Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Kolejna totalna kompromitacja alertu RCB
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 5 Lipiec 2022, 22:32   Kolejna totalna kompromitacja alertu RCB

Co sądzicie o dzisiejszej akcji? Wielokrotnie przeginali, ale dzisiaj to serio coś im się popieprzyło w ich tępych główkach. I to wszystko za pieniądze podatnika.... :glaszcze:

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 5 Lipiec 2022, 22:45   Re: Kolejna totalna kompromitacja alertu RCB

kmroz napisał/a:
Co sądzicie o dzisiejszej akcji? Wielokrotnie przeginali, ale dzisiaj to serio coś im się popieprzyło w ich tępych główkach. I to wszystko za pieniądze podatnika.... :glaszcze:

A nie mówiłem :?: (Pardon, "a nie pisałem" :?: )
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Wprawdzie na telefony rozsyłany jest alert RCB ostrzegający Siedlczan przez burzami, ulewą, a nawet gradem, ale sądzę, że tak jak poprzednie alerty to kolejne "strachy na Lachy". W tej chwili przez cienkie chmury wyziera błękit nieba, nic nie pada, a wiatr jest niewielki. +24 stopnie. Chyba, że późnym popołudniem, lub przed wieczorem cos się zmieni, ale jak na razie na to sią nie zanosi.

http://www.lukedirt.com.p...asc&start=19320
Tak jak przewidywałem z tego alertu były "strachy na Lachy" Pojechaliśmy na działkę. I późnym popołudniem zachmurzyło sią, zaczął padać deszczyk, ale taki, że jak do tej pory glebę nasączył na centymetr w głąb. Żadnych ulew, wichru (lekki wiaterek), a tym bardziej gradu. Z daleka 2 razy zagrzmiało i to wszystko. Taki deszczyk kapie sobie do tej pory. No, cóż, dobre i to.

http://www.lukedirt.com.p...asc&start=19330

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 5 Lipiec 2022, 23:27   

Za to 29.06 jak spadł w moich okolicach grad, i to całkiem duży, to oczywiście milczeli ;)

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 5 Lipiec 2022, 23:35   

Część z gradem się raczej nie sprawdza (trzeba byłoby zapytać osoby, które miały ewentualnie dzisiaj bliski kontakt z tymże żywiołem), bo ogólnie burze nie należą raczej do licznych i obecnie ograniczają się tylko do południowego-wschodu Polski (mnie mijają konkretny kawałek od wschodu: rejon Nowego Sącza musnęły, ale bardziej upodobały sobie okolice Tarnowa i Rzeszowa), oraz ogólnie do krańców południowych i wschodnich, wiatr jest obecny, ale do mocnych nie należy (raczej patrząc na dane dotyczące prędkości na okolicznych posterunkach można stwierdzić, że jest on przeważnie słaby, przejściowo umiarkowany- czyli pewnie to standard) ;-) , z ostrzeżeń zostaje chyba tylko ulewny deszcz jako czynnik najbliższy prawdy- ale to oczywiście też jest kwestią indywidualną, bo dla niektórych skrajnych pluwiofilów obecna strefa opadowa może nie wydawać się być zbyt wydajna- ulew nie z tej ziemi raczej obecnie nie ma, obiektywnie pisząc, raczej ma miejsce klasyczna/zwykła plucha. ;-)

Czasami te komunikaty dotyczące załamań pogody są ewidentnie chybione, ale w sumie powstają one w oparciu o wydawane ostrzeżenia, a pogoda sama w sobie jest wysoce nieprzewidywalna i często ucieka się do nieszablonowych wzorców zachowań. ;-) Czasem mi się wydaje, że wnikliwa analiza sytuacji barycznej pomoże ustalić pewne prawidłowości- np. jak zapanuje u nas układ omega [odpowiedzialny za długotrwały okres ładnej aury], to ryzyko częstszych oraz poważniejszych incydentów burzowych (i ogólnie niebezpiecznej pogody) dosyć znacząco spada i ma miejsce odwrotna sytuacja do tej, gdyby np. często nad nami "sprawował władzę" niż czarnomorski. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 6 Lipiec 2022, 20:10   

Oni wysyłają ostrzeżenia przeważnie już po fakcie :lol:

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 6 Lipiec 2022, 20:38   

Meteorologię, a w szczególności synoptykę trudno jest nazwać "nauką ścisłą" wyciągającą logiczne wnioski z danych empirycznych (z obserwacji). Już prędzej można porównać ją z wróżbiarstwem :lol:
Do miłośników meteorologii mam zasadnicze pytanie:
Jaki procent prognoz pogody sprawdza się :?:
Ostatnio ten procent zastraszająco maleje. I gdzie tu "postęp nauki" :?:

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 6 Lipiec 2022, 21:01   

Do miłośników meteorologii mam zasadnicze pytanie:

No nie wiem... jeśli chodzi o prognozy krótkoterminowe (do 3 dni do przodu), to przeważnie ponad 90% prognoz się sprawdza. Zależy też, jak odległą prognozę bierzemy pod uwagę. Prognozy długoterminowe na ponad 10 dni do przodu znajdują się już poza "skillem".

A porównania meteorologii do wróżbiarstwa to już nawet nie skomentuję...

Poza tym, odróżniajmy też meteorologię od klimatologii. Łatwiej przewidzieć jaki będzie klimat za 10-20 lat niż pogodę za 10-20 dni.

Ostatnio ten procent zastraszająco maleje. I gdzie tu "postęp nauki" :?:

Tutaj też nie masz racji.

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 6 Lipiec 2022, 22:19   

Może w skali fragmentów dużych obszarów, ale u nas tyle razy przewidywano opady, a tak naprawdę ostatnio padało (nie licząc "symbolicznych" kilku kropelek z chmurki) tylko 2 razy. 21 czerwca i od wczorajszego późnego popołudnia do dzisiejszego rana. Owszem, kiedy indziej naokoło tu i owdzie padało, niekiedy nawet nieźle, to u nas było sucho. Dlatego w SWOJEJ skali lokalnej te wszystkie prognozy mam w miejscu, gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę :dobani:

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Lipiec 2022, 12:19   

Cytat:

Temp. się całkiem dobrze sprawdzają w krótkim terminie (nie licząc ewentualnie okresów z zachmurzeniem warstwowym lub silniejszym wiatrem podczas pory chłodnej), zjawiska pogodowe zwykle trudniej jest jednak idealnie przewidzieć (tak co do joty). ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu