Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Offtop o temometrze rtęciowym
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 26 Lipiec 2021, 20:26   Offtop o temometrze rtęciowym

FKP, z całym szacunkiem, ale się kompromitujesz. Powiedz to jakiemukolwiek meteorologowi, że pomiar za oknem i to rteciowym termometrem za kilka groszy jest coś wart. Każdy cię wysmieje. Taki pomiar jest narażony na wiele błędów. Jakby to był chociaż elektroniczny czujnik i powieszony z dala od ścian domu, to jeszcze moglibyśmy gadać.

Coś czuję że to będzie niestety kolejny niekończący się wątek, tak jak rozmowy o rozmnażaniu, wyznaczaniu por roku, czy dobrodziejstwie roztopów. Bo ja niestety tutaj nie zamierzam odpuścić i słuchać że patyk za kilka groszy jest wart tyle samo, co oficjalne stacje za wiele tysięcy złotych. To tak jakby cofnąć osiągnięcia nauki o kilkadziesiąt lat... Jedyne co sam PRZYZNAJE, to, że niestety stacja za 500zl, przynajmniej w kwestii pomiaru temperatury to też w dużej mierze szajs. Ale nie aż taki jak patyczek z rtęcią. Wiem, bo mam porównanie, sam większość życia używałem takiego kijka...

Jedyne co, to mogę obiecać, że będę starał się ograniczyć do tego tematu tylko w tym wątku, by nie zaśmiecać innych. Ale wątek niech zostanie, bo jestem pewien, że jeszcze niestety wiele razy się przyda.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 26 Lipiec 2021, 20:40   

Takie termometry (obecnie nie rtęciowe, lecz spirytusowe) są zupełnie wystarczające dla "szarego człowieka". Ja mam (nie licząc pokojowych) takie dwa: jeden za oknem mieszkania, drugi na budyneczku gospodarczym na działce ocieniony gałęziami srebrnego świerka. W zwykłym codziennym życiu takie zupełnie wystarczają. Ale być może dla naukowców już nie. Jednak dla "zwykłego zjadacza chleba" to rzecz bez najmniejszego praktycznego znaczenia. Dla niego pomiar z dokładnością do 1/10 stopnia Celsjusza istotny jest co najwyżej w termometrze lekarskim.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 26 Lipiec 2021, 20:53   

Dla zwykłego Kowalskiego to z pewnością wystarcza, chociaż w dzisiejszych czasach już lepszym źródłem jest google niż zaokienny termometr....

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 26 Lipiec 2021, 21:03   

Nie powiedziałbym. Pomiar w google dotyczy sporego obszaru,, pomiar indywidualny konkretnego miejsca. Istnieją nawet różnice temperatur w tym samym bloku na parterze i na X piętrze.
Na przykład u mnie w kompie inna temperaturę podaje apka Windowsa-10, a inną przeglądarki EDGE, a jeszcze inną Interii (w tej chwili wyjątkowo Interia zgadza się z EDGE). W smartfonie podobnie.
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 26 Lipiec 2021, 21:09, w całości zmieniany 1 raz  

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 26 Lipiec 2021, 21:06   

To prawda istnieją i to duże roznice między pietrami.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 26 Lipiec 2021, 21:11   

kmroz napisał/a:
Dla zwykłego Kowalskiego to z pewnością wystarcza, chociaż w dzisiejszych czasach już lepszym źródłem jest google niż zaokienny termometr....

No właśnie nie jest lepszym źródłem bałwanie, bo google podaje dane ze stacji, która często leży w zupełnie innych warunkach orograficznych aniżeli miejsce zamieszkania danej osoby :lol: I tak u mnie wieczorem szybko się wychładza i jest np. 14 st. a stacja w Płocku pokazuje 19 st..

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 26 Lipiec 2021, 21:13   

Dlatego dla mnie wiarygodny jest termometr działkowy, a w pochmurne dni, oraz po południu także ten zaokienny w bloku (okno wschodnie). Wiem czy mam kłaść kapotę, czy iść "do figury" ;-) To są najważniejsze zadania domowych termometrów.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 26 Lipiec 2021, 21:26   

Dlatego stacji powinno być więcej. Tu akurat pełna zgoda że stacja w Płocku ma do Twojej okolicy tyle, co nic.

Ale dla mnie termometr rteciowy bez oslony i na scianie domu nie jest zbyt wiele wart. Po raz kolejny mowie- gdyby tak było, to na tym by się opierała dziedzina pomiarów meteorologicznych. Przecież tak jest najprościej i najtaniej.

I nie żeby coś, ale po raz kolejny mnie obraziłeś. To nie jest ani merytoryczne, ani miłe.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 26 Lipiec 2021, 21:35   

Ale dla potrzeb "szaraka" takie "amatorskie" pomiary temperatury są wystarczające. Co więcej, często ludzie śmieją się z prognoz meteo, gdyż zbyt wiele z nich nie ma pokrycia w rzeczywistości.. Maja taką wartość jak bóle kolan tatrzańskiego bacy :rotfl:
Turyści "cepry" pytają:
-Baco, czy dziś będzie pogoda :?:
-A bedzie, bedzie, co mo nie być :!:
Wracają zmoczeni deszczem.
-Baco, przecież mówiliście nam że będzie pogoda :!:
-Alez dysc to tyż pogoda :!:

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 26 Lipiec 2021, 21:38   

Dla szaraka to wystarczy wyjść na zewnątrz i zobaczyć jaka temperatura odczuwalna. Jest to na pewno lepsze od tego taniego szajsu zwanego termometrem, który potrafi się mylić o 5 stopni. Pomiary bez oslony radiacyjnej mi towarzyszyły przez 22 lata zycia i zapewniam, że były mało pomocne :(

Odpowiedz do tematu