Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 175 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38218 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 3 Maj 2025, 01:03 Pierwsza wiosenna burza 2.05.2025
"Coś z niczego".
Czasem w życiu trzeba mieć trochę szczęścia. Zwykły spacerek po wiosennym deszczyku (5-6mm) z CH Bluecity do mieszkania. Po drodze jakieś odległe błyski i tak mnie naszło by nagrać. Nagrywałem łącznie może z minutę (3-4 nagrania po 15 sekund) i udało się to, co widać. Wadą jest jedynie "falowość" tego rozbłysku, przez co żadna klatka z tego filmu nie odda tego efektu i muszę udostępniać filmik.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13243 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 3 Maj 2025, 22:15
Fantastyczne ujęcie Czasem tak się zdarza, że nawet z pozoru słaba burza pokazuje najwięcej na koniec, już po przejściu opadów i innych silnych zjawisk. Często właśnie w środku burzy o takie ujęcie jest najtrudniej. Falowość dobrze obrazuje dynamikę tego zjawiska, kojarzy mi się z nagraniami błyskawic z filmów popularnonaukowych o burzach, które kiedyś oglądałem. Super wyszło
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20702 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Maj 2025, 23:49
To prawda, nieraz się zastanawiałem, jak to się dzieje, że się stawały słyszalne oraz widoczne grzmoty i błyski, jak na radarze krzyżyki oznaczające wyładowania (nieraz wywalone na mapie w odległości dalszej niż ok. 50 km w linii prostej!) pojawiały się dużo wcześniej (w przypadku wielokomórkowych klastrów o powierzchni połowy kraju nieraz kilka godzin przed namacalnymi zjawiskami)...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13243 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 4 Maj 2025, 21:32
Bartek617, mnie takie sytuacje najbardziej kojarzą się z gorącą nocą z 1 na 2 lipca 2019, kiedy po słabej i przechodzącej bokiem burzy stałem na balkonie i wypatrywałem odległych wyładowań. Generalnie w oddalonej o przynajmniej 40 burzy widziałem już tylko rozbłyski rozświetlające chmurę, jednak w pewnym momencie zdarzyło się wyładowanie, które z tej chmury wyskoczyło. Błyskawica była przynajmniej trzy razy szersza od tej chmury i dodatkowo wybiła się ponad jej wierzchołek. Zrobiło to ogromne wrażenie, jakby do wyładowania doszło dużo, dużo bliżej niż naprawdę.
Czasami na zdjęciach tego typu komórek, zrobionych z odpowiednio długim czasem naświetlania, widać takie pojedyncze sztuki nawet na tle czystego nieba. Poza tym są tzw. pioruny łukowe, które potrafią biec nawet 20-30 km przed chmurą.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20702 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 5 Maj 2025, 01:46
Dobrze wiedzieć , ja tak dokładnie i wnikliwie nie prowadzę analiz i takie szczegóły jak pioruny łukowe np. całkiem uchodzą mojej uwadze No ale wzrok nie wybiera, Bozia jak mi zdrowie dała, tak widzenia nie mam najlepszego od małego
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum