Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Witajcie, chciałbym zwłaszcza dla fanów lotnictwa wirtualnego, stworzyć wpis poświęcony grze związanej z obsługą samolotów
GeoFS- Flight Simulator jest pozycją odróżniającą się od wielu symulatorów (powietrznych) dostępnych w sklepach (obecnie pionierami w tej dziedzinie są głównie Microsoft Flight Simulator 2020=40th Anniversary Edition i MS Flight Simulator 2024), że jest to pozycja w podstawce wówczas bezpłatna polegająca na oprogramowaniu Cesium, i wiadomo w planie podstawowym w kwestii grafiki szaleństw nie ma, ale podobno istnieje też wersja HD (cena wynosi ok. 40 zł na rok), z odtworzeniem okolic za pomocą widoku satelity map Bing
Sam nie miałem okazji zagrać, ale symulacja wygląda naprawdę ciekawie
Mam nadzieję, że kogoś z forumowiczów ta pozycja zainteresuje (chyba że zainteresowała wcześniej?) - w szczególności tutaj miałbym na myśli Łukasza (admina) i Piotra- jej się raczej nie pobiera (choć można podobno również, a także podobno działa na urządzeniach mobilnych) , wystarcza mieć założone konto
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 6 Październik 2025, 11:05
Na pewno by móc dobrze wzbić się w powietrze, trzeba startować z obszaru wybranego przez siebie lotniska- najlepiej też z pasa startowego (w przypadku klawiatury silnika domyślnie nie trzeba uruchamiać [klawisz E], ale dźwignię mocy (throttle) należy zwiększyć klikając "plus" lub numery od 0 do 9 maks.- bezpieczniej też przed ostatecznym odlotem, a po wzbiciu się pokręcić się w kółko, by móc wznieść się na wyższy poziom) Próbowałem kiedyś wzbić się w powietrze na środku większej drogi lub na polance z nierównym nachyleniem, ale wszystko szło na próżno Czasami automat potrafi w tej kwestii pomóc, choć niewątpliwie cenniejsza jest to funkcja przy lądowaniu- wtedy na pewno na kilka-kilkanaście km przed celem (głównie innym portem lotniczym) trzeba zmniejszyć automatyczną prędkość węzłów oraz wysokość nad ziemią Poza tym jeszcze trzeba wysunąć klapy oraz podwozie (klawisze F i G) oraz zbliżając się do pasa hamulce (spacja lub litera B) Nie można przystępować "na ostro" do lądowania, gdyż istnieje często to ryzyko, że samolot lub helikopter nie ustanie z powodzeniem- w tej kwestii też by mieć gwarancję, że coś pójdzie jak należy, warto również pokręcić się w kółko na linii pasa startowego i się powoli (ale w miarę możliwości równo) obniżać, z dziobem lekko ku górze Czasami cuda zdziałało wyłączenie silnika tuż przed lądowaniem (jak się leciało wolno, równo i nisko nad celem podróży), ale nie trzeba być z zawodu pilotem, by wiedzieć, że tak się normalnie nie robi- co najwyżej może jedynie w przypadku sytuacji awaryjnych Z pewnością też warto unikać podczas lotu tzw. przeciągnięcia (stall)- sytuacji w której przynajmniej jedno ze skrzydeł przestaje wytwarzać siłę nośną umożliwiającą unoszenie się w powietrzu... Opór aerodynamiczny rośnie utrudniając rozwój prędkości, nad maszyną traci się w mniejszym lub większym stopniu panowanie...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 12 Październik 2025, 17:43
Jeśli chodzi o wybór pojazdu powietrznego, polecam samolot raczej przeznaczony do celów szkoleniowych Cessna172- wprawdzie mniej znajdzie się okazji do podziwiania otwartego świata mając funkcję Pro z trybem HD (bo to dosyć szybka maszyna, prędkość maksymalna wynosi nieco ponad 300 km/h/ok. 160 węzłów=kt) niż np. w podstawowej treningowej awionetce (Piper Cub), ale z drugiej strony przyjemniej się nim steruje niż Piper(em) i z uwagi na większe rozmiary łatwiej idzie utrzymać równowagę przy lądowaniu
Dzisiaj mi się udało zrobić podróż okrężną od lotniska Kraków-Balice przez miejscowości Niepołomice, Bochnia, Brzesko, Czchów, Nowy Sącz, Stary Sącz, Limanowa, Mszana Dolna, Myślenice, Dobczyce, Gdów, Wieliczka, Świątniki Górne, Mogilany, Skawina do portu lotniczego z powrotem (głównie wzdłuż autostrady i dróg krajowych, ewentualnie również wśród bardziej znajomych dróg wojewódzkich- ale zdarzało się niekiedy zbaczać z trasy i mieć widoki na mniejsze ulice) i ten lot wirtualny zajął mi jakieś 1.5 godz.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 27 Październik 2025, 02:30
Osiedle na terenie którego mieszkam z lotu ptaka (jak można dostrzec na zrzucie ekranu, prawie 2000 [ok. 1700-1800] stóp nad ziemią) Jak wspomniałem, gry MS Flight Simulator 2020/2024 mogłyby tu zrównać tą grę z ziemią w kwestii odtworzenia okolic, ale jak dla mnie jak na posiadaną wersję premium, a także jedne z wyższych ustawień graficznych (da się jeszcze więcej, ale obawiałbym się z kompletem ruszać w lepiej odwzorowane okolice- rejon Krakowa czy Katowic raczej pewnie nie jest tak szczegółowo zrobiony w porównaniu z wieloma miastami za granicą, np. na terenie Stanów Zjednoczonych) nie mogę raczej narzekać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum