Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: LukeDiRT
17 Czerwiec 2022, 08:28
Głodowe pensje nauczycieli w Polsce
Autor Wiadomość
zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 9 Wrzesień 2022, 21:29   

W końcu dojdzie do tego, że "pracujący" będzie tylko jeden dzień w tygodniu. Tylko jak to przełoży się na zarobki :?: :lol:
P.S. Taka mała ciekawostka:
Przed II wojną światową w Polsce zakupu bez trudu można było zrobić zarówno w sobotę jak i w niedzielę. W niedziele czynne były sklepy żydowskie (u nich sobota to święto szabatu). W soboty czynne były sklepy "chrześcijańskie".

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Wrzesień 2022, 23:32   

Trzeba będzie wówczas raczej tyrać całą dobę, a i taka ilość czasu może się okazać za mała. :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 10 Wrzesień 2022, 18:55   

Bartek617 napisał/a:
Trzeba będzie wówczas raczej tyrać całą dobę, a i taka ilość czasu może się okazać za mała. :-(

Mam nadzieję, że do tego czasu będę już spopielony i złożony pod granitowa płytą na Bródnie.
A na razie ZUS co miesiąc przelewa na moje konto wprawdzie nie "powalającą" ale (jak na razie) wystarczającą, ale wystraczającą (jak na razie) na życie sumkę. Niepokoi mnie tylko, że sumka ta chociaż jest coraz większa, lecz realnie jej wartość nie wzrasta, ale nawet maleje.

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 10 Wrzesień 2022, 19:04   

zgryźliwy tetryk napisał/a:
W końcu dojdzie do tego, że "pracujący" będzie tylko jeden dzień w tygodniu. Tylko jak to przełoży się na zarobki :?:

Wbrew pozorom czterodniowy system pracy ma się przełożyć na większą wydajność pracowników. Natomiast zarobki mają pozostać niezmienione.

Ale to są jak na razie tylko domysły. Jak będzie w rzeczywistości - nie wiadomo

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 10 Wrzesień 2022, 23:50   

LukeDiRT napisał/a:
Wbrew pozorom czterodniowy system pracy ma się przełożyć na większą wydajność pracowników. Natomiast zarobki mają pozostać niezmienione.

W sumie to jest w tym dużo racji. Dodatkowy wolny dzień z pewnością poprawi kondycję pracowników, umożliwi im poświęcenie większej ilości czasu rodzinie i samorozwojowi. Najczęściej pracownicy mający większą liczbę dni urlopu do wykorzystania czy mają sposobność pracy w sprzyjających warunkach (np. mogą odpocząć w trakcie), wykonują swoje obowiązki bardziej produktywnie, a przy tym są po prostu bardziej szczęśliwi. Kiedyś jeden z oddziałów Microsoftu przeprowadził eksperyment polegający na udzieleniu wszystkim pracownikom wolnych piątków i w konsekwencji wydajność pracowników wzrosła, a przy tym spadły koszty prowadzenia działalności - niższe zużycie prądu, papieru, paliwa itp. Słyszałem też o innym eksperymencie tego typu, który z kolei wykazał, że ludzie pracujący przez cztery dni w tygodniu są z reguły zdrowsi i rzadziej biorą chorobowe.
Może akurat taki pomysł się przyjmie. 100 lat temu wyobrażano sobie, że dzisiejsi ludzie pracować bedą po 16 godzin w tygodniu, więc i tak wciąż byłoby nam do tego daleko ;)

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 11 Wrzesień 2022, 13:24   

W niedziele czynne były sklepy żydowskie (u nich sobota to święto szabatu). W soboty czynne były sklepy "chrześcijańskie".

Dzisiaj w niedzielę są czynne sklepy "świeckie" jak np Żabka :mrgreen:

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 11 Wrzesień 2022, 15:27   

Stacje benzynowe czy ewentualnie restauracje szybkiej obsługi typu McDonalds lub KFC (tu, tj. przy sieciowych lokalach gastronomicznych już nie mam takiej pewności) też mogą chyba być dzisiaj czynne. ;-)

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 11 Wrzesień 2022, 18:43   

kmroz napisał/a:
W niedziele czynne były sklepy żydowskie (u nich sobota to święto szabatu). W soboty czynne były sklepy "chrześcijańskie".

Dzisiaj w niedzielę są czynne sklepy "świeckie" jak np Żabka :mrgreen:

Świeckie :?: :lol: Z cichymi udziałami o. Rydzyka :aniol:

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 12 Wrzesień 2022, 13:46   

Tak ogólnie wracając już bardziej do tematu (bo dostrzegłem z pewnym niepokojem, że wartościowa rozmowa czy wymiana wpisów jednak zeszła na inne tory- tzn. miło się mi patrzy na Wasze wpisy ;-) , ale towarzyszy mi takie niepokojące przeczucie, że się oddalamy od wątku głównego) :-( to często dociera do mnie, że młodzi ludzie (w wieku większości z nas lub nawet młodsi) należy do pokolenia, które można określić "erą komputerową" i przez to wiele osób (nie wszyscy) mimo zadowalających wyników w nauce często sobie nie radzi z praktycznymi obowiązkami. :-( Gdybym mógł zmienić jakąś rzecz w edukacji, to na pewno byłbym za powołaniem przedmiotu, który by kładł nacisk na ludzką zaradność: coś podobnego do obecnej techniki w szkołach podstawowych, ale bardziej obszernego- np. najmłodsze pokolenie miałoby lekcje prasowania, prania, odkurzania oraz innych czynności domowych (np. pielęgnacja ogrodu) w szkole. ;-) Także w grę wchodziłaby mechatronika- naprawianie zepsutych pojazdów lub ich konserwacja. ;-) Na pewno byłby to bardziej przydatny fach czy przedmiot w życiu (w moim odczuciu przynajmniej) niż np. edukacja seksualna, a do techników lub zasadniczych szkół zawodowych trafialiby ludzie już z mniejszym lub większym doświadczeniem. ;-)

Odpowiedz do tematu