Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Ortofotomapy i satelitarne plany miast ;-) :-(
Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Sierpień 2025, 20:53   Ortofotomapy i satelitarne plany miast ;-) :-(

Witajcie, najmocniej przepraszam, jeśli omawiany temat nie będzie należał do specjalnie ciekawych, ale chciałbym poruszyć pewną kwestię, która myślę dotyczy każdej osoby, która zwłaszcza spędziła jakąś część swojego życia w obrębie dużego miasta lub niedaleko niego: zmiany w zagospodarowaniu terenu, nowe inwestycje drogowe oraz budowlane, ulga w związku z zachowanym jakimś pustostanem w okolicy ;-) :-(

Samemu udało mi się zrobić jakieś opracowanie (a i tak pewnie niedostatecznie rzetelnie), by pokazać po fragmencie obejmującym moje otoczenie, jak to kiedyś wyglądało, a jak obecnie stan się przedstawia ;-) :-( Za źródło analiz służy mi adres tej strony ;-) https://msip.um.krakow.pl/kompozycje/?config=config_historia.json&extent=7421430.573077365,5544911.949341589,7428203.919957393,5548168.976688976,2178

Kadru z okolic 1970 r. nie wstawiam, bo zdjęcie jest czarno białe, a do tego nawet w okolicach ulicy Opolskiej, a co dopiero w moich stronach miała miejsce prawdziwa samotnia- no tam na terenie skrzyżowania łączącego prostopadle nowopowstałą Trasę Wolbromską z drogą wojewódzką 794 podobno stacjonowały jednostki ZOMO ;-) :-(

1996: Jak można zobaczyć nic się szczególnego nie dzieje, jakieś tam pawilony przemysłowe znajdują się w pobliżu, ale przynajmniej zachodnia oraz północna część miasta niespecjalnie tętnią życiem ;-)

1997: W zasadzie podobna sytuacja, jak rok wcześniej- jakieś bardziej nowoczesne inwestycje budowlane zaczęły się pojawiać, ale głównie na terenach bliższych ścisłego centrum miasta (więc na południe od drogi krajowej 79, na mojej wysokości ulic Opolskiej - Conrada) ;-) :-( Przedmieścia jeszcze nie są zagrożone molochami, chociaż niedaleko mnie to mogły być już między innymi czasy otwarcia sklepu IKEA ;-) :-(

2004: W roku przyjęcia do Unii Europejskiej już stan zaczął przedstawiać się nieco inaczej- w różnych dzielnicach Krakowa zaczęto stawiać seryjnie domy-bliźniaki (np. rzut beretem ode mnie na zachód, bliżej dzisiejszej Galerii Bronowice), oraz wieżowce: również nie tak daleko ode mnie na wschód (do 5 km) już pojawiły się (wówczas pojedyncze) bloki na Górce Narodowej ;-) :-( Nawet ktoś wstawiał zdjęcia z tamtych lat na grupie tematycznej na FB, jak to kiedyś było pusto- szczere pola, w odniesieniu do tego co obecnie... ;-) :-( Bezpośrednio przy ul. Opolskiej (z widokiem w przewadze w moją stronę) ;-) bardzo dużo w kwestii budownictwa się nie zmieniło (tamte budynki powstały na ogół w PRL-u), ale jak rzuciłem okiem, to sporo przestrzeni oraz naturalnej zieleni występowało ;-) :-( No i naturalnie jeszcze nie było mowy o dodatkowych ekranach przy estakadzie z uwagi na wówczas mniejszy ruch drogowy ;-) :-(

2006: Ponownie 2 lata później już w skali rozwoju miasta trwała raczej kontynuacja rozpoczętych projektów mieszkaniowych i wypełnianie przedmieść nowymi punktowcami ;-) :-( Po stronie Zielonek już można dostrzec fundamenty istniejących 3-piętrowych apartamentowców (największe, te w południowej części osiedla, znajdują się bardzo blisko mnie) ;-) Tutaj pozwoliłem sobie na zrzut ekranu w zbliżeniu, bo większa część obszarów okolicznych została na stronie wycięta ;-) :-(

2009: Względem poprzednich lat jeszcze różnice symboliczne, co najwyżej wstawiono parę kolejnych domów i bloków (jednak tych samych deweloperów)- klimat wiejski przedmieść jeszcze na ogół wtedy istniał ;-) Sam pamiętam, jak Rodzice cieszyli się świeżo po przeprowadzce, że u nas jest pusto ;-) Ta droga przy nowopowstałych apartamentach służyła do bezstresowej gry w kometkę (badmintona), bo mało kto praktycznie tędy przechodził ;-) Kojarzę, że przy wyjazdach do Dziadków (od strony Taty i Mamy) wtedy już istniała południowa obwodnica miasta ;-)

2011: Przy przedmieściach praktycznie przypływ inwestycji mieszkaniowych tymczasowo ustał, natomiast obszary bliższe centrum miasta zaczęły być wypełniane tymi bardziej nowocześnie wyglądającymi obiektami ;-) To był głównie okres modernizacji i rozbudowy istniejących dróg, m. in. stworzenie wiaduktów na ulicy Jasnogórskiej (w stronę Olkusza) ;-) W stronach osiedla Łokietka dróżka łącząca z centrum wsi zaczynała powoli zmieniać się w normalną drogę- tym samym jakiś czas później nie musieliśmy dodawać sobie kilometrów zjeżdżając do kościoła, poczty, biblioteki czy nawet lekarza na ulicę wojewódzką: obecnie siłą rzeczy przejazd autem tą trasą nie jest praktycznie możliwy z uwagi na obecną Trasę Wolbromską ;-) :-(

2013: Spore zmiany w sferze handlowej, mniejsze w nieruchomościach przeznaczonych na własność osób prywatnych: powołano 2 wielkie galerie w międzyczasie (Centrum Factory na skrzyżowaniu autostrady A4 z drogami krajowymi 79 i 94, w kierunku Balic i Modlniczki oraz bliżej mnie Galeria Bronowice) ;-) Jedna Biedronka po stronie wschodniej blisko granicy Krakowa z Zielonkami powstała (ul. Glogera) ;-)

2015: Pierwsze nieśmiałe kopanie rowów łopatami odbywa się zwłaszcza w obrębie blokowisk na Prądniku Białym, a kawałek ode mnie na łąkach pojawienie się kilku niegroźnych 3/4-piętrowych bloczków czy założenie większego osiedla w kierunku Galerii Bronowice: sytuacja przebiega rozwojowo, ale jeszcze stosunkowo niegroźnie ;-) Co innego jednak miał już mój kolega, który z okna pokoju w mieszkaniu na ulicy Orlińskiego na osiedlu Dywizjonu mógł "podziwiać" powstające blokowiska (osiedle Avia) w miejsce części dawnego pasa lotniczego (Kraków Rakowice-Czyżyny)... :-( Podobno już w trakcie gimnazjum zaczął widzieć pierwsze żurawie (wiadomo budowlane, nie ptaki)... :-(

2017: No ten rok już przypada na etap sadzenia nowych loków mieszkaniowych bliżej mnie ;-) :-( Co prawda poczyniono w ogólnym rozrachunku niewielkie zmiany, ale trochę łąk poszło kosztem kolejnych kilku małych kurników (u mnie wieżowce siłą rzeczy nie powstaną, bo nad osiedlem przelatują regularnie samoloty, przynajmniej te z celem na lotnisku Kraków-Balice: nade mną już zbliżają się do lądowania) ;-) Ogólnie tory kolejowe oddzielają dosyć wyraźnie klimat bardziej miejski od tego podmiejskiego, ale tereny otaczające sołectwo przestają powoli być kojarzone jako wieś ;-) :-( Przy ul. Łokietka (na zachód ode mnie) założono kolejną Biedronkę- do której zwykle jeżdżę po zakupy ;-)

2018: Wówczas zainteresowaniem ze strony inwestorów stały się opustoszałe tereny na północ od osiedla Łokietka (beton już jakiś tam leżał) ;-) :-( Do czasu osiągnięcia pełnoletności, a później zdania egzaminów dojrzałości i rekrutacji na studia tam można było znaleźć kilka starszych domów na krzyż ;-) :-( Ten gasnący obraz pustki mnie początkowo bardzo przygnębiał, ale jednocześnie i pozytywnie zadziwiał ;-) :-( Oczywiście dwie polne drogi na południe ode mnie, którymi wracałem z miasta do domu pozostawały jeszcze w stanie surowym (praktycznie nietknięte) i do czasów pandemii to była naprawdę przyjemność nimi chodzić ;-)

2019: Trwa przede wszystkim faza zabudowy od północy osiedla Łokietka (oraz osobiste uniesienia u mnie- nawet robiłem aluzję do gry SimCity) ;-) , głównie to raczej domy szeregowe ;-) Opinie na temat wyglądu pozostają różnorodne- jednym ludziom się wydają całkiem ciekawe i stylowe, drudzy uważają, że to brzydale... :-( ;-) Ze strony Rodziców słyszałem taką uwagę, że przypominają one pensjonaty nadmorskie ;-)

https://www.google.pl/map...SoASAFQAw%3D%3D (widok na "nowe nabytki") ;-)

2020: Ten rok (podobnie jak następny) był ciężki w kwestii dalszego planowania rozwoju miasta z uwagi na wiadomy powód (wybuch pandemii), jednak wcześniej sobie postawione zlecenia konsekwentnie były realizowane, pogoda w tamtym roku nie stała zresztą specjalnie na przeszkodzie, by prace "szły do przodu" ;-) :-( Brak prawdziwej zimy oraz liczne serie suchych dni nie były czynnikami, sprzyjającymi utrzymywaniu się zastoju ;-) :-( 2 niewielkie kurniki na południe od osiedla Łokietka (blisko niego) zostały oddane do użytku ;-) :-(

2021: Co mogę powiedzieć, w tym roku już się zaczęły poważniejsze prace po wschodniej części łąk i rozpoczęły się moje lamenty, że na znak przemyślanego protestu w związku z nieodwracalnymi zmianami w krajobrazach już nigdy nimi nie pójdę :-( Asfalt zaczynał powoli dominować w miejscu ścieżek i polnych dróżek :-( W domu już w ogóle częstym tematem do rozmowy były przewidywane nowopowstałe drogi i zabudowania terenu (ja pamiętam, że biadoliłem, jak cisza i spokój się skończą) :-( Sprzeciw części mieszkańców niestety nie został wzięty pod uwagę, co dało zielone światło na dalsze metamorfozy :-(

2022: Gwóźdź do trumny został włożony, przez łąki zbudowano drogę asfaltową prowadzącą do jeszcze powstającego (już po stronie Krakowa) osiedla "Slow City"... :-( Nieopodal osiedla Łokietka zaczęły się pojawiać (i stoją praktycznie do dzisiaj) kilkumetrowe hałdy :-( Wiadomo, my wtedy mieliśmy inne zmartwienia na głowie- przez pewne tygodnie czy miesiące nawet zapomniałem, że protestowałem przeciwko "burzeniu starego porządku" na podwórku :-(

2023: Okolice kościoła pod wezwaniem najświętszej Matki Pauli Zofii Tajber, czy szczególnie osiedle Ozon na Górce Narodowej (tak wspominam o tym Ozonie, a właściwie zabudowie przy ulicy Kuźnicy Kołłątajowskiej, bo podobno... ja już tego sobie nie mogę za Chiny przypomnieć, Rodzice byli równolegle zainteresowani kupnem mieszkania w tamtych stronach) :-( doczekały się prawdziwej rewolucji w kwestii nowych ogłoszeń mieszkalnych :-( Krajobrazy zwłaszcza w tym drugim miejscu zmieniły się praktycznie nie do poznania z uwagi na założenie linii tramwajowej przecinającą Prądnik Biały i założeniem tam pętli tramwajowej :-( Droga wiodąca na Kielce i Warszawę (E7/77) praktycznie straciła status najważniejszej z uwagi na powstający węzeł łączący Kraków-Miechów-Kielce ;-) :-( Po drugiej stronie tejże drogi ulice w Batowicach i innych sąsiednich wsiach są praktycznie całkiem rozkopane, na Wzgórzach Krzesławickich (północno-wschodniej dzielnicy Krakowa) strach jechać drogą 776 z uwagi na regularne remonty :-( Pierścień tworzący północną obwodnicę zaczyna z biegiem roku być coraz bardziej gotowy (przy Nowej Hucie do chwili obecnej jedynie trwają pewne komplikacje) ;-) :-( Prawie cały obszar w promieniu 5 km w dowolną stronę z nielicznymi wyjątkami jest praktycznie zabudowany ;-) :-( Nawet na zachód od osiedla Łokietka ktoś sobie wykupił fragment działki (na terenie będącym niegdyś poligonem wojskowym i placem ćwiczeniowym- wydawać więc by się mogło, że to święta i nietykalna ziemia) :-( i sobie tam postawił jakieś domki ;-) :-( No i oczywiście pierwszoplanowym bohaterem jest mijająca mnie o jakieś 500 metrów-kilometr od wschodu Trasa Wolbromska :-( ;-)

Jak dalej się potoczą losy- nie mam pojęcia, ale obawiam się, że ekspansja imperium krakowskiego na rynku nieruchomości będzie miała się przyzwoicie- przynajmniej łąki nieopodal osiedla Łokietka zostaną jeśli nie w całości, to pewnie w większości zajęte... :-( :cry:

Wiadomo spokój względny u mnie jeszcze raczej będzie- ludzie mieszkający w okolicy na ogół są dosyć zamożni i spędzają czas z dala poza domem, nowe drogi główne też mnie omijają z praktycznie każdej strony ;-) :-( Gorzej jednak już sytuacja się potoczy z poczuciem prywatności, zwłaszcza w półroczu chłodnym, gdy liście z drzew zlecą i puchatki przez dużą część roku niewidoczne nagle się znajdą bardziej w zasięgu wzroku :-(

Jak w pogodzie tak jak i w krajobrazach okolicznych bywa ;-) : do ok. 2010-2015 r. w miarę wszystko neutralnie się układało (kompromis między zielenią a nowoczesnym wyglądem okolic miał się dobrze) ;-) , obecnie agresywna betonoza przyczyniająca się przynajmniej pośrednio, jeśli nie do globalnego ocieplenia, to do jakichś zmian klimatu z pewnością :-( Obecne czasy, w których urbanizacja i upodobnianie się wsi do miast są dobre tylko chyba dla osób, które od lat żyją w brzydko mówiąc "totalnej dziurze": mieszkańcy miast, przedmieść czy nawet pobliskich miejscowości dla odmiany otrzymują praktycznie przesyt atrakcji oraz ogólnie to wszystko coraz bardziej przypomina przerost formy nad treścią :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 11 Sierpień 2025, 19:48, w całości zmieniany 8 razy  

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 4 Sierpień 2025, 21:49   

Bartek617, Ja tam lubię przegladać tego typu mapy, w okolicach Żurawina dobrze widać, jak bardzo wzrosło zalesienie, wprawdzie jest to sama sosna, posadzona na opuszczonych, piaszczystych gruntach rolnych, ale jednak :lol:

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 4 Sierpień 2025, 22:36   

No drzew rzeczywiście pojawia się obecnie od groma ;-) Ewentualne braki w areałach nadrabiane są większą uprawą roślinności na dostępnych terenach zielonych, niezależnie od tego z jakim dominującym typem zabudowy w okolicy ma się do czynienia ;-)

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 11 Sierpień 2025, 19:55   

Podobno jest jeszcze strona, na której można oglądać plan województwa małopolskiego ;-) Niestety z tej strony już akurat nie jestem zbyt zadowolony, bo praktycznie działa tylko podstawowa mapa, będąca odniesieniem do ostatniego zapisu cyfrowego- gdy się kliknie w inne warstwy celem chęci przeglądnięcia, wyświetla się zamiast mapy biała, czysta, pusta kartka :-( Nie wiem czy to nie jakaś felerna aktualizacja serwisu nie upośledziła działania całej aplikacji, bo wcześniej podobno to wszystko funkcjonowało... :-( Jeszcze na domiar złego, gdy uruchamiam aplikację mobilną (w wersji na telefon), ma miejsce podobny problem (tu z kolei widzę czarny ekran)... :-( Program chyba nawet całkiem wycofano ze sklepu Google Play... :-(

https://mapymalopolski.pl/app/cat/org/miip/mapa/9906cc89-4e4f-57a5-e3b9-c0ec534807de?lang=PL

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 11 Sierpień 2025, 20:13   

Z województwa śląskiego jest jednak działająca strona ;-) I w sumie przedział co do dat obejmuje te najbardziej interesujące roczniki, tak więc od postępującej transformacji gospodarczej i gdy większość odrębnych wiosek lub miejscowości zdążyła się już wpisać jako część jednego z miast GOP ;-) Więc np. takie Murcki (dzisiejsza południowa dzielnica Katowic) już podlegały administracyjnie stolicy woj. śląskiego ;-)

https://geoportal.orsip.pl/gis/apps/webappviewer/index.html?id=50722934e9d94d6eab70cce3d03ce42b

Ostatnio zmieniony przez Bartek617 11 Sierpień 2025, 20:37, w całości zmieniany 1 raz  

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 11 Sierpień 2025, 20:14   

Można jeszcze próbować obejrzeć w aplikacji Google Earth, jak na przestrzeni lat planeta Ziemia się zmieniała, jednak w naszym kraju przynajmniej dane możliwe do zobaczenia są bardzo ograniczone (zarówno czasowo jak i terytorialnie) ;-) :-(

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 15 Sierpień 2025, 00:36   

O Boziu, jednak ortofotomapy z województwa małopolskiego dzisiaj działają ;-) :jupi:

Odpowiedz do tematu