Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Styczeń 2025, 16:19 Symulator Jazdy 2 ;-)
Witajcie, chciałbym podzielić się wpisem na temat pewnie obecnie dosyć zapomnianego (choć wciąż jeszcze gdzieś występującego w czeluściach internetu, np. na stronie w linku poniżej) symulatora prawa jazdy kategorii B, pochodzącego z ok. 2010 r.
Przed wymianą komputera na nowszy miałem okazję porobić kilka pierwszych misji i wrażenia mam całkiem dobre , choć oczywiście zaliczenie niektórych scenariuszy graniczy niemalże z cudem... Z tego co póki co miałem okazję zobaczyć, oferowana jest możliwość jazdy m. in. po centrum Krakowa (zwłaszcza okolice Barbakanu, Rynku Głównego i Galerii Krakowskiej) oraz osiedlu Milenium (obstawiam, że chodzi tu o głównie o południowe dzielnice miasta, np. myślałem bardziej o dzielnicy Dębniki lub Podgórze Duchackie- takich kadrów raczej w północnej części Krk nie ma). Podejrzewam, że może chodzić np. o taką lokalizację biorąc pod uwagę zagospodarowania terenu:
Raczej ogólnie rzecz biorąc jest to bardzo dobre miejsce na arenę treningową (czy taki plac- podobnie w sumie jak moje miejsce zamieszkania) , o ile oczywiście zmotoryzowanych mieszkańców nie ma za dużo, albo są w robocie poza tzw. "strefą wewnętrzną".
Albo ewentualnie o taką- na podstawie wyszukiwań w Google "Kraków Milennium" (przecięcie ulic Turniejowa i Wysłouchów), budownictwo i otoczenie jednak wydaje się mniej pasować- tam nie było praktycznie wieżowców, a same 3/4-piętrowe puchatki: co prawda nie pierwszej młodości, ale jeszcze z lat ok. 2000+, układ dróg też wyglądał na bardziej regularny (na zdjęciach 1, 7 i 8 na stronie gryonline można zobaczyć).
Oczywiście są jeszcze inne plenery, w obrębie których również umiejętności prowadzenia pojazdu ulegają sprawdzeniu (np. jazda po górach), ale jeszcze do tego poziomu nie doszedłem: za późno zdecydowanie odkryłem tą grę...
Ogólnie dużo graczy krytycznie ocenia ten symulator z uwagi przede wszystkim na niezwykłą drobiazgowość (graniczącą wręcz z faszyzmem)- punkty karne automatycznie się pojawiają, jak się np. pojedzie o 1 km/h więcej niż wynosi ograniczenie prędkości, albo jak się włączy światła kierunkowe za wcześnie lub za późno (wiadomo, przed skrętem w lewo lub prawo trzeba tam uruchomić kierunkowskaz, ale tutaj metry decydują o poprawnie wykonanym zadaniu) albo np. jak się zatrzyma się w niewłaściwym miejscu przed znakiem STOP (i to nie tylko bezpośrednio przy wirażu; jak się stanie za daleko skrętu, też lubi ucinać punkty), piesi też do "specjalnie lotnych" nie należą i za sprawą ich nierozsądnego zachowania (np. zatrzymywanie się na środku zebry, tj. przejścia po pasach na drugą stronę ulicy, albo przechodzenie w niedozwolonych miejscach) również można łatwo otrzymać karę. Gra godna polecenia, jak się człowiek chce nauczyć jeździć samochodem (podobnie jak np. City Car Driving- to też zachwalana pozycja, w dodatku dostępna na platformie Steam) , ale frustracja w związku z wymaganiami zaliczenia niektórych poziomów może osiągnąć bardzo wysoki poziom , zwłaszcza jak się samemu jest na drodze w porządku (nie stwarza się niebezpiecznych sytuacji), a to ktoś inny postąpił niezgodnie z kodeksem ruchu drogowego: poziom AI też tutaj do najlepszych nie należy. Również pojawiają się niekiedy upomnienia podczas wyminięć czy wyprzedzania, że się jedzie pod prąd- mimo że w rzeczywistości zmierza się w tą samą stronę (przy 2-pasmowych lub większych ulicach takie zdarzenia to przecież chleb powszedni- nie każdy kierowca pojazdu porusza się tym samym tempem)... Niektórzy skarżą się na kiepską grafikę, moim zdaniem jednak jak na wczesne lata 2010 wygląda to całkiem przyzwoicie. Na pewno bonus też idzie za pojawiające się pytania egzaminacyjne przed uruchamianiem dowolnego wyzwania, w ten sposób można się bardzo łatwo przygotować do części teoretycznej. Podsumowując, ta pozycja ogólnie powstała z dedykacją dla osób myślących o zrobieniu PJ, lub stawiających pierwsze kroki w tym kierunku: dla absolwentów ukończonego kursu oraz dumnych posiadaczy dokumentu już to raczej coś w rodzaju intrygującej ciekawostki za sprawą której można podziwiać np. malownicze krajobrazy. Chociaż jak się mieszka w Krakowie czy aglomeracji krakowskiej (więc właściwie cała zachodnia MP) lub ogólnie w Małopolsce, może i ta okoliczność specjalnie szału nie robić: w końcu bardzo podobne widoki (z aktualizacjami w postaci co nowszych powstających inwestycji drogowych i budowlanych, a przez te kilkanaście lat coś się na pewno pozmieniało) ma się na żywo na co dzień.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum