Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8211 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 8 Luty 2021, 16:45 Co to za ptak?
Wie ktoś z Was co to za ptak? Dzisiaj przyleciała do mnie cała chmara, oblęgły kalinę koralową Jeszcze dodam, że były dość duże te ptaszki, mniej więcej wielkości cukrówki.
Wygląda to mi na kwiczoła:
Ale wikipedia pozostawia co do tego wątpliwości:
Cytat:
Kwiczoł[ (Turdus pilaris) – gatunek średniej wielkości ptaka wędrownego z rodziny drozdowatych (Turdidae), zamieszkujący północną i środkowo-wschodnią Europę na wschód od Renu i północ od Alp oraz Azję do środkowej Syberii (aż do rzeki Ałdan). W 2. połowie XX wieku skolonizował też część zachodniej Europy i Wyspy Brytyjskie. Zimuje w południowej i zachodniej Europie, północnej Afryce oraz w Azji Południowo-Zachodniej
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Luty 2021, 20:22
To zdecydowanie kwiczoł Swego czasu mój ogród również został wręcz zaanektowany przez ptaki tego gatunku i zastanawiałem się, jaka może być tego przyczyna. Działo się to podczas lockdownu w marcu ubiegłego roku.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8211 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 8 Luty 2021, 20:39
No właśnie, szpaki też mi się zdarza zimą obserwować i zastanawiałem się nawet czy już wgl odpuściły odloty czy to jakieś pojedyncze przypadki leniwe xd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum