Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38267 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 17 Październik 2020, 15:21
(oczywiście odnoszę się niżej do danych toruńskich)
Sierpień 1958 to już chorobliwy suchar, więc NO, THANKS!
Sierpień 1967 tyż nie przekonuje, u Ciebie wprawdzie pierwsza połowa się postarała, ale druga...
Sierpień 1974 to samo co 7 lat wcześniej, druga połowa skrajnie sucha.
Sierpnia 1976 to mi się nawet nie chce komentować.... Serio, Jacob to Ty, czy ktoś ci się włamał na konto?
Sierpień 1990 też nic ciekawego same pseudodeszcze, termicznie też zwariowany, no i te obwarzanki
Sierpień 2000 to już w ogóle, nie rozumiem tego Twojego zamiłowania do niego, pierwsze 2 dekady wyjątkowo suche, a w ostatnich tylko krótkotrwałe burze, żadnych ładnych pluszek.
Sierpień 2008 to chyba pierwszy, który zasłużył aby tu trafić, popieram w pełni, chyba najlepszy sierpuś w Toruniu.
Sierpień 2010 też świetny, może parny, ale w miarę pogodny i szczędził jednak tropikalnych nocy, dużo opadów i burz - jestem na tak
Sierpień 2011 miał sporo fajnego, ale u was niestety nie widzę żadnych opadów, same mżawki i pseudoburze, jedynie fakt po jakim lipcu był trochę uspokaja, ale sorry, takie opady latem mnie nie interesują.
Sierpień 2013 też mieszane uczucia, od 8 do 21.08 super, ale w sumie wtedy całe opady wyrobione. Początek okrutnie gorący i wcale dużo nie wynagradzały burze i opady, a końcówka to niestety psychiczne amplitudy, cumulusiki może były, ale na dłuższą metę takiej pogody bym nie chciał.
Sierpień 2017 w sumie spoko, mam pewne uwagi, ale i tak chyba trzeci najlepszy w tym gronie xd Trochę za pochmurny okres 16-23.08, ale poza tym super, sporo słońca, burz i PRAWDZIWYCH opadów, a do tego przyjemne temperatury.
Czepiam się? xd No, ale serio, większość tego, co dałeś, to okropne sucharki xd
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Ostatnio zmieniony przez kmroz 17 Październik 2020, 15:30, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13252 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 17 Październik 2020, 15:24
Dla mnie najlepsze nowosądeckie sierpusie w kolejności chronologicznej, to 2007, 2008, 2009 (śliczna seria), 2011 i 2016 + jeden kontrowersyjny z dawniejszych czasów. Najbardziej lubię chyba sierpusia 2008, potem 2016, a kolejno 2009, 2011 i 2017. Za komuny zdarzyły się perełkowe czerwce i lipce, ale sierpnie jakoś mnie nie porywają (nawet 1973). Zbyt dużo w nich charakterystycznych trzecich dekad, które niestety zdemolowały nasze "nędzne polskie normy" w tym okresie roku.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8319 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 17 Październik 2020, 17:36
Najlepszy sierpień od 1990 roku to w 2002. Miałbym jeszcze inne ale we wszystkich było za mało opadów. A w sierpniu opady prawie w normie to i pogoda była super.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20720 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 18 Październik 2020, 00:13
W kwestii sierpniów wśród faworytów dostrzegam przykłady poniżej. We wrześniu jestem zwolennikiem słonecznej i ciepłej pogody, jednak zdaję sobie sprawę, że końcówka sierpnia choć oczywiście może, nie musi na nią szczególnie rzutować. Mimo wszystko lepsze odczucia mam wobec sierpniów, które pod koniec zaskakują ociepleniem (oczywiście nie wszystkim przypadkom z mojej listy się to udało).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum