Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Dyskusja o bieżącym lutym
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 26 Luty 2020, 13:55   

Niestety jakoś nie odczuwam niezwykłości tego miesiąca. Naprawdę wspaniałe tak pod względem temperatury jak i usłonecznienia, były tylko 1 i 17 lutego. Choć słońca niby jest dużo, to naprawdę pogodnych dni brakuje, to trochę "zbieranina groszy" jak napisał kiedyś FKP. W ubiegłym roku takich wspaniałych dni było mnóstwo i to w naprawdę każdym okresie miesiąca, choć oczywiście najwięcej tuż za połową. Często wieje, pada i wiele wskazuje na to, że suma opadów przekroczy wartość z lutego 2016 i będzie najwyższą od 2004 roku. Właśnie w 2016 roku było dosyć podobnie, ale wtedy jednak zimy nie było już absolutnie wcale, a ponadto kilka razy naprawdę milutko przygrzało. Także luty 2014 wydaje mi się lepszy... Coś nie czuję wyjątkowości tego lutego, mogło być lepiej.
Ostatnio zmieniony przez PiotrNS 26 Luty 2020, 14:14, w całości zmieniany 1 raz  

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 26 Luty 2020, 14:07   

U mnie niestety permanentny loch dominuje, nie było ani jednego ciepłego dnia z zadowalającym usł., taki 01.02 to już całkowita jaskinia :cry: Do tego jest to miesiąc strasznie wietrzny, wiatr sam w sobie mi nie przeszkadza (brak smogu) ale jego średnia siła jest zbyt duża. Luty 2019 przyniósł kilka naprawdę pięknych, ciepłych dni jak. np. 18,19,27,28.

Jacob 
Poziom najwyższy
Antyczerwcowiec

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 26 Luty 2020, 14:16   

Ja jednak jestem bardziej fanem tej "zbieraniny groszy" bo w tegorocznym lutym mieliśmy tylko 5 dni bez słońca (z czego 2 rozgrzeszone za temperature xD). A w lutym 2017 z identycznym uslonecznieniem, takich dni mieliśmy 17 :!: a za to 6 dni z lampą 7-9 h. Choć tegorocznemu lutemu też nie można zarzucić jej braku, bo miał ja w dniach 5, 7-9 II.
W tegorocznym lutym już nie ma tak ładnych i zarazem ciepłych dni jak 18-19 czy 26-28 II 2019, w tym ciepło kojarzy się bardziej z pochmurna pogoda i silnym wiatrem, ale jak już mówiłem mi to pasuje i cieszę się z jego sumy opadów :-)

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 26 Luty 2020, 18:01   

Mnie w tym lutym także to co najbardziej cieszy to suma opadów. Przy braku śniegu opady powyżej normy to must have, aby w wiosnę nie wejść w złej sytuacji hydrologicznej. Niestety idzie to w parze z mizernym (przynajmniej odczuwalnie mizernym) usłonecznieniem i co najgorsze- bardzo silnym wiatrem. Co z tego że jest np 10*C jak do tego wieje z prędkością 70 km/h i odczuwalnie jest ledwo ponad 0, o ile wgl ponad. To już bym wolał żeby było 10*C mniej i padał śnieg a nie deszcz. Jak dla mnie ta zima kompletnie nie przemawia- grudzień jeszcze był ok i przyniósł kilka kapitalnych dni tak jak 19-20.12. Styczeń bardzo słaby, praktycznie cały miesiąc te poszczególne dni niczym się od siebie nie różniły. A luty ma na koncie kilka dni wybitnych (1 i 17.02 zwłaszcza) Ale też mnóstwo totalnie do bani w których nawet ruszać z domu się nie chciało. Poza tym czwarty z rzędu listopad jest już na prawdę irytujący, a czuję że przed nami jeszcze piąty i obawiam się że kwiecień " za karę" za to co się dzieje od października też nam trochę shitu nie poskąpi, ale zobaczymy :lol:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 26 Luty 2020, 18:19   

jorguś, Spokojnie, aż tak źle chyba nie będzie, nie po to emitujemy tyle gazów cieplarnianych żeby jeszcze takie zakały były możliwe ;-)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 26 Luty 2020, 19:30   

Prognozy na początek marca nie są już złe, ma być dość ciepło tylko dalej zimowe standardy solarne 🤬🤬🤬 Hmm, skoro udało nam się swoją działalnością podnieść temp. i zmienić klimat Polski na dawniejszy węgierski to może udałoby się podnieść jakoś usł., szczególnie na tym marcu mi zależy :-|

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 26 Luty 2020, 19:50   

Jak dla mnie to przyspieszone PRZEDWIOŚNIE. Na działce kwitną już niektóre kwiaty cebulowe, nabrzmiewają pąki drzew. Marzec w lutym. Oby tylko "zimni ogrodnicy" nie odpłacili się za to.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 26 Luty 2020, 19:55   

Dla mnie to jeszcze późna zima ale za kilka dni przemianuje się na wczesną wiosnę 😍

Jacob 
Poziom najwyższy
Antyczerwcowiec

Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 26 Luty 2020, 20:02   

Tak naprawdę przysłowi "Zimni ogrodnicy" w tym wieku przyszli tylko w 2005, 2008 i 2009 roku. W pozostałych latach nie notowano przymrozkow w tych dniach. Najczęściej przymrozki majowe dają o sobie znać w okolicach połowy I dekady, czyli zaraz po majówce, ale na nic nie ma złotej reguły. Jak już tak szalejemy z rekordami to ja bym poprosił pierwszy w serii kwiecień bez przymrozku :mrgreen:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 26 Luty 2020, 20:18   

A ja chcę marzec o parametrach przeciętnego kwietnia z ostatnich trzydziestu lat :mrgreen:

Odpowiedz do tematu