Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Potencjał miesięcy na anomalie ujemne
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Czerwiec 2022, 14:14   

Cytat:
Tutaj akurat FKP ma rację.

Ma rację z tym, że na tym wykresie słuszne jest manipulacyjne zaznaczenie 2017, który był po środku serii CIEPŁYCH zim, jako rzekomy dołek? :roll: Już luj z tym, czy zrobił to Djakow, czy Twoja Pogoda.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 21 Czerwiec 2022, 14:53   

xD

A co do meritum dyskusji, to moje typy są takie:

Styczeń może zejść lekko poniżej poziomu 2006/2010 w skali kraju, chociaż szczerze mówiąc to wątpię, że np. na Podlasiu uda się przebić styczeń 2010, który był tam takim odchyłem, jak w Warszawie, Włocławku czy NS 1987.

Luty dopuszczam na poziomie 2012, ale już nie niżej. Pamiętajmy o tym, że luty 2012 dużym pechowym zrządzeniem losu stracił szansę na jeszcze wyższą anomalię - a wszystko przez to, że rok był przestępny. Tak naprawdę, w Nowym Sączu luty 2012 był zimniejszy zarówno od 1985 jak i 1986, gdyby oceniać je równo, "regulaminową" liczbą 28 dni. https://meteomodel.pl/dane/srednie-miesieczne/?imgwid=349200660&par=tm&max_empty=2 Mimo wszystko wątpię w to, czy chłodniejszy się trafi, zresztą sam wolałbym luty bardziej stabilny i śnieżny w skali kraju, tj. 2003, 2005 czy 2006 - w 2012 nie wszyscy mieli tyle szczęścia co ja.

Marzec na poziomie 2013 może przyjść i tutaj akurat jestem spokojny. Sama fala mrozów jak na początku marca 2018 zrobiłaby srogą anomalię. W moim mieście może być nawet marzec trochę chłodniejszy od 2013, który tutaj tyłka nie urwał, nie ma startu do np. 1996 (choć te dwa marce w skali kraju były niemal identyczne).

Kwiecień na poziomie 2021 - ten i tak nie wykorzystał w pełni swojego potencjału, bo zepsuł go w Prima Aprilis - lecz i tak wątpię w to, aby wydarzył się kwiecień jeszcze bardziej zdeterminowany pod względem chłodu do samego końca - nie jest typowym, że statystycznie najcieplejsze dni w końcówce obniżają jeszcze średnią temperaturę miesiąca zamiast ją podnieść.

Maj na poziomie 2004 - jakoś w odróżnieniu od kwietnia trudno mi uwierzyć w to, że powtórzy się anomalia z 2020 roku.

Czerwiec na poziomie 2009 to na spokojnie, ale stawiam na to, że nie będzie już tak jednolitego pod względem anomalii - gdzieś będzie naprawdę bardzo zimny, a gdzie indziej przyturczy. Ewentualnie czerwiec chłodny ogólnokrajowo, ale z niższą anomalią, tj. 2005 czy 2014.

Lipiec na poziomie 1993 - 2000 to dla mnie już za duży odjazd niezależnie od sytuacji barycznej, a i 1993 wydaje mi się trudnym do osiągnięcia celem, wymagającym spokoju w III dekadzie, która zarówno w 2017, jak i 2019 i 2020 podbiła średnią i pozbawiła te miesiące wyraźnie ujemnej anomalii.

Sierpień na poziomie anomalii sierpnia 1999 w Małopolsce - przez brak naprawdę zimnych sierpniów od wielu lat, trudno mi znaleźć dobre porównanie.

Wrzesień na poziomie 2000, ale i tak nie uniknie imitacji lata moje drogie żabki :mrgreen:

Październik 2009 - stawiam, że może wydawać się jeszcze zimniejszy, ale albo będzie element "sielskości" albo na chwilę włączy się halniak :-P

Listopad - oby na poziomie 1919 i to już w tym roku 8-) A na serio, to myślę że tak pomiędzy 1998 a 2007 leży granica.

Grudzień - w skali kraju już raczej nie będzie przebicia 2010 (ale 2012 już tak), za to na moim skrzywdzonym przez los rejonie można jeszcze uporać się z grudniem 2010 i podejść anomalią pod 2002 - tylko żeby nie było tego najgorszego wiatru, na myśl o którym, chce mi się zrobić to samo, co Kmrozowi na myśl o wrześniu 2006 czy Fanowi na myśl o czymś takim ;) https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=1996-07-22&rodzaj=te&imgwid=352190360&dni=1&ord=desc

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 21 Czerwiec 2022, 15:04   

Ja myślę podobnie jak Jakub- październik może zdarzyć się chłodniejszy od 2010- oby jednak przebiegł w bardzo podobnej formie jak wówczas (czyli silny, podobnie lub bardziej trwały chłodny wyż i śladowe opady). ;-)

Wierzę też, że pojawi się kiedyś maj chłodniejszy niż... 1980 czy 1991. ;-)

Jeśli chodzi o kwietnie, to ciekawie wyglądałby, gdyby był podobny pod kątem średniej dobowej temp. do 1785, 1812 czy 1817, które zarejestrowała stacja o kodzie 12375 (warszawska): tśr. na poziomie 2-3 C wówczas to byłaby bez wątpienia niezwykła sprawa. ;-)

http://www.pogodaiklimat.ru/history/12375.htm

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 21 Czerwiec 2022, 15:24   

PiotrNS napisał/a:
ale i tak nie uniknie imitacji lata moje drogie żabki :mrgreen:

Lata czy klauna? :-D

A co do reszty, to Piotr tutaj najmniej uuglobciuje ze wszystkim, ale z tym majem i czerwcem chyba trochę przecenia siłę Globcia, o październiku nawet nie wspominając...

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 21 Czerwiec 2022, 15:26   

A teraz przebijanie rekordów

Styczeń - nowy rekord 4,3 st.
Luty - nowy rekord 5,0 st.
Marzec - nowy rekord 7,2 st.
Kwiecień - nowy rekord 13,1 st.
Maj - nowy rekord 17,6 st.
Czerwiec - tutaj długo on może nie paść, raczej symboliki bym się spodziewał jak w srajach obecnie, coś 21,6 st.
Lipiec - nowy rekord 23 st.
Sierpień - nowy rekord 22,5 st.
Wrzesień - nowy rekord 17,3 st.
Październik - nowy rekord 12,5 st.
Listopad - nowy rekord 7,2 st.
Weźdajbieli - nowy rekord 5,1 st..

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 21 Czerwiec 2022, 15:27   

Co do marca to chyba jednak dołem jest 2006 a nie 2013 xd

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 21 Czerwiec 2022, 15:28   

Moje typy

Styczeń 1985 (1987 to faktycznie była idealnie wycelowana utopia, która w tych czasach jednak nawet jak by się trafiła to by była cieplejsza od te 2-3 stopnie)
Luty 1986
Marzec 2013 (w skali kraju raczej nie przebije)
Kwiecień 1982 (te XXI wieczne to śmiechu warte anomalie, a drugiej strony 1997 wydaje się być zbyt mocnym graczem)
Maj 2020 (nie żebym był antymajowcem, ale nie widzę powodu aby się miało nie powtórzyć coś, co było zaledwie 2 lata temu i było w pewnym sensie pokłosiem globciowej nie-zimy xd)
Czerwiec 2001 (serio nie wiem co tak w te czerwce nie wierzycie)
Lipiec 1993
Sierpień 1993
Wrzesień 2000 (ten miesiąc faktycznie ma problem z dużymi anomaliami na plus i minus, więc może być problem z przebiciem)
Październik 2010 (nie widzę żadnego powodu, by nie miało to się udać)
Listopad 1998
Grudzień 2010
Ostatnio zmieniony przez kmroz 21 Czerwiec 2022, 15:29, w całości zmieniany 1 raz  

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 21 Czerwiec 2022, 15:28   

kmroz napisał/a:
A co do reszty, to Piotr tutaj najmniej uuglobciuje ze wszystkim

To coś nowego :lol:

A lato we wrześniu to klaun, jakby mogło być inaczej :lol: Z tym majem to jakoś po tej trzyletniej serii wydaje mi się, że będzie już ciężko się do tego zbliżyć i liczę raczej na np. maj pozbawiony dużego ciepła, ale też szczędzący naprawdę dużego lodu, za sprawą czego nie wyciągnie specjalnie znacznej anomalii. A odnośnie czerwca, to chyba te trwające dni wymuszają na mnie taką ostrożność. Październik 2009 z kolei to już całkiem solidny kawał chłodu.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 21 Czerwiec 2022, 15:29   

kmroz napisał/a:
było w pewnym sensie pokłosiem globciowej nie-zimy xd
'
Nie było xd

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 21 Czerwiec 2022, 16:05   

PiotrNS napisał/a:
Październik 2009 z kolei to już całkiem solidny kawał chłodu.

Bez przesady, do załamania pogody w okolicach Dnia Nauczyciela miesiąc przebiegał ciepło- mimo że oczywiście poza ociepleniem w dniach 7-8.10. temp. dzienne raczej były przeciętne, w takich pochmurnych miesiącach głównie noce "ratowały honor". ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu