Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Marzec 2026
Autor Wiadomość
FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 15 Marzec 2026, 23:43   Marzec 2026

Pierwsza połowa marca w Płocku była rekordowo ciepła, rekordowo słoneczna i rekordowo sucha. Do 15.03 włącznie została wyrobiona norma usłonecznienia dla tego miesiąca.

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 16 Marzec 2026, 21:07   

FKP, i tak pisze się definicja zasłużonej wiosny :D Zaznałeś ostrej zimy, śniegu i mrozu trwającego wiele tygodni, ale nie pozbawiło Cię to tego, co lubisz najbardziej :) Doczekałeś się wiosny i teraz cieszysz się nią, podziwiając jak przyroda dźwiga się z całkowitego uśpienia, a nie tylko zgniłozielonego letargu - to jest w wiośnie szczególnie piękne ;)

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 17 Marzec 2026, 09:39   

Na razie nie ma się co udźwignąć- temp. powietrza wprawdzie sprzyjają rozwojowi roślin, ale nie mamy za dużo opadów deszczu póki co, w efekcie czego krajobrazy wciąż pozostają zdecydowanie przedwiosenne ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 1 Kwiecień 2026, 20:11   

Marzec 2026 jest dla mnie bohaterem :!:

No dobrze, przykułem uwagę. Teraz wyjaśniam dlaczego :D

Kiedy się zaczynał, perspektywy były bardzo marne. Po cichu śmialiśmy się z niektórych stałych bywalców blogów meteo, którzy w grudniu panikowali z powodu dodatnich anomalii po horyzont i wróżyli pobicie rekordu. Tylko że teraz to naprawdę było widać aż po horyzont. Zero opadów i ochłodzenia. Kompletne zacięcie. Skromny opad o poranku 2 marca miał wystarczyć tylko do tego, by marzec 2026 nie był w NS pierwszym w historii miesiącem bez sumy opadów.
Mijały dni i tygodnie. Do 16 marca nie zdarzył się ani jeden dzień z Tmax poniżej 10 stopni. Tylko trzy nie osiągnęły 15. Kiedy po błyskawicznym ochłodzeniu już pojawiły się prognozy kolejnego ocieplenia ok. 25 marca, jasne stało się jedno. To nie jest tak, że padnie rekord średniej Tmax. Ten rekord będzie mutantowy... Średnia do wspomnianego 16.03 wynosiła 15,7 stopnia przy rekordzie (z 2025) wynoszącym 13,2. Nawet czerwiec 2019 nie pobił 1964 z takim zapasem. 15,7 stopnia, to poziom ciepłego kwietnia i maja 1980, który akurat ciepły nie był. Ale to szczegół. Szans na zbijanie było coraz mniej. Nieznacznie chłodniejsze dni do 22.93 wciąż przynosiły wartości, które pomnożone na cały miesiąc dałyby wynik bliski rekordu. Wiosna postępowała nieubłaganie, a kiedy nadeszło kolejne ocieplenie, można było śmiało powiedzieć - rekord średniej Tmax padł. Już nie da się go odwrócić.

Otwarta pozostawała kwestia temperatury średniej. Fakt niepobicia ogólnego rekordu świadczył dość niewiele, bo mowa o rekordzie, który trafił nam się zaledwie dwa lata temu, na fali istnego szaleństwa. Pobicie dotychczasowego rekordu z 1990 roku było już wysoce prawdopodobne. Wtedy zmierzono średnią wynoszącą 6,9 stopnia. W marcu 2026, pomimo zimnych nocy, do 25.03 było to 6,7 stopnia, a więc trzecie miejsce.

Pomimo chwili oddechu 16 i 17 marca miesiąc był dramatycznie suchy. Suma opadów nie osiągnęła nawet 10 mm, więc nie marzyłem o spełnieniu celu, jakim było przekroczenie wszystkich refów - sztuka, jakiej nie udało się dokonać od 2014 roku.

Wydawało mi się, że jedynym miesiącem, który potrafi naprawdę zbijać i ratować z opresji jest listopad, któremu pomaga jednak odwrotny trend. W marcu tego typu zwrot akcji sprawiał wrażenie mało prawdopodobnego.

A jednak. Średnia temperatura maksymalna spadła do 13,0 stopnia, zatem poniżej 2025 i 1990 roku. Ogólna temperatura średnia wyniosła 6,0, co oznacza dopiero dziewiąte miejsce. Od starego rekordu (z 1990) jest tak samo daleko, jak od zwyczajnie ciepłego marca pokroju 2016.

Suma opadów... no jak nic mi nie uwierzą :lol:
63 mm, trzeci wynik w wieku, siódmy w historii. Można się rozejść.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 1 Kwiecień 2026, 22:14   

PiotrNS, To u Ciebie zimniejszy marzec, niż u mnie, co się chyba nie zdarza często xd

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 1 Kwiecień 2026, 22:48   

FKP, sam nie wiem, co szokuje mnie bardziej. Czy to, jak bardzo ten miesiąc potrafił zbić u mnie swoją anomalię i wielokrotnie wcześniej łagodzić swoje wyniki mroźnymi nocami, czy to jak gwałtownie odwinęła się u Ciebie sytuacja i ostra zima zmieniła się w rekordowo ciepły marzec... Poza lutym i marcem 2012 takiego przeskoku na tym etapie roku nie było nigdy. Sam trochę zapatrzony w dane ze swojego miejsca zamieszkania przegapiłem to, jak bardzo ten marzec w Płocku się zagalopował.

I piszę to mając mikropokrywę za oknem. Tak to często wyglądało w 2025... w styczniu xd

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Kwiecień 2026, 10:30   

Cokolwiek by się dalej z temp. powietrza nie działo, opadów w regionach południowej Polski praktycznie już nie potrzeba, przynajmniej do połowy kwietnia ;-)

Jak już, to powinno się głównie rozpadać na północ od pasa Poznań-Łódź-Warszawa, ewentualnie (z rozwinięciem na mniejszą skalę) do linii Wrocław-Opole-Częstochowa-Kielce-Lublin ;-) :-( Większa część woj. śląskiego, małopolskiego, a także również podkarpackiego stoi naprawdę przyzwoicie z opadami i przydałoby się więcej suchej oraz słonecznej pogody... :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 2 Kwiecień 2026, 23:24   

No niestety jak dla mnie to był bardzo słaby marzec, sklaunowanie w końcówce wiele w tej materii nie zmienia. Zresztą co mi po sklaunowaniu polegającym na ulewach przy może nie lodzie, bo do tego jak na standardy końcówki tego miesiąca było daleko, ale jednak relatywnym chłodzie i lochu :?: to tylko i wyłącznie sztuka dla sztuki, ratowanie przed koszmarem.
A koszmarem dla mnie były nie tyle co temperatury, co ta susza, ciągła lampa i obrzydliwe amplitudy. Zresztą te bardzo wysokie tmaxy też mi są do niczego niepotrzebne na tym etapie, tym bardziej jak zostaje to potem odebrane i przy już mocno rozkręconym, wiosennym mindesecie trzeba przyjąc pigułkę goryczy obserwując wizję kwietniowego błotka, zastój wegetacji, a to wszystko już po zmianie czasu co dobija dużo bardziej. Nie jestem przeciwnikiem ciepłych marców, ale niech to już wygląda jak marzec 2023 np (no, bez samej końcówki, powiedzmy taki marcuś na zasadzie 24.02-26.03 sprzed 3 lat, to by był "miód i orzeszki") :D No albo już nawet 2024, choć tu trochę bym patrzył z obawą na to czy wegetacja "udźwignie". Ale takiego pustynnego obrzydliwego suchara sklaunowanego w również bardzo nieelegancki sposób to po prostu nie potrafię szanować.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 2 Kwiecień 2026, 23:36   

Mnie się bardzo podobał, jak dla mnie 10/10. Chociaż wiadomo, standardy marca są niskie, a opady nie są niezbędne, bo wegetacja i tak siłą rzeczy jest znikoma :mrgreen:

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 3 Kwiecień 2026, 20:18   

Ogólnie mnie się też podobał ale 10/10 to za dużo jak dla mnie to 8/10 głównie dlatego bo nie było opadów.

Odpowiedz do tematu