Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Najstarsza Polka kończy 115 lat
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Czerwiec 2021, 19:49   Najstarsza Polka kończy 115 lat

Dziś swoje 115-te urodziny obchodzi najstarsza żyjąca Polka, jak również najstarsza w historii obywatelka naszego kraju o potwierdzonym wieku - Pani Tekla Juniewicz z Gliwic.
Urodziła się 10 czerwca 1906 roku na obszarze ówczesnych Austro-Węgier, w Krupsku na południe od Lwowa. Podczas repatriacji w 1945 roku osiedliła się w Gliwicach, gdzie mieszka do dziś. Pani Tekla przeżyła nie tylko swojego męża, ale też najstarszą córkę, która zmarła w 2016 roku w wieku 88 lat.
Wyobraźnię poruszają szczególnie fakty ściśle matematyczne i historyczne. Najstarsza Polka może pamiętać zatonięcie Titanica w 1912 roku, była świadkiem dwóch wojen światowych, epidemii hiszpanki i wielu historycznych wydarzeń. Przeżyła bardzo duży wycinek historii Polski - od czasów zaborów, przez całą II RP, II wojnę światową (miała 33 lat, kiedy ta wojna wybuchła), cały PRL i współczesne dzieje naszego kraju. Pomyśleć o ilu rzeczach mogłaby opowiedzieć kolejnym pokoleniom :)

Tylko cztery osoby żyjące na całej Ziemi są starsze od Tekli Juniewicz. Aktualnie najstarszą kobietą na świecie jest Japonka Kane Tanaka, która w styczniu bieżącego roku po raz drugi w życiu świętowała "osiemnastkę" :D

https://www.polsatnews.pl...aside_najnowsze

200 lat :D :!:

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 10 Czerwiec 2021, 20:35   

Ciekawe, skąd się bierze taka długowieczność 🤔

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 10 Czerwiec 2021, 21:30   

Ja chciałbym dożyć przynajmniej 75 lat (czyli do ok. 2065 roku). No chyba że wykończy nas jakaś kolejna pandemia (której by się nie dało powstrzymać) albo zmiany klimatyczne. No i zawsze może nas do tego czasu pierdyknąć asteroida lub unicestwić jeden z superwulkanów.

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 10 Czerwiec 2021, 21:36   

LukeDiRT napisał/a:
No i zawsze może nas do tego czasu pierdyknąć asteroida lub unicestwić jeden z superwulkanów.

To już bardziej prawdopodobne jest, że w 20*1 nie będzie #weźdajbieli xDD

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 10 Czerwiec 2021, 21:39   

Zapomniałem jeszcze o III Wojnie Światowej z użyciem broni jądrowej :-P Możliwości jest dużo, aby nie dożyć starości :roll:

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 10 Czerwiec 2021, 21:59   

Szczerze to z wymienionych możliwości najbardziej boję się superwulkanu - Yellowstone albo Pól Flegrejskich. Drugi z tych wulkanów jest trochę mniejszy, ale także przyczyniłby się do wielkich zniszczeń w całej Europie oraz do mniejszej czy większej wulkanicznej zimy. Po erupcji takiego czy takiego superwulkanu przeżyć mogliby tylko "prepersi" ze zmagazynowaną żywnością i umiejętnością polowania, radzenia sobie nawet w najcięższych warunkach, które cały świat doświadczałby solidarnie.

A jeśli chodzi o moje życzenia dotyczące długości życia - chciałbym dożyć dwóch głębokich zaćmień Słońca, które wystąpią za 50-60 lat. W lipcu 2075 roku nad Nowym Sączem będzie można podziwiać zaćmienie obrączkowe, zaś we wrześniu 2081 - bardzo głębokie częściowe z opcją wyjazdu na Węgry w celu zobaczenia całkowitego (to zaćmienie będzie prawie kopią tego z sierpnia 1999). Chciałbym dożyć tych zjawisk, a więc osiągnąć przynajmniej 82 lata w dobrym zdrowiu. I odejść spokojnie we śnie w swoim łóżku po jakimś przyjemnym ostatnim dniu.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 10 Czerwiec 2021, 22:04   

A ja wiecie co pomyślałem, że nas załatwi :?: Surrealistyczna mutacja pleśni, która sprawi, że produkty spożywcze zaczną się nią pokrywać w kilka sekund po otwarciu :shock:

PS: Goście z Chin na pewno nie widzą tego wpisu :?: :lol:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 10 Czerwiec 2021, 22:08   

Co do długości życia to ja nie wiem, czy chciałbym tak długo dociągnąć. Życie w pobliżu setki to nie życie tylko zipanie, coś jak wegetacja ciągnąca się w listopadzie 2020, niby jest ale radochy z tego nie ma bo i tak nic się nie dzieję xd

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 10 Czerwiec 2021, 22:26   

Zdarzają się różne przypadki. W pobliżu setki owszem, najczęściej życie jest już z wielu powodów utrudnione. Ale wiek 80-85 lat to jeszcze nierzadko aktywne i samodzielne życie, całkiem dobra sprawność fizyczna i możliwość znacznej lub pełnej niezależności od innych. Niektórzy ludzie w tym wieku mają w sobie więcej wigoru i sił do życia niż niejeden 50- czy 60-latek.

A skoro pytałeś o to, skąd bierze się długowieczność, to wstawiam filmik ilustrujący codzienne życie i dietę Antoniego Huczyńskiego (zmarłego w 2020 roku w wieku 97 lat wetarana wojennego i lekarza weterynarii) :)

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Czerwiec 2021, 00:05   

Jest to na pewno wielkie wydarzenie, bo zapadalność na różnego rodzaju choroby sprawia, że inne osoby nie dożywają 60, 70 czy 80 l. :cry:

Jednak jakbym miał do wyboru: życie krótkie, ale pełne szczęścia, a długie i składające się z tragicznych wydarzeń, to wolałbym bez dwóch zdań pierwszą opcję. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu