Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
To była zima!
Autor Wiadomość
FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 30 Grudzień 2021, 22:45   

Kiedyś zimy były takie, jak są teraz, nie mitologizuj dawnych czasów :!: Lata i wiosny się mocno ociepliły, ale zimy prawie nic w porównaniu do nich ;-)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 30 Grudzień 2021, 22:53   

FKP napisał/a:
Kiedyś zimy były takie, jak są teraz, nie mitologizuj dawnych czasów :!: Lata i wiosny się mocno ociepliły, ale zimy prawie nic w porównaniu do nich ;-)

Owszem bywały i łagodne. Ale "Zima stulecia" była tylko jedna i rozpoczęła się "na dobre" w Sylwestra 1978 roku. Wcześniej (nie za mojej pamięci), bo w roku 1945 zima była taka, że 17 stycznia przez zamarzniętą Wisłę przejechały czołgi T-34 (wyzwolenie Warszawy). A na przedwiośniu przez zamarznięte jeziora mazurskie jechały ciężarówki z niemieckimi uciekinierami.
To nie mitologizowane, lecz fakty historyczne. Zresztą filmy i fotografie świadczą same za siebie.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Grudzień 2021, 22:56   

Moim zdaniem były to bardzo podobne do siebie zimy, różnica jest taka, że te 30 lat później technologia była dużo bardziej rozwinięta i służby sobie o wiele lepiej radziły z odśnieżaniem

Ale Internet nie zapomina...

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 30 Grudzień 2021, 22:56   

Ta słynna zima 1978/79 nie jest nawet tu podpisana, śnieżna pewnie była, ale jakoś bardzo mroźna chyba nie ;)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 30 Grudzień 2021, 22:59   

zgryźliwy tetryk, ale 1979 to nie była normalna zima lecz duża anomalia. Ja wtedy nie żyłem, ale choć doceniam jej siłę w Twoim regionie, mimo wszystko nie uważam, że wspomniana zima 2010 roku dużo od niej odbiegała. Trochę robią wspomnienia, a trochę postep techniki. W 1979 roku taka zima jak 31 lat później też byłaby uznana za zimę stulecia. Po prostu trudniej się z nią walczyło. Tu głęboka komuna, wyłączenia prądu, czasami zimne grzejniki, mało kto miał samochód (a jeśli już, to prosty), autobusy kursowały nieregularnie, a życie było trudniejsze, wszystkiego brakowało. A 2010 rok? To w skali historii jak wczoraj w porównaniu do lat 70. Większość aut jeżdżących po ulicy w 2021 roku, w 2010 już była wyprodukowana, komunikacja miejska też podobna i w sklepach można było kupić wszystko na co przyszła ochota i na co było kogo stać. W łatwiejszych warunkach życia także ekstremalna zima wydaje się nie tak ekstremalna - i vice versa.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 30 Grudzień 2021, 23:06   

kmroz napisał/a:
Moim zdaniem były to bardzo podobne do siebie zimy, różnica jest taka, że te 30 lat później technologia była dużo bardziej rozwinięta i służby sobie o wiele lepiej radziły z odśnieżaniem

Jednak ilości śniegu były mimo wszystko nieporównywalnie mniejsze niż te z lat 1978/79.
A to auto na demotce po prostu zawiało. Właściciel miał pecha postawić je w niewłaściwym miejscu. Ja w roku 2010 nie miałem żadnych kłopotów z jazdą. Tyle że musiałem zmienić akumulator, bo ten fabryczny (z roku 2004) już "wysiadał".
PiotrNS napisał/a:
zgryźliwy tetryk, ale 1979 to nie była normalna zima lecz duża anomalia. Ja wtedy nie żyłem, ale choć doceniam jej siłę w Twoim regionie, mimo wszystko nie uważam, że wspomniana zima 2010 roku dużo od niej odbiegała. Trochę robią wspomnienia, a trochę postep techniki. W 1979 roku taka zima jak 31 lat później też byłaby uznana za zimę stulecia. Po prostu trudniej się z nią walczyło. Tu głęboka komuna, wyłączenia prądu, czasami zimne grzejniki, mało kto miał samochód (a jeśli już, to prosty), autobusy kursowały nieregularnie, a życie było trudniejsze, wszystkiego brakowało. A 2010 rok? To w skali historii jak wczoraj w porównaniu do lat 70. Większość aut jeżdżących po ulicy w 2021 roku, w 2010 już była wyprodukowana, komunikacja miejska też podobna i w sklepach można było kupić wszystko na co przyszła ochota i na co było kogo stać. W łatwiejszych warunkach życia także ekstremalna zima wydaje się nie tak ekstremalna - i vice versa.

Piotrze, jednak te zdjęcia z lat 1978/79:
https://www.google.com/se...ih=557&dpr=1.75
mówia same za siebie. To nie była taka sobie "zwyczajna" zima, a tę z roku 2010 uważam za prawdziwa ,ale niezbyt srogą zimę. A to co jest teraz teraz, to tylko "próbki" zimowej aury. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 30 Grudzień 2021, 23:11, w całości zmieniany 1 raz  

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 30 Grudzień 2021, 23:09   

W sezonie 2009/10 były pługi i tak dalej...

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 30 Grudzień 2021, 23:21   

Wtedy tez były i to gąsiennicowe, lecz żywioł był silniejszy. Nawet czołgi wyposażone w plugi odśnieżały. Codziennie do Wisły wysypywano całe wywrotki KAMAZY śniegu.

Odpowiedz do tematu