a czasami bywa i mroźny. Zjawiska pogodowe nie rzutują na terminy pór roku, tylko położenie Słońca w ekliptyce.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 318 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27599 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 25 Wrzesień 2021, 22:56
Ale tak samo mogę ja powiedzieć, że klon zwyczajny czy wyż Hefajstos ma w dupie to, że 22 września dzień trwa 12 h 15 min a 23 września 12 h 12 min, to są wszystko daty oględne ale to, co mieści się w okresie 1 czerwca-31 sierpnia DUŻO lepiej odzwierciedla stan pogody-przyrody latem niż to, co się dzieje w okresie 21 czerwca-22 września.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna jesień
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum