Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 22 Listopad 2025, 19:45
No nieźle dwu cyfrówka w grudniu U mnie w XXI wieku zdarzyło się 2 razy w 2015 i 2022 roku w Sylvestra.
Jedynie dwu cyfrówka na minusie to bywa często choć w ostatnich latach już rzadziej.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 22 Listopad 2025, 19:46
Rzeczywiście, o co najmniej jakiś miesiąc za wcześnie się to dzieje Co mnie przeraża w tym wszystkim, to okoliczność, że jeszcze nasi wschodni sąsiedzi (Białoruś, Ukraina) nie zdążyli pierwszego śniegu zaliczyć, co powinno się siłą rzeczy dziać przynajmniej te kilka-kilkanaście dni wcześniej...
Teraz (na przełomie listopada-grudnia) to powinien być bardziej czas chmur typu stratus, a nie wzmożonych opadów...
Te 2-cyfrówki na końcu rozdania to fus- siłą rzeczy się pewnie na przestrzeni najbliższych 2 tygodni ociepli (chłodny okres mamy tak naprawdę już od w zasadzie tygodnia...) , ale czy będzie +10 C wzwyż- wątpię
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 22 Listopad 2025, 19:50, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 22 Listopad 2025, 19:52
W tym roku może być inaczej Listopad zaskakuje przynajmniej miejscami akcentami zimowymi- nie ma raczej warunków do jakichś silnych ociepleń W tym roku od wakacji jak jakiś miesiąc wychodzi z anomalią dodatnią temp. powietrza, dzieje się tak głównie ze względu na brak większych ochłodzeń i względnie wysokiego poziomu przez dłuższy czas, natomiast absy. (maksymalne możliwe temp.) są marne
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 22 Listopad 2025, 20:05
Ludzie zastanawiają się, gdzie przejdzie wtorkowo-środowy niż z chłodnym sektorem: według strony Wunderground sprawa się tak przedstawia, że bardziej na terenie Dolnego Śląska i Wielkopolski Oczywiście będą pewnie jeszcze w międzyczasie jakieś poprawki odnośnie sum opadów (deszczu i/lub śniegu), ale poziom temp. czy zjawiska pogodowe, jakie są widoczne, nie pozostawiają raczej większych wątpliwości Jelenia Góra leży prawie w górach (poziom wysokości n.p.m., ma porównywalny lub nawet nieco wyższy od Katowic i Krakowa), więc te kilka-kilkanaście cm puchu mogłoby tam spaść, ale takie Wrocław czy Poznań otrzymałyby prawdopodobnie i tak niewielkie zabielenia z uwagi na (nie)sprzyjający akumulacji poziom temp. (gruntu i powietrza)
To miałoby w zasadzie sens- teraz popada śnieg do granicy zachodniej mniej więcej na linii Opole-Toruń (okolice Torunia również na północy), a w połowie przyszłego tygodnia więcej sypnęłoby w zachodniej połowie kraju, ale prawdopodobnie z nadejściem odwilży (ogólnokrajowej) niewiele później Bo o kolejnych większych frontach opadowych (po ok. 25.11.) póki co jeszcze przynajmniej nic mi nie wiadomo
Znaczy śnieg na zachód od Opola i Torunia jest obecnie tak czy owak możliwy, ale dla tamtych lokalizacji mierzalne ilości nie wchodzą raczej w grę
Wysłany: 23 Listopad 2025, 16:41
Na Wundergrundzie przynajmniej nic się zbytnio nie zmienia: mam wrażenie, że na Kraków specjalnie temp. przyjdą wyższe na czas opadów (żeby większą część śniegu stopić, a nowego zbyt wiele nie dodać), ale na czas możliwych wyżów później już całkiem sobie temp. odpuszczą i przejścia przez 0 C staną się utrudnione W sumie i tak po tych ostatnich śniegach (u mnie obecnie ok. 10 cm) te kilka godzin na plusie przy suchej lekkiej masie powietrza niewiele by zmieniło (więcej by go osiadło niż się rzeczywiście stopiło) Już większe szanse ku temu zachodziłyby wraz z rozpoczęciem grudnia
Tak czy owak, gdyby się te prognozy sprawdziły, spadłoby mi jakieś 10-15 mm deszczu (głównie na koncie wtorku) i na koniec 2-4 cm śniegu przy +1 C Razem znowu blisko 20 mm opadów
W grę wejdą raczej szczegóły dotyczące sum opadów, ewentualnie będzie zwiększanie lub zmniejszanie o 1 C, sam udział poszczególnych zjawisk pogodowych raczej się jednak nie powinien zmienić, jak to widzę od... wczorajszego wieczoru W Jeleniej nadal widzę ok. 15 cm śniegu przy podobnych temp. powietrza jak na grafice we wpisie powyżej
Termin wydarzenia jest w każdym razie niedaleki A rozdania modelowe przynajmniej w swych operacyjnych odsłonach pogłębiają wątpliwości
Wysłany: 23 Listopad 2025, 18:03
W każdym razie wzrost temp. w najbliższych godzinach nie będzie przynajmniej w niektórych regionach podyktowany tak bardzo ładną pogodą jak wchodzącym ciepłym wycinkiem frontu atmosferycznego Więc w trakcie poniedziałku najwyższe temp. powietrza mogą gdzieniegdzie wystąpić dopiero w godzinach wieczornych
Naiwnością jest w każdym razie liczyć na pogodną aurę w obecnym chłodnym okresie (przynajmniej w południowej połowie kraju, bo północne regiony jeszcze mogą od czasu do czasu coś takiego mieć), zwłaszcza jak już w wielu częściach kraju mamy śnieg
Wysłany: 24 Listopad 2025, 09:47
Wunderground nadal nieprzejednany- uważa że w środę poprószy śnieg, ale wciąż przy dodatniej temp. z natężeniem nie przekraczającym 0.2-0.5 cm/h przez kilka godzin (od rana do późnego południa)
Naprawdę te śniegi będą chyba swego rodzaju odbiciem względem tego co się wydarzyło- największy przyrost raczej odczują miejsca, w których go obecnie nie ma, lub leży w śladowych ilościach Od woj. śląskiego, przez małopolskie i świętokrzyskie, po zwłaszcza na wschód bilans śniegowy może tymczasem wyjść koniec końców ujemny Według prognozy więcej raczej opadu stałego spadnie w południowo-zachodniej Polsce (zwłaszcza w Karkonoszach) i w centralnej części kraju (tu rejon Łodzi i Warszawy może całkiem sporo otrzymać)
Tak czy owak środkowe południe państwa (okolice Katowic i Krakowa) raczej będzie miało istny kogel-mogel- niewykluczone że po połowie tygodnia na stacjach synop w wysokości PŚ role się odwrócą- na Górnym Śląsku może w środę spaść więcej puchu według WG
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum