Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20467 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 5 Styczeń 2026, 20:19 Jakie miesiące poniżej normy obstawianie w 2026 roku?
Już widzę to zwycięstwo stycznia w liczbie głosów
Moje typy:
Styczeń: myślę że nie tylko bezwzględnie, ale i pod względem anomalii będzie to zdeycydowanie najzimniejszy miesiąc roku, na dzień dzisiejszy bym obstawiał anomalię -4/5K (myślę że już 3 dekada może być dość przeciętna pod względem anomalii)
Luty: choć już daleko od stycznia, raczej bym tu obstawiał widełki -1K
Kwiecień: podobna anomalia jak kwiecień 2023, czyli przeciętna, ale myślę że spadnie na ten symboliczny minus
Wrzesień: tu symbolicznie jak 2017 też
Poza tym bardzo blisko normy 91-20 wyjdzie czerwiec, ale nie uda się niestety poniżej tego pułapu w 2026 zejść wg mnie , też bez szału (czyt. < 1K) wypadną marzec, sierpień i październik. Znowu grudzień zawiedzie, ale za to czuję że od 2025 zacznie się dominacja nowego trendu w tym miesiącu po wielu latach
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20467 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 5 Styczeń 2026, 21:03
Poza tym nawet gdyby końcówka była jak rok temu to będzie ciężko jak sprawdzi się co ma być przez najbliższe 2 tygodnie, z resztą masz przykład lutego 2021, który i tak mimo wszystko ogolnokrajowo poza S krańcami wypadł mroźno
_________________ Pierwsza połowa wiosny 2026 to horror, ale 2026 rok to najlepszy moment po 2013 roku na właśnie taką
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 5 Styczeń 2026, 21:09
Jacob, Jedyną zaletą polskiego klimatu jest to, że zimy są znośne. Teraz poczułem się tak, jakbyśmy wrócili do koszmaru sprzed 2014 roku, gdzie zima rządzi twardą ręką, jest bezkompromisowa i cholernie długa, a lata są popierdułkami, w których gorąc daje się odczuć tylko w niektóre dni, przez kilka godzin po południu, a noce są po prostu zimne. Za to zimsko dało się odczuć tygodniami ciągiem, a biorąc pod uwagę, że przez większość roku w tym subpolarnym kraju jest ciemno, jałowo i zimno jest to mega przygnębiające. W Chicago chociaż mają te proporcje wyrównane we wszystkich porach roku. W Polsce tylko zima atalntycka z krótkimi i słabymi epizodami z mrozem i śniegiem daje równe szanse.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 5 Styczeń 2026, 21:58
Trudno jest mi powiedzieć, ale styczniowi raczej trudno się będzie termicznie wybić jeżeli w przyszłym tygodniu odwilż nie nadejdzie
Jeszcze tak poza tym marzec i kwiecień przyniosą prawdopodobnie niższe średnie niż rok temu, a maj i październik wyższe- z takiego bezpiecznego założenia wychodząc
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum