Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Pośmiejmy się!
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 22 Lipiec 2020, 10:54   Pośmiejmy się!

Turcja, przynajmniej na taką skalę "Turcji totalnej", się skończyła parę miesięcy temu, trwała tym samym niespełna 2 lata (4.04.2018-12.03.2020)

Był to bardzo niepokojący okres, który obudził czerwone awatary, wzbudził panikę w społeczeństwie (do przesady rzecz jasna) i nade wszystko niestety okazał się też drastyczny dla naszej hydrologii. Ten postturecki okres, zimny, ale pustynny, sam w sobie nie narobiłby tylu szkód, ale był swego rodzaju kroplą w przelanym dzbanie.

Mimo, że niektóre elementy Turcji oceniam naprawdę pozytywnie, to niestety, jej ogół jest przerażający. Niektórzy wieszczyli, że ten klimatyczny przeskok jest już trwały, oczywiście w tym roku widać jak bardzo się mylili, ale ogólnie przez tak spanikowanych ludzi, internety stały się czasem trudnym miejscem do rozmów o pogodzie.

A jednak... Gdy patrze sobie na stare skriny z marca 2018 (dokładniej był to 29.03.2018), to naprawdę mnie cieszy, że ta Turcja przyszła. Przyszła w samą porę, bo mam wrażenie, że denializm właśnie wtedy, w przeddzień jej nadejścia, osiągał kosmiczne rozmiary. Do tego stopnia, że sfrustrowani pogodą ludzie po prostu obrażali, a wręcz gnoili tych, którzy w ogóle śmieli mówić, że nie jest tragicznie zimno i że roczniki 2016 i 2017 i tak należały do ekstremalnie ciepłych...

Szczerze, to się bałem, że po zakończeniu Turcji osiągniemy podobny efekt - ponownie denializm narastający do granic absurdu. A jednak odnoszę wrażenie, że te 2 lata naprawdę trochę wyedukowały społeczeństwo. Chociaż każdy, kto jakkolwiek myślał, zdawał sobie sprawę, że i Turcja była stanem przejściowym, to jednak też było jasne, że sam fakt jej tak trwałego występowania oznaczał jedno - klimat się naprawdę ociepla. I mam wrażenie, że to co się z kolei dzieje teraz od paru miesięcy z jednej strony uspokoiło panikarzy spod znaku mięty i czerwieni, ale z drugiej wcale nie pozwoliło tak łatwo przywrócić denialistycznych nastrojów.

A jak wyglądały te komentarze na TP pod koniec marca 2018 - proszę patrzeć i się śmiać. Ależ ja tam byłem biedny próbując walczyć z wiatrakami....

Smutne realia tamtych czasów. Chyba już wolę Dorkę i Editora, z dwojga złego....

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 22 Lipiec 2020, 10:59   

Wg polskich norm to wcale nie jest zimno Xd https://meteomodel.pl/dane/srednie-miesieczne/?imgwid=352190360&par=tm&max_empty=3 Ja właśnie chcę, żeby Globcio tak wywindowało odczucia ludzi, żeby uznawali ostatnią wiosnę za psychicznie zimną a lato 2018 za standard :-)

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 22 Lipiec 2020, 11:07   

Luke Summers wspomniał o innym forum. Chodziło mu o nasze forum, czy o bloga Meteomodel?
Poza tym, warto byłoby ocenzurować nazwy użytkowników na tych screenach. W końcu obowiązuje RODO ;-)

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 22 Lipiec 2020, 11:12   

A już dziś o 19:30 :-)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 22 Lipiec 2020, 11:15   

A ja się cieszę, że kmroz za datę początku Turcji uznał 4 kwietnia 2018 - dla mnie to dzień symbol. Jednak za datę końca przyjąłbym 13.03.2020 bo to był ciepły dzień jeszcze.

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 22 Lipiec 2020, 11:25   

FKP napisał/a:
Wg polskich norm to wcale nie jest zimno Xd

To prawda, ale i tak to jest w sumie większe zimno, niż w jakimkolwiek okresie 2016 i 2017 roku :mrgreen:

LukeDiRT napisał/a:
Luke Summers wspomniał o innym forum. Chodziło mu o nasze forum, czy o bloga Meteomodel?
Poza tym, warto byłoby ocenzurować nazwy użytkowników na tych screenach. W końcu obowiązuje RODO

O meteomodel, nasze forum jeszcze wtedy nie istniało. A co do tego drugiego jak bardzo zależy, to mogę to zrobić, aczkolwiek w większości to i tak fejk konta ludzi :lol: A całkiem możliwe, jak tak teraz myślę, że to faktycznie były jakieś ruskie boty.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 22 Lipiec 2020, 11:27   

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 22 Lipiec 2020, 11:30   

Ja wspominam jako wyjątkowo uroczą sytuację, kiedy w III dekadzie września 2018 uderzył subupał, a tu nagle osoby które dwa tygodnie wcześniej panikowały widząc prognozy, nagle zmieniły front ;) Logiczne, prawda? Wtedy to już najbardziej szalał miętowy awatar.

A z tymi "brakami wychowawczymi" to padłem ;) Szkoda że nie zescreenowałem komentarzy z Zimy Trzydziestolecia o tym, że ostatnia zima była 20 lat temu, albo z początku marca 2018, że niby takie mrozy kiedyś panowały przez dwa miesiące bez przerwy.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 22 Lipiec 2020, 11:33   

A widzę tutaj standardowy problem tmax w tabelach, o którym m.in. Alewis uwielbia wspominać. Tmax oficjalny z 26.08 to może 18 stopni, ale był on raczej odziedziczony po wieczorze poprzedniego dnia. W ciągu była ohydna (chociaż wtedy potrzebna) plucha i 13-14 stopni.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 22 Lipiec 2020, 11:33   

PiotrNS, W takie "mrozy" jak na początku jakiegoś tam marca 2018, to nasi przodkowie się opalali :-)

Odpowiedz do tematu