Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Masy powietrza- preferencje pogodowe

Które powietrze jest dla Ciebie najlepsze? :)
powietrze polarno-morskie (PPm)- zachodnie (ewentualnie północno-zachodnie lub południowo-zachodnie)
18%
 18%  [ 3 ]
powietrze polarno-kontynentalne (PPk)- wschodnie (ewentualnie północno-wschodnie lub południowo-wschodnie)
12%
 12%  [ 2 ]
powietrze arktyczno-morskie (PAm)- północne (bardziej północno-zachodnie)
12%
 12%  [ 2 ]
powietrze arktyczno-kontynentalne (PAk)- północne (bardziej północno-wschodnie)
12%
 12%  [ 2 ]
powietrze zwrotnikowo-morskie (PZm)- południowe (bardziej południowo-zachodnie)
25%
 25%  [ 4 ]
powietrze zwrotnikowo-kontynentalne (PZk)- południowe (bardziej południowo-wschodnie)
18%
 18%  [ 3 ]
Głosowań: 6
Wszystkich Głosów: 16

Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Marzec 2022, 01:18   Masy powietrza- preferencje pogodowe

Chciałbym spytać, jaka masa powietrza kształtująca klimat i wpływająca na pogodę w Polsce (i nie tylko) najbardziej Wam się podoba i chcecie, by występowała u nas jak najczęściej. ;-) Niestety by zadanie było na swój sposób utrudnione (choć nie wiem, jak u Was sytuacja wygląda w związku z podejmowaniem decyzji, może to ograniczenie jest Wam "na rękę"), to prosiłbym Was, byście wybrali po jednej opcji, która się wydaje Wam najlepsza. :-(

Mi jest głupio wypisywać szczegóły, bo pewnie gdzieś popełnię gafę :-( , a zresztą myślę, że wszyscy jesteśmy mniej więcej świadomi czym się poszczególny rodzaj wyróżnia od innych:. ;-) Także takie podstawy też pewnie są jasne, że kontynentalne masy zawierają mało pary wodnej, a morskie dla odmiany mają jej dużo albo że ciśnienie atmosferyczne przy oddziaływaniu arktycznych/antarktycznych czy zwrotnikowych mas powietrza należy do wysokich, a przy obecności polarnych jest przeważnie niskie (ciśnienie jednak podczas wpływów powietrza polarno-kontynentalnego w trakcie pory chłodnej bywa wysokie). ;-)

Poniżej są podane przykładowe adresy (można znaleźć więcej podobnych stron), z których można w razie czego zasięgnąć informacji, także są sporządzone stosowne ilustracje (w razie potrzeb). ;-)

http://pogoda-w-polsce.bl...-powietrza.html
https://pogodadlaslaska.pl/poznaj-najwieksza-wade-klimatu-polski/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Masa_powietrza
;-)

Kierunek przy masach jest podawany na takiej samej zasadzie, jak przy wietrze: liczy się źródło, a nie cel czy miejsce przeznaczenia. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 3 Marzec 2022, 02:08, w całości zmieniany 1 raz  

Jacob 
Poziom najwyższy
Antyczerwcowiec

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 3 Marzec 2022, 01:42   

Nie ma jednej jedynej opcji dla całego roku :-P

W okresie maj-sierpień zdecydowanym faworytem jest dla mnie PZm. W okresie listopad-marzec zdecydowanie PAk choć i w mniejszym stopniu PAm, jeszcze PPk jest spoko opcją choć mniej bezpieczną. W pozostałych miesiącach czyli kwiecień, wrzesień i październik to PAk najmilej widziane.

Pozostałe dwie masy mogłyby dla mnie nie istnieć, choć PZk jeszcze mogłoby być od czasu do czasu latem, ale fakt że i tak jest skrajnie rzadkie xD. A PPm to tylko w przejściowkach może być spoko, ale nie ma pewniaka

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Marzec 2022, 02:08   

Rozumiem ;-) - spróbowałem zmienić ustawienia, by można było zdecydować się na więcej możliwości. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 3 Marzec 2022, 03:23   

Warto tutaj dodać, że masy powietrza (szczególnie latem) łatwo się transformują i takie Ppm daje gorąc :)

FKK 
Poziom 6

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Gdańsk/Toruń
Wysłany: 3 Marzec 2022, 10:26   

Generalnie nie ma dla mnie ani najlepszej masy powietrza ani najgorszej, jeżeli chodzi o cały rok (najgorsza to może PAm, bo chyba taka masa dominowała podczas licznych wichur w ostatnich 2 miesiącach, jeżeli się mylę to poprawcie).

Z kolei dla danej pory roku jestem wskazać najlepszy rodzaj masy:

Zima - PAk - ze względu na to że wtedy pogoda jest mroźna, ale mróz jest lekki, nie mocny jak w przypadku PPk.

Wiosna - PZ (morskie jak i kontynentalne), ze względu na szybkie ocieplenie, PPk jest jeszcze dość chłodne, choć w maju jest już spoko. Najgorsza masa o tej porze roku to masa arktyczna, która przynosi silny chłód przy dość pochmurnej aurze i niszczy wegetację.

Lato - PPk - przynosi pogodę suchą i słoneczną z temperaturami maksymalnymi ok. 30 stopni (w głębi lądu), z kolei noce nie są gorące, a umiarkowanie ciepłe, w przeciwieństwie do mas zwrotnikowych, które czasami bywają zbyt gorące. Najgorsze masa to masa polarnomorska chłodna.

Jesień - PZ lub PPm - wtedy jesień jest ciepła (i wilgotna przy powietrzu polarnomorskim). Najgorsze jest wtedy powietrze arktyczne.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 3 Marzec 2022, 10:52   

Dla mnie akurat masy powietrza to kwestia drugorzędna, ważniejsze są układy baryczne. A pod tym względem - im niższy geopotencjał nad Morzem Śródziemnym, tym lepiej.

Ulubiona masa to czarnomorskie PPm w porze ciepłej i PPk w porze chłodnej.

Jacob 
Poziom najwyższy
Antyczerwcowiec

Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 3 Marzec 2022, 10:54   

FKK, PAm zimą przynosi fajną i śnieżną pogodę

Ostatnie 2 miesiące to typowo polarno-morskie ścierwo :zygacz:

pawel 
Moderator
fan 2024 roku

Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 3 Marzec 2022, 10:56   

PPmchł latem, PZ wiosną i późniejszą jesienią oraz zimą. Sra tolerowane co najwyżej zimą.

FKK 
Poziom 6

Hobby: Inne
Miejsce zamieszkania: Gdańsk/Toruń
Wysłany: 3 Marzec 2022, 11:13   

kmroz napisał/a:
Dla mnie akurat masy powietrza to kwestia drugorzędna, ważniejsze są układy baryczne. A pod tym względem - im niższy geopotencjał nad Morzem Śródziemnym, tym lepiej.

Ulubiona masa to czarnomorskie PPm w porze ciepłej i PPk w porze chłodnej.

Czarnomorskie PPm też jest w porządku (wiosną), jeżeli obejmie zasięgiem cały kraj, a nie tylko jego część. Bo w tym drugim przypadku kojarzy mi się to z niżami genueńskimi i blokadami wyżowymi na zachód i wschód od Polski.

@Jacob
Czyli można mówić o różnych morskich masach powietrza. W takim razie w ciągu roku najgorszą masą jest PPmch. PPmc jest w porządku w porze ciepłej, jeżeli jest dość suche.

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 3 Marzec 2022, 21:01   

A jakie powietrze daje latem 25-30 stopni przy słonecznej pogodzie :?: Zdaje mi się, że "polarnomorskie ciepłe stare", chociaż nie jestem do końca pewien.

Odpowiedz do tematu