Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Styczeń 2026, 12:49
Racja, u mnie też mogłoby bardziej bielić niż topić- co prawda różnice byłyby minimalne, wręcz zerowe w porównaniu do gór, ale też nie byłaby to zdecydowana zapowiedź termiczno-pogodowej jesieni/wiosny
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 16 Styczeń 2026, 21:29
Jest coraz gorzej To najzimniejszy styczeń od 2010 roku, a miesiąc od lutego 2012 Sytuacja jest bezprecedensowa, bo nawet zima 2020/21 została pokonana i prawdopodobieństwo, że zima 2025/26 wyjdzie poniżej normy jest już duże. Tym bardziej, że Atlantyk nie istnieje w tym sezonie.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38257 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 16 Styczeń 2026, 21:46
Atlantyk to akurat tej zimy ma się całkiem dobrze, poza okresem 29.12-5.01 to w ogóle nie ma tam blokad, no jeszcze między 13 a 23.11 była, ale to nie zima. To właśnie różnie ustawiony Rusek - raz źle jak większość grudnia, a raz dobrze, jak obecnie (choć nie do końca i tak) go przyblokowuje
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 16 Styczeń 2026, 23:31
Jak we włoskiej Genui może spaść śnieg za tydzień to już nie wiem, szykuje się raczej konkretne wychłodzenie całego kontynentu Może jedynie jego południowe czy zachodnie skrawki będą miały bardziej typową pogodę oraz temp., ale raczej nigdzie nie będzie dodatnich anomalii
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 17 Styczeń 2026, 18:44, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 17 Styczeń 2026, 18:51
Smoleńsk, Moskwa czy inne miasta Centralnego Okręgu Federalnego mogłyby rzeczywiście załapać się na odwilż, ale miasta położone na podobnej wysokości lub wyżej i bardziej na północ (pomijając Sankt Petersburg z uwagi na dostęp do morza) albo na wschód już mogłyby mieć kontynuację zimy- np. stacja od Wołogdy wysunięta bardziej na północ te blisko 500 km notuje często w uśrednieniu te 2-3 C mniej niż posterunek od Moskwy
Wysłany: 17 Styczeń 2026, 21:03
Ja sam nie wiem czy te mrozy będą takie suche: Tatry to wprawdzie potężna bariera do pokonania i zwykle to po stronie Czech oraz Słowacji występuje to wilgotniejsze powietrze skutkujące bardziej obfitymi opadami, ale jak już zostanie przekroczona, trudno mi liczyć na znaczące osłabienie opadu przed Krakowem... Zdarzały się wprawdzie takie sytuacje w historii, jednak nie za często...
Już chyba częściej w takich okolicznościach strefa opadów odbijała w kierunku wschodnim, więc obejmując wschodnią Małopolskę i Podkarpacie
Na Kraków w sumie największa gwarancja to mezocyklon znad Zatoki Biskajskiej przy Oceanie Atlantyckim: trasa niżu to wschodnia Francja-> południowe Niemcy (Bawaria)-> Czechy (zwłaszcza Morawy)-> Górny Śląsk + zachodnia Małopolska
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 18 Styczeń 2026, 23:31
jorguś, Nikt się nie spodziewał, że może być aż tak grubo. Chociaż ostatnio też się takie "perły" trafiały, tylko na ogół to miano zgarniał maj, który jednak umyka uwadze po czasie.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum